Οι μεγάλες δίκες που θα γίνουν μέσα στο 2019

Από το σκάνδαλο Novartis