Τα εκατομμύρια της μίζας που διακινήθηκαν στις σκανδαλώδεις υποθέσεις των εξοπλιστικών είναι αδύνατο να υπολογιστούν με απόλυτη βεβαιότητα και αυτό είναι κάτι που προκύπτει από το γεγονός ότι οι αρχές εντοπίζουν, συνεχώς, στοιχεία που οδηγούν σε νέους λογαριασμούς.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα ίχνη του μαύρου χρήματος οι ανακριτές, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ελληνικής τράπεζας, του κατηγορούμενου Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας STN ATLAS και της RHEINMETAL AG.

Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ δεσμεύτηκαν και όπως έλεγε αρμόδια πηγή, πρόκειται για ένα μικρό μόνο μέρος από τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσω των λογαριασμών του Παναγιώτη Ευσταθίου τα οποία εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 36 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Παναγιώτης Ευσταθίου θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην έρευνα για τα εξοπλιστικά καθώς εκτός από την υπόθεση του αντιαεροπορικού συστήματος ASRAD φέρεται αναμεμιγμένος και στις μίζες που διακινήθηκαν στα υποβρύχια. Ο ίδιος, μάλιστα, στην απολογία του με αφοπλιστική… ειλικρίνεια έχει παραδεχτεί ότι οι παράνομες πληρωμές συνεχίστηκαν και μετά το 2005.

Δεν είναι τυχαίο, έλεγε η ίδια πηγή, ότι τις επόμενες ημέρες έχει κληθεί σε απολογία και η σύζυγός του, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτή με την ιδιότητα του κατηγορούμενου και έξι στρατιωτικοί. Πρόκειται για νέα πρόσωπα τα οποία μετείχαν στις Επιτροπές που άναψαν το πράσινο φως για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος ASRAD.

Η υπόθεση των εξοπλιστικών βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και άλλων χωρών. Η Ελβετία και η Γερμανία, μάλιστα, έχει βάλει στο στόχαστρο της τους τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινό, οι οποίοι είναι ήδη κατηγορούμενοι ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Πρόκειται για κομβικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται να εμπλέκονται στη διαδρομή της μίζας που διακινήθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Φάνης Λυγινός, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία στις 17 Μαρτίου, είναι ο άνθρωπος που σύμφωνα με τον προφυλακισμένο, πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Κάντα, είχε αναφερθεί σε παλιό πολιτικό αποκαλώντας τον «πατέρα» και «άπληστο».