Το άσυλο, η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις επιτροπές και οι ενστάσεις

Διαφωνούν οι Διοικητικοί Δικαστές – Η ανακοίνωσή τους


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
9:46
04/09/2019
Το άσυλο, η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις επιτροπές και οι ενστάσεις
2
loading

Ενστάσεις για το ενδεχόμενο κατάργησης του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου διατυπώνει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Οι δικαστές κάνουν λόγο για «κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων», επισημαίνουν ότι η «τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά, με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργησή του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου με σκοπό την επιτάχυνση, όπως λέγεται, της διοικητικής διαδικασίας, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

1. Οι καθυστερήσεις που επισημαίνονται δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρούνται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Η λειτουργία των επιτροπών δευτέρου βαθμού έχει αποδειχθεί επιτυχής. Άλλωστε, σκοπός του συστήματος χορήγησης ασύλου πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

2. Η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των προσφύγων αντίκειται σε διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και στη νομολογία που απαιτούν οπωσδήποτε την εξέταση των υποθέσεων αυτών τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο. Η δε τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά, με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους.

3. Η όποια σχετική συζήτηση οφείλει να λάβει υπόψη τις ανωτέρω πραγματικότητες και να μην επιδιώκεται η συγκάλυψη των αδυναμιών εφαρμογής του ισχύοντος συστήματος, με κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η Ένωσή μας είναι έτοιμη να συμβάλλει με θετικές προτάσεις στην βελτίωση του συστήματος και αναμένουμε την πρόσκληση σε διάλογο από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar τπ1947

    να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση οι ανοιλοικοι να επιστραφούν στις οικογειες τους το ίδιο έκανε ο Καναδάς το 1985 ποιος εγγυάστε για αυτά τα πσιδια ο πόλεμος τελειώνει υπάρχουν πόλεις που δεν έχουν πόλεμο , όσο για τους πακιστανους όλοι οι παράνομοι να φύγουν δεν θελουμε άλλους μουσουλμάνους ας πάρει το κράτος λατίνους έχουν ωραίους χορούς καρναβάλια είναι χριστιανοί οι μουσουλμάνοι είναι ξένο σώμα στον χριστιανισμό έλεος πια

  2. avatar Social Distortion.

    Μπορείτε να τους φιλοξενήσετε μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει