Δεν θα εξεταστεί ως μάρτυρας στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής. Αυτό αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» με βασικούς πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση κατηγορουμένων να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής καθώς, όπως ανέφεραν, η γνώση που έχει για την υπόθεση προήλθε από την συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση όταν αναζητήθηκαν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Η ένσταση αφορούσε το γεγονός ότι με την συμμετοχή του ο πρώην υπουργός στην εν λόγω Επιτροπή θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση έκανε ομόφωνα δεκτή την ένσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά των δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου δεν προσυπέγραψε την ένσταση αφήνοντας στην κρίση του δικαστηρίου το θέμα που τέθηκε.

Ο κ. Πεταλωτής ήταν μεταξύ εκείνων που ανέδειξαν την υπόθεση χαρακτηρίζοντας την «σκάνδαλο».