Τον τρόπο με τον οποίου «χτυπούσε» χρηματαποστολές και ανατίναζε ΑΤΜ σε Εύβοια και Φθιώτιδα η επταμελής εγκληματική οργάνωση, που είχε κυρίως δράση σε Εύβοια και Φθιώτιδα, έχοντας ως λεία 450.000 ευρώ, ανέλυσαν οι Αρχές.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, μέσω ενημέρωσης στον Τύπο, αναφέρθηκαν στο πώς κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη τους και στο πώς κατάφεραν να τους περάσουν χειροπέδες. Οι ληστές χρησιμοποιούσαν κυρίως τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου, αλλά και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από Kalashnikov.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, «πετύχαμε να συλλάβουμε έξι μέλη της οργάνωσης και να εξιχνιάσουμε δέκα περιπτώσεις εκρήξεων, στις περισσότερες από τις οποίες οι δράστες διέρρηξαν τα μηχανήματα και αφαίρεσαν χρηματικά ποσά από το εσωτερικό τους. Επιπλέον, εξιχνιάσαμε και δύο υποθέσεις ληστείας και απόπειρας ληστείας, τις οποίες διέπραξαν ομοίως μέλη της σπείρας, σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης που διενεργούσαν χρηματαποστολές.

Από την πρώτη στιγμή, είναι γεγονός ότι προσπαθήσαμε να συλλέξουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας, να αναλύσουμε τον τρόπο δράσης τους, να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές όπου είχαμε κρούσματα ανατινάξεων ΑΤΜ και να μελετήσουμε τους δρόμους διαφυγής, αλλά και τα ίχνη που άφηναν πίσω τους οι δράστες.

Με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπομονή, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα που προέκυψαν από την πρόοδο της προανακριτικής διαδικασίας και ακολούθως να ενώσουμε τα «κομμάτια του παζλ», με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουμε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση χθες το πρωί σε περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής και να εξαρθρώσουμε την συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, η λεία της οποίας υπερβαίνει τις (450.000) ευρώ».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, αστυνόμος Β’ Σταύρος Κουτουλογένης. Όπως ανέφερε, πρόκειται για «μία σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας».

Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «είχαν διαπράξει ένοπλες ληστείες σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης (security), οι οποίοι διενεργούσαν χρηματαποστολές σε περιοχές της Εύβοιας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά έξι ημεδαποί, δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων σύλληψης του Β’ Ανακριτή Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, εκ των οποίων πέντε άνδρες, ηλικίας 33, 45, 37, 24 και 35 ετών, καθώς και μία 27χρονη, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη συνεργών τους.

Η αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, καθώς και ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (15-01-2019) το πρωί, σε περιοχές κυρίως της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί των Α’, Β’ και Δ’ Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, ενώ στην Αττική τις έρευνες συνέδραμαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ), της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διάπραξη εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν διακεκριμένης μορφής φθορές και εμπρησμοί, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών, πλαστογραφία πιστοποιητικών και άλλα αδικήματα.

Αναλυτικότερα, μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, με φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας, προέκυψε η εσωτερική διάρθρωση και η μεθοδολογία δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία χρονολογείται ότι συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, ενώ ηγετικό ρόλο σε αυτή φέρεται να είχε ο 33χρονος. Τα υπόλοιπα μέλη της είχαν είτε επιχειρησιακό, είτε περιφερειακό ρόλο (παρατηρητή – τσιλιαδόρου, κατόπτευση υποψήφιων στόχων κ.λπ.)».

«Χρησιμοποιούσαν κυρίως τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου»

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, «χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια δύο οικήματα, εκ των οποίων ένα σε περιοχή της Εύβοιας και ένα σε περιοχή των νοτίων προαστίων της Αττικής.

Για τη διάπραξη δε των ληστειών και εκρήξεων σε ΑΤΜ, αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Αττικής, τα οποία μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, είτε κατέστρεφαν ολοκληρωτικά (προκαλώντας σε αυτά πυρκαγιά), είτε περιέλουζαν το εσωτερικό τους με χλωρίνη, με σκοπό να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν στην ανατίναξη των ΑΤΜ, κυρίως με τη μέθοδο “PLOFKRAAK” (διοχέτευση αερίου).

Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικότερα αναλόγως του υλικού κατασκευής του ΑΤΜ, αναπροσάρμοζαν τα σχέδιά τους και τροποποιούσαν τη μέθοδό τους, τοποθετώντας εντός του ΑΤΜ, αντί για εύφλεκτο αέριο, εκρηκτική ύλη, την οποία πυροδοτούσαν μέσω βραδύκαυστου φιτιλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο κατά τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες, όσο και κατά την τέλεση των εγκληματικών τους πράξεων, τα μέλη της σπείρας, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς (ghost number), τις οποίες ενάλλασσαν σε πληθώρα διαφορετικών τηλεφωνικών συσκευών, με προφανή σκοπό να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις Διωκτικές Αρχές.

