ΣτΕ: Προσωρινό «φρένο» στην επαναπροώθηση δυο Αφγανών γυναικών

«Αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων»


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
13:40
31/03/2020
ΣτΕ: Προσωρινό «φρένο» στην επαναπροώθηση δυο Αφγανών γυναικών
10
loading

Προσωρινό «φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο μέτρο της υποχρεωτικής επαναπροώθησης για δυο εκ των τριών Αφγανών γυναικών και των παιδιών τους που ζητούσαν να «παγώσει» η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία δεν έχουν το δικαίωμα μετανάστες και πρόσφυγες, από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα, να ζητήσουν άσυλο.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος, με προσωρινή διαταγή, έκανε μερικά δεκτή την αίτηση των δυο γυναικών κρίνοντας πως «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων» καθώς η μια είναι έγκυος και η δεύτερη σε κατάσταση λοχείας. Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Ράντος έκανε δεκτή μόνο το σκέλος της αίτησής τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να αποτραπεί, προσωρινά, σε αυτή τη φάση, η «εξαναγκασμένη επιστροφή τους» στη χώρα τους.

Ωστόσο, ο κ. Ράντος είπε «όχι» στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020) και δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως».

Με την ίδια προσωρινή διαταγή ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των τριών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου» και αυτό γιατί «η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από το νόμο αλλά και γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε , εκπροσωπώντας τις τρεις Αφγανές το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στην Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Οποτε …καμια γυναικα δεν θα φυγει…

  ...ολες θα βαλθουν να γεννουν απανωτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. avatar Να τοποθετηθουν…

  .. στο κονικλοτροφειο απ οπου ..διεφυγαν!!

 3. avatar spyrospeiratis

  ΑΜΕΣΑ ΑΠΕΛΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

 4. avatar Αααααα

  Για να πληρούνται δεν έχουν πρόβλημα...αρε δούλεμα που πέφτει

 5. avatar Ντροπή

  Τα κατάφεραν πάλι οι άχρηστοι ΜΚΟ η καταστροφή της Ελλάδας

 6. avatar Social Distortion.

  Και όταν τα παιδιά επιτελέσουν το έργο τους, θα τα έχουν παραπεταμενα και θα ζητάνε από το κράτος να τους τα μεγαλώσει.
  Να τα μεγαλώσει ο αγκυλωτος και οι Ρουβίκωνες. Που πήγαν τρόφιμα και την είδαν Ρομπεν των δασών και αρχισαν να λένε για το κράτος οτι δεν νοιάζεται και λοιπές [...] για 14χρονα.

 7. avatar Δεν έχουν το δικαίωμα μετανάστες και πρόσφυγες, από τις αρχές Μαρτίου και για ένα μήνα, να ζητήσουν άσυλο;

  Σα να λέμε ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 8. avatar gholum

  Δεν μας είπατε αν δικαιούνται να έρθουν και οι πατεράδες, οι κουμπάροι, οι θείοι, τα ξαδέρφια, οι μπατζανάκηδες, τα ξαδερφοκούμπαρα, τα παρανυφάκια, οι συγχωριανοί και κοντολογίς η μισή ΑΦΡΟΑΣΙΑ

 9. avatar Περιμένουμε άλλα 18 εκατομμύρια

  ταξικές αδερφές μας από το Αφγανισταν!

 10. avatar ΣΚΕΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

  Ναι σωστά, κ.κ. του ΣτΕ, αφήστε τις εδώ να γεννοβολήσουν, να πάρουν κι υπηκοότητα, τα […]...Δεν φτάνει που οι επαναπροωθήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο, τις ανακαλούν κιόλας!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει