Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη στο Εφετείο θα παραμείνουν οι δύο νεαροί που καταδικάστηκαν για το θάνατο του 24χρονου Νάσου Κωνσταντίνου.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης, που τους έκρινε ομόφωνα ένοχους για θανατηφόρα έκθεση και απρόκλητη σωματική βλάβη, επιβάλλοντας στον καθένα συνολική ποινή κάθειρξης εννέα ετών και οκτώ μηνών, αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα υπό τους εξής όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και απαγόρευση συναναστροφής με μέλη του συνδέσμου «Αυτόνομη Θύρα 10».

Πρόκειται για σύνδεσμο οπαδών της ομάδας του Ηρακλή, του οποίου οι καταδικασθέντες υπήρξαν μέλη, όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο εικοσιτετράχρονος Κύπριος οπαδός του ΠΑΟΚ, Νάσος Κωνσταντίνου, τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν καταδιωκόμενος από ομάδα ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο καταδικασθέντες, επιχείρησε να διασχίσει την οδό Αγίου Δημητρίου (στο ύψος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ) και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου παραπέμφθηκε σε δίκη στο Πλημμελειοδικείο και αθωώθηκε.

Το περιστατικό συνέβη στις 27 Απριλίου 2017, ύστερα από αγώνα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ για την ίδια υπόθεση κατέστησαν κατηγορούμενοι ακόμη τρεις νεαροί, που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο του ΜΟΔ και αθωώθηκαν. Το δικαστήριο δεν πείστηκε για τη συμμετοχή των τριών αυτών κατηγορουμένων στην επίθεση εις βάρος του 24χρονου Νάσου και τους αθώωσε ομόφωνα για την πράξη της θανατηφόρας έκθεσης από κοινού και κατά πλειοψηφία (5-2) για το αδίκημα της απρόκλητης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε νεαροί οπαδοί του Ηρακλή αντιμετώπιζαν τις πράξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, της απρόκλητης σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση και της ληστείας κατ’ εξακολούθηση με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου (όλες από κοινού). Η απόφαση ενοχής των δύο κατηγορουμένων ελήφθη ομόφωνα από το ΜΟΔ και κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της βασικής κατηγορίας, από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρα έκθεση από κοινού.

Κατά την εκφώνηση της απόφασης ο πρόεδρος του ΜΟΔ περιέγραψε τα αντικειμενικά δεδομένα του αιματηρού επεισοδίου, το οποίο διαχώρισε από τις δύο επιθέσεις που προηγήθηκαν στην ίδια περιοχή εις βάρος άλλων οπαδών του ΠΑΟΚ. Τόνισε ότι ο θάνατος του νεαρού Κύπριου επήλθε με υπαιτιότητα των ατόμων που τον καταδίωξαν, τα οποία προσδιόρισε αριθμητικά σε «έξι με επτά» Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι δράστες, κατά την κρίση του δικαστηρίου, «δεν έφεραν πάνω τους μαχαίρι ή σουγιά», ενώ είχαν σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα με διακριτικά του «Δικεφάλου», όπως μπλούζες ή καπέλα.

Όταν ο Νάσος Κωνσταντίνου έπεσε στο οδόστρωμα «δεν συνέχισαν την επίθεση ή την καταδίωξη», είπε ο προεδρεύων του δικαστηρίου και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έσκυψε να πάρει την μπλούζα από το έδαφος, κάτι που θα συνιστούσε αναμφίβολα επιδοκιμασία θανάτου». Σχολίασε δε την φράση «Τι σας κάνει η Θύρα 10» που φέρεται να εκστόμισαν κάποιοι από τους δράστες, όπως κατέθεσε στη διάρκεια της δίκης φίλος του εικοσιτετράχρονου, που επίσης καταδιώχθηκε και κατέληξε στο καπό άλλου αυτοκινήτου, χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά: «Αυτή η φράση είναι αποδεκτή για την άσκηση βίας, προκειμένου να επέλθει η ικανοποίηση της αφαίρεσης των αντικειμένων».

Για τους δύο που κρίθηκαν ένοχοι, το δικαστήριο αποφάσισε ότι είχαν συμμετοχή μόνο στο θανατηφόρο συμβάν και όχι στις δύο επιθέσεις που προηγήθηκαν εναντίον άλλων φίλων του ΠΑΟΚ, κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν αντικείμενα με διακριτικά του ΠΑΟΚ, πράξη την οποία το δικαστήριο χαρακτήρισε ως «παράνομη βία» από «ληστεία» όπως ήταν η περιγραφή στο κατηγορητήριο.

Εκφωνώντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο πρόεδρος, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί των δυο καταδικασθέντων -στους οποίους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας καθώς δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας κατά την τέλεση της πράξης τους- δεν έπεισαν τους δικαστές, ενώ εντόπισε «αντιφάσεις» σε όσα υποστήριξαν στις απολογίες τους.

Το δικαστήριο αποφάσισε, τέλος, να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τα πρακτικά της δίκης για να συνεχιστούν οι έρευνες των Αρχών ως προς τους υπόλοιπους δράστες που συμμετείχαν στο συμβάν που οδήγησε στον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου, αλλά και στην επίθεση εις βάρος του φίλου του.