Όσον αφορά δε στις περιπτώσεις διάπραξης ληστειών σε βάρος υπαλλήλων εταιρειών φύλαξης, τα μέλη της σπείρας έθεταν σε παρακολούθηση την πορεία των οχημάτων που διενεργούσαν τις χρηματαποστολές και ενεργούσαν τη στιγμή που ο υπάλληλος (security) θα παραλάμβανε τις ειδικές κασετίνες με τα χρήματα, για να του επιτεθούν και να τις αφαιρέσουν».

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, ενέχονται, το χρονικό διάστημα από 06-03-2017 έως και 08-06-2018, συνολικά στην διάπραξη:

  • 6 ανατινάξεων Α.Τ.Μ. τραπεζών και αφαίρεσης χρηματικών ποσών από το εσωτερικό τους, στις περιοχές της Ερέτριας (τρεις περιπτώσεις), της Αμαρύνθου, της Νέας Αρτάκης και στα Χάνια Αυλωναρίου Ευβοίας.
  • 4 ανατινάξεων Α.Τ.Μ. τραπεζών, χωρίς να καταφέρουν να τα διαρρήξουν και να αφαιρέσουν χρήματα από το εσωτερικό τους, στις περιοχές της Ερέτριας και Αμαρύνθου Ευβοίας (δύο περιπτώσεις), καθώς στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, για την εξιχνίαση της οποίας ήταν σημαντική η συμβολή στην διενεργούμενη έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.
  • Ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, στο Βασιλικό Ευβοίας, καθώς και
  • Απόπειρας ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, σε περιοχή της Χαλκίδας.

Η συνολική λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις (450.000) ευρώ.

Στις περισσότερες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, κατά την τέλεση των εγκληματικών τους ενεργειών, οι δράστες έφεραν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από πολεμικό τυφέκιο, τύπου Kalashnikov.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκε και σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • πιστόλι κρότου – λάμψης και κυνηγετικό όπλο,
  • βαριοπούλα,
  • πληθώρα από κουκούλες τύπου «full-face»,
  • το χρηματικό ποσό των (17.060) ευρώ,
  • (30) συσκευές κινητών τηλεφώνων,
  • αυτοσχέδιος μηχανισμός, αποτελούμενος από μπαταρία και προσκολλημένα δύο καλώδια με μονωτική ταινία, κατάλληλος για έναυση της εύφλεκτης ύλης,
  • φιάλη που περιείχε εύφλεκτο αέριο,
  • 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
  • μικροποσότητα ηρωίνης (σε μορφή βράχου), καθώς και
  • βιβλίο με χειρόγραφες σημειώσεις.

«Σημειώνεται ότι κάποιοι εκ των συλληφθέντων, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για συναφή και άλλα αδικήματα (ληστείες, παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων κ.α.).

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Οι συντονισμένες και μεθοδικές δράσεις και επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Κουτουλογένης.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Κουφός, ο οποίος σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι με την συγκεκριμένη εξάρθρωση, καταφέραμε να επιφέρουμε ένα σημαντικό πλήγμα σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, τα μέλη του οποίου για χρονικό διάστημα 15 και πλέον μηνών, είχαν αναπτύξει έντονη και συνεχή εγκληματική δράση, κυρίως στο πεδίο των ανατινάξεων ΑΤΜ τραπεζών, καθώς και στη διάπραξη ενόπλων ληστειών σε χρηματαποστολές.

Μάλιστα είχαν φροντίσει να εξειδικευτούν στην ανατίναξη των ΑΤΜ, με την μέθοδο του “PLOFKRAAK” (διοχέτευση αερίου), ενώ όταν χρειαζόταν, χρησιμοποιούσαν και εναλλακτικές μεθόδους, δηλαδή εκρηκτικής ύλης αντί για εύφλεκτο αέριο, προκειμένου να διαρρήξουν τα ΑΤΜ και να προβούν στην αφαίρεση των χρημάτων από το εσωτερικό τους.

Στο πρώτο στάδιο των ερευνών, είχε για εμάς μεγάλη σημασία να σκιαγραφήσουμε την μεθοδολογία δράσης των μελών της σπείρας, να συγκεντρώσουμε με σχολαστικότητα τα στοιχεία που προέκυπταν από την ερευνητική διαδικασία και ακολούθως στα επόμενα στάδια να οργανώσουμε το επιχειρησιακό σκέλος για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Στο πλαίσιο αυτό, καταφέραμε, με την πραγματοποίηση της χθεσινής επιχείρησης, να αποδομήσουμε πλήρως την εγκληματική αυτή σπείρα και να θέσουμε τέλος στην παράνομη και εξακολουθητική δράση των μελών της».