Οι παραγραφές του νέου Ποινικού Κώδικα σε εμβληματικές δίκες δημιουργεί αίσθηση ατιμωρησίας

Τα 250.000 ευρώ στην υπόθεση Μυτιληναίου-Νέζη, η απαλλαγή στη Siemens και η αποφυλάκιση του Φλώρου


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
14:09
17/07/2019
Οι παραγραφές του νέου Ποινικού Κώδικα σε εμβληματικές δίκες δημιουργεί αίσθηση ατιμωρησίας
7
loading

Το βλέμμα είναι στραμμένο στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή όλων των «προβληματικών άρθρων» του νέου Ποινικού Κώδικα. Η εφαρμογή του από τους δικαστές δημιουργεί αναταράξεις και εύλογες απορίες για ενδεχόμενη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από ρυθμίσεις που, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, αφήνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Λίγες μόλις ημέρες εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα χρειάστηκαν για να αναδειχθεί το μέγα θέμα που τόσο νομικοί όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχαν εντοπίσει όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ψήφιση διατάξεων που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν «πλυντήριο».

Η τροποποίηση του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου με την κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα και την αλλαγή του πλαισίου των ποινών με το αδίκημα να τιμωρείται από 10 έως 15 έτη αλλά και οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προβλέπεται ότι θα διώκονται για πλημμέλημα ενώ δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θεωρούνται αυτοί που εργάζονται στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες τραπεζών έφερε τα πάνω κάτω σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είχαν επισημάνει οι εισαγγελείς, οι νέες ρυθμίσεις τινάζουν στον αέρα εμβληματικές δίκες που έχουν συνδεθεί με «μαύρο χρήμα» καθώς οδηγούν σε παραγραφή ενώ θα σηματοδοτούν αποφυλακίσεις κατηγορουμένων σε ανάλογες υποθέσεις «κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».

Η υπόθεση Μυτιληναίου - Νέζη

Η αρχή έγινε με την υπόθεση με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για υπόθεση που συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ. Η απόφαση εκδόθηκε αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα με τον εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Νίκο Δεληδήμο να διατυπώνει τη θέση πως ο κατηγορούμενος Στέργιος Νέζης είναι υπάλληλος του δημοσίου που δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία αλλά να ζητεί να μην τιμωρηθούν και οι δυο κατηγορούμενοι για τη δωροδοκία- δωροληψία, λόγω παραγραφής.

Τελικά, οι δικαστές δεν επέβαλαν ποινή στους δυο κατηγορούμενους για την «μίζα», λόγω παραγραφής, αν και δέχθηκαν ότι είχε δοθεί. Ωστόσο, έκριναν ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επέβαλαν κάθειρξη πέντε ετών, με αναστολή και την καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ ενώ διέταξαν τη δέσμευση και κατάσχεση 250.000 ευρώ, ποσό που φέρεται κατά την κατηγορία , να ήταν η «μίζα» που δόθηκε, το 2003, για να αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων Μυτιληναίου, έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Τα εκατομμύρια της Siemens και η απαλλαγή

Με… ξαφνικό θάνατο κινδύνευσε και η υπόθεση της Siemens όπου φέρονται να διακινήθηκαν «μίζες» εκατομμυρίων με την εισαγγελέα της έδρας να υποχρεώνεται, λόγω των αλλαγών, σε συμπληρωματική πρόταση με αιχμές για τον νομοθέτη που δεν συνεκτίμησε το γεγονός πως «ο δωροδοκών τον υπάλληλο είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, του αδικήματος της δωροδοκίας ή της δωροληψίας και για τους 32 κατηγορουμένους για τους οποίους στην πρώτη αγόρευση της, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, είχε προτείνει ενοχή γεγονός που τους έφερνε αντιμέτωπους ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, όπως τόνισε η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας δεν αποτελεί λόγω εξάλειψης και για το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ζήτησε την ενοχή 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή επιπλέον 10 κατηγορουμένων σε σχέση με την αρχική της πρόταση , πριν την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Τον τελικό, λόγο έχει το δικαστήριο το οποίο θα κληθεί με το σκεπτικό του να τεκμηριώσει την απόφαση του η οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσει , όπως και αυτή για την υπόθεση Μυτιληναίου - Νέζη, οδηγό για ανάλογες περιπτώσεις.

Η αποφυλάκιση του Φλώρου

Οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ήταν αυτές που άνοιξαν και την πόρτα της φυλακής για τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια για την υπόθεση Energa. Το «κλειδί» για να πει το «ναι» στην αποφυλάκιση του επιχειρηματία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αποτέλεσε το νέο πλαίσιο ποινών που προβλέπει ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου μετά την κατάργηση των ισοβίων.

Έτσι, η υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου προέβαλε το γεγονός ότι πρωτόδικα του αναγνωρίστηκαν δυο ελαφρυντικά «σπάζοντας» τα ισόβια. Έτσι, οι συνήγοροι εκτίμησαν πως με τη μέγιστη ποινή που ισχύει με τις νέες ρυθμίσεις και τα ίδια ελαφρυντικά, η ποινή που τυχόν του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη. Παράλληλα, επεσήμαναν πως ο εντολέας τους έχει, ήδη, εκτίσει, με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν, περίπου έξι χρόνια, ενώ έχει επιστέψει, όπως υπογράμμισαν, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση Energa - Hellas Power.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ευνοούνται μεγαλοκαταχραστές και οι ναζί υπόδικοι

  Ο Ποινικός Κώδικας και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στο ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές ευνοούνται παντός είδους
  μεγαλοκαταχραστές, υπόδικοι ή καταδικασμένοι σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και οι υπόδικοι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.
  Από εκεί και πέρα ο δικομματικός καυγάς σε σχέση με αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να κρύψει την ουσιαστική ταύτιση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, στη γενική αντιδραστική κατεύθυνση του νέου Ποινικού Κώδικα και πιο συγκεκριμένα τη συμφωνία τους, μεταξύ άλλων, για:
  Τους νέους \"αμερικανόπνευστους\" θεσμούς της ποινικής συνδιαλλαγής, ποινικής διαπραγμάτευσης και ποινικής διαταγής που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και καθιερώνουν ένα παζάρι ποινών που θα λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων, και ευνοϊκά υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών. Αλλά και για την ενίσχυση της καταστολής απέναντι στα δικαιώματα και τις κινητοποιήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/07/blog-post_361.html

 2. avatar Οσον αφορα

  Τις αποψεις του αρθρογραφου για την αποφυλακιση του Κυριου Φλωρου ας ακουσει ο αρθρογραφος τις δηλωσεις του κυριου Βερβεσου προεδρου του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων στο ραδιοφωνο του news247 σημερα οι οποιες ειναι ακρως αντιθετες σε σχεση με αυτα που αναφερονται στο αρθρο.

 3. avatar Greek Mafia

  Η αποφυλάκιση για απάτη των 257 εκατομμυρίων του Φλώρου, συνεταίρου του ανηψιού Μητσοτάκη όπως και οι Νέζης - Μυτιληναίος, οι μιζαδόροι της Siemens της Novartis κλπ εντάσσονται στην αγαστή συνεργασία των κλεφτοκομμάτων με τους επίορκους δικαστές...
  Γι\'αυτό οι δικαστές δε θέλουν με τίποτα να κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες!

 4. avatar αυτοι ψηφισαν συριζα…..οι κλεφτες οι αναρχικοι…οι πακιστανοι……

  οι φυλακισμενοι.....οι ρουβικωνες.....δεν ηταν τυχαια η αλλαγη κωδικα......αρλουμπες τουρλουμπουκια ηταν ο συριζα ανελα και ολα τα αποβρασματα που πηγαν

 5. avatar Αυτοί που μας κατεκλεψαν έχουν πατρονες τους συριζαιους.

  Σύριζα = εγκληματίες

 6. avatar G.L

  ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΜΙΑ (...) ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!!!!! ΣΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΑ ΖΟΥΜΕ!!!! ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΡΜΙΑ,Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ!!!!!

 7. avatar τι σχολιο να κανεις???

  τα βλεπετε τα χαλια σας συριζανελ????η στραβωθηκατε εντελως ????κουφαθηκατε?????πολακης.....2 χαστουκια ειναι η θεραπεια...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει