Την ώρα που η Άγκυρα έχει ανεβάσει με τις ενέργειές της το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, μια λίστα με 14 επιθέσεις, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες -εκ των οποίων οι περισσότερες άγνωστες- εναντίον Τούρκων διπλωματών στην Ελλάδα εντάσσεται ξαφνικά στο «κάδρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μια κίνηση που αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια της Τουρκίας να στρέψει αλλού την ατζέντα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο κόκκινο. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε σημερινό τους δημοσίευμα, πρόκειται για έγγραφο που έχει παραδοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως και στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου η χώρα μας εμφανίζεται υπόλογη απέναντι στους γείτονες, που θέτουν ζήτημα ασφαλείας των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών. Σε αυτό ζητείται επιτακτικά η διαλεύκανση αυτών των επιθέσεων (μία περίπτωση αφορά τη δράση του «Ρουβίκωνα»), ενώ ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των Τούρκων διπλωματών αλλά κι όλων των εγκαταστάσεων της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις 11 Ιουνίου στάλθηκε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπάρχει αναφορά σε 14 περιστατικά -την τελευταία τριετία- όπως τα κατέθεσαν Τούρκοι διπλωμάτες.

Τα περιστατικά για τα οποία διαμαρτύρονται οι Τούρκοι

Το πρώτο περιστατικό της τουρκικής λίστας αφορά την κλοπή -στις 22 Ιανουαρίου 2016- του αυτοκινήτου διοικητικού στελέχους του στρατιωτικού τμήματος της Πρεσβείας στο Παλαιό Φάληρο. Το επόμενο αφορά την κλοπή του οχήματος υψηλόβαθμου στελέχους της Πρεσβείας στις 31 Οκτωβρίου 2016. Ακολουθεί η διάρρηξη διαμερίσματος -στις 28 Φεβρουαρίου 2017- όπου διέμενε άλλο σημαντικό στέλεχος της Τουρκικής Πρεσβείας στον Νέο Κόσμο, από το οποίο φέρεται να αφαιρέθηκε ένας χαρτοφύλακας που περιείχε εξωτερικό σκληρό δίσκο, κινητό τηλέφωνο αλλά και πλάκα χρυσού!

Επιπλέον, καταγράφεται διάρρηξη διαμερίσματος τον Απρίλιο του 2017 ενός από τους συμβούλους της Πρεσβείας στον Άλιμο με «λεία» έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαίρεση κοσμημάτων και άλλων «πολύτιμων αντικειμένων».

Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι δύο διαδοχικές διαρρήξεις, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2018, του οχήματος άλλου Τούρκου διπλωμάτη στο Παλαιό Φάληρο, από τον οποίο φέρεται να εκλάπησαν απόρρητα έγγραφα. Επίσης, στο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνεται η διάρρηξη διαμερίσματος -στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, στη Φιλοθέη- διπλωμάτη του Τουρκικού Προξενείου στον Πειραιά, με μικρή λεία και μια κλοπή -τον ίδιο μήνα του 2018- πινακίδας αυτοκινήτου άλλου διπλωμάτη στο Προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.

Επιπλέον, στη σχετική λίστα της Τουρκίας έχει ενταχθεί μια αναφερόμενη «είσοδος αγνώστων στην κατοικία σημαντικού τούρκου διπλωμάτη στη Ρόδο, στις αρχές του 2019», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται περίεργος ένας έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκε (από αστυνομικούς ή λιμενικούς) τον Μάρτιο του 2017, στη Χίο, η σύζυγος σημαντικού διπλωμάτη της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, ειδική επισήμανση υπάρχει από την τουρκική πλευρά για τον εμπρησμό οχήματος -στις 16 Φεβρουαρίου 2019- του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, γίνεται μνεία για «διαμαρτυρία διαδηλωτών μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία τον Μάρτιο του 2018 επί 30 λεπτά χωρίς να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας».

Έτσι, με έγγραφο που στάλθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προ ολίγων 24ώρων, ζητείται από τις αστυνομικές υπηρεσίες «να προβούν στην εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας προσώπων και εγκαταστάσεων ενδιαφέροντος Τουρκίας. Τ μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή», ενώ ζητείται από υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «να δημιουργήσουν δίκτυα πληροφοριών για απειλές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος “στόχων” τουρκικού ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και την Τουρκική Πρεσβεία στη χώρα μας, η οποία έχει ζητήσει εντατικοποίηση των μέτρων.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο newsbeast.gr πως πρόκειται για κλοπές και διαρρήξεις κυρίως σε σταθμευμένα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ωστόσο τονίζεται ότι είναι μια συνήθης διαδικασία την οποία ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών για οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο στη χώρα μας ζητήσει εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας.