Ένα βίντεο ντοκουμέντο από την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι σήμερα 18 Δεκεμβρίου παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, οι αστυνομικοί τα ξημερώματα κάνουν χρήση κρότου λάμψης στην κατάληψη του κτιρίου στην οδό Ματρόζου 45. Στη γειτονιά υπάρχει σιωπή… ακούγονται μόνο οι κροτίδες. Στη συνέχεια, παίρνουν έναν τροχό και προσπαθούν να κόψουν το λουκέτο και την αλυσίδα του κτιρίου.

Από το παράθυρο του κτιρίου, οι άνθρωποι που είναι μέσα πετούν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Ένας από αυτούς λέει στους αστυνομικούς: «Και παίζετε με εμάς; Οι ειδικές δυνάμεις ρε μ@λ@κ@; Ε, ρε ξεφτίλες. Ξεφτίλες. Δυο χιλιάρικα στολές να παίρνετε και παίζετε με εμάς που δεν έχουμε να φάμε;».

Στο σημείο επικράτησε ένταση ενώ υπήρξαν καταγγελίες για αστυνομική βία… Κάτι που έρχεται να προστεθεί στα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών και στα περιστατικά που έλαβαν χώρα τόσο στην πορεία για το Πολυτεχνείο όσο και στην διαδήλωση για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δυο άτομα στην ταράτσα του κτιρίου, που ήταν, όπως έγινε αργότερα γνωστός, πατέρας και γιος. Από την επιχείρηση στη Ματρόζου συνελήφθησαν τρία άτομα ενώ συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 9 συλλήψεις.

Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκαν οι 3 από τους συλληφθέντες από το Κουκάκι. Ο πατέρας και οι 2 γιοι που κρατούνταν στην ΓΑΔΑ αισθάνθηκαν αδιαθεσία και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

ΕΛΑΣ: Δεν υπήρξε βίαιο περιστατικό

Νωρίτερα, συνέντευξη Τύπου έδωσε η ΕΛΑΣ με αφορμή την εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι. Η αστυνομία κατά την ενημέρωση τόνισε ότι δεν υπήρξε βίαιο περιστατικό ενώ ανέφερε ότι υπήρχαν εισαγγελείς παρά τις καταγγελίες πολιτών ότι δεν υπήρχαν.

Στην ίδια ενημέρωση παρουσίασαν φωτογραφίες αλλά και βίντεο από τις καταλήψεις ενώ τόνιζαν ότι δεν υπήρχε γυναίκα στην ταράτσα, δεν υπήρχαν κουκούλες και το μόνο που υπήρχε ήταν παγίδα θανάτου για τους αστυνομικούς.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι σήμερα 18 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στο Κουκάκι και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι ενώ η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Το χρονικό του περιστατικού στο Κουκάκι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί, για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός) 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανού σπιτιού – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιους του – αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, και οι τρεις ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθησαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.

Ο πατέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γνωστός σκηνοθέτης, ο ένας γιος φοιτητής και ο άλλος ασκούμενος δικηγόρος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων.

ΕΛΑΣ: Υπήρχε παγίδα θανάτου και οδηγίες για την επέμβαση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά – βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα.

Η κατασκευή αυτή, όπως υποστήριξαν οι αστυνομικοί είναι παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής.

Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο.

Όπως αναφέρει η αστυνομία, ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το συγκεκριμένο σημείωμα.

Το σημείωμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά Έλληνες, ένας Γάλλος και ένας Σουηδός. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

TAGS