Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 42 φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
18:33
07/01/2020
Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 42 φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους
1
loading

Συνολικά 42 φορτηγά οχήματα τα οποία έφεραν πειραγμένους ταχογράφους εντοπίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2019 από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λητής που πραγματοποίησαν συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους.

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου. Παράλληλα, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., κατασχέθηκαν οι συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων.

Αναλυτικά η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

Αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής πραγματοποιούν συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορτηγών, τα οποία φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης – παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, διαπιστώθηκε ότι συνολικά 42 φορτηγά οχήματα (36 με αλλοδαπές πινακίδες και έξι με ημεδαπές πινακίδες κυκλοφορίας), έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, ενώ στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους στα ανωτέρω οχήματα, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνδεσμολογία όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του ( abs , retarder ), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Εδώ σχεδον όλες ..

    ..οι ταμιακές εστιασης..κ ζωντανης μουσικης είναι πειραγμενες...οι ταχογραφοι σας ..μαραναν;;; (στο κατω κατω δεν κλεβουν το κρατος..)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει