Ποινή κάθειρξης 45 ετών επιβλήθηκε στον Κώστα Πάσσαρη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας στην πλατεία Βάθης το 2000 και πέντε ληστείες, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Ο κακοποιός δικάστηκε εκπροσωπούμενος δια του συνηγόρου του, Κώστα Πάσσαρη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ζητά να μεταχθεί στην Ελλάδα από τη Ρουμανία που είναι κρατούμενος ώστε να είναι παρών στις δίκες του.

Ειδικότερα, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ένοχο χωρίς ελαφρυντικά τον 43χρονο διαβόητο βαρυποινίτη για το περιστατικό στην Πλατεία Βάθη, στις 19 Φεβρουάριου 2000, όπου υπήρξε συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που είχαν επιχειρήσει να κάνουν έλεγχο σε όχημα που επέβαινε με δύο συνεργούς του. Στην συμπλοκή εκείνη είχε σκοτωθεί ο ένας από τους δύο συνεργούς του, ο Ίον Βασίλι Ρουμάνος υπήκοος, για τον θάνατος του οποίου ο νεαρός τότε Πάσσαρης είχε υποσχεθεί, μέσω τηλεοπτικού σταθμού που είχε τηλεφωνήσει, ότι θα εκδικηθεί. Ένοχος επίσης κρίθηκε και για πέντε ληστείες που του καταλογίζεται πως είχε διαπράξει το επίμαχο διάστημα σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, ξενοδοχεία, κ.α. στο κέντρο της Αθήνας.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον θεωρούμενο ως αδίστακτο κακοποιό για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών κατά τη διάρκεια συμπλοκής που είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη του, στις 22 Φεβρουαρίου 2000 στην πλατεία Αμερικής, ενώ έπαυσε τη δίωξη του λόγω παραγραφής για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής, καθώς αφορούσε λεία μικρότερη των 120 χιλιάδων ευρώ και πλέον είναι πλημμέλημα.

Ο Πάσσαρης από τα τέλη του 2001 κρατείται στη Ρουμανία, χώρα καταγωγής της μητέρας του, και εκτίει ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης για ληστεία με διπλό φόνο που είχε διαπράξει στο Βουκουρέστι. Τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρόκειται να αποφυλακιστεί και αναμένεται να μεταχθεί στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει ποινές που ήδη τον βαρύνουν για τη βίαιη εγκληματική δράση που είχε αναπτύξει στην Ελλάδα, ουσιαστικά μέσα σε ούτε καλά συμπληρωμένα δύο χρόνια, το 2000 και το 2001

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό και η δίκη για τη δικογραφία σε βάρος του Κώστα Πάσσαρη για τη δράση του 2001, στην οποία περιλαμβάνεται και το αποκαλούμενο «μακελειό στο Γενικό Κρατικό», που αφορά την αιματηρή απόδραση του από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας στις 7 Φεβρουαρίου 2001.

Ο Κώστας Πάσσαρης κατηγορείται για τη δολοφονία των αστυνομικών του Τμήματος Μεταγωγών Αθανάσιου Δρακόπουλου και Διονύση Αλεβιζόπουλου και τον τραυματισμό του σωφρονιστικού υπαλλήλου Ανδρέα Φυσέκη, στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου είχε μεταχθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού για εξετάσεις. Ο 43χρονος ήταν κρατούμενος σχεδόν ένα χρόνο στον Κορυδαλλό για υποθέσεις ληστειών, και με τρόπο που ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός κατάφερε να προμηθευτεί το όπλο με το οποίο πυροβόλησε τους συνοδούς του στο νοσοκομείο.

Στην ίδια δικογραφία, ο Πάσσαρης είναι κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 22χρονης ιερόδουλης Blaga Slavcheva στις 10 Μαΐου 2001 στο Τροκαντερό, αμέσως μετά την συνεύρεσή τους σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής στην περιοχή. Επίσης για την δολοφονία της γιατρού Μαρίας Σαφού στην Κυψέλη στις 28 Αυγούστου 2001, όταν εισέβαλε στο φαρμακείο της αδελφής της, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, όπου βρισκόταν και το θύμα. Ο Πάσσαρης είχε πυροβολήσει τις δύο γυναίκες για άγνωστο λόγο καθώς δεν είχε πάρει ούτε χρήματα, ούτε φάρμακα. Επίσης κατηγορείται για επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών και δύο ληστείες.

Σε πρώτο βαθμό ο Κώστας Πάσσαρης έχει καταδικαστεί για τις πράξεις που περιέχονται στη δικογραφία αυτή σε 4 φορές ισόβια και 71 χρόνια κάθειρξης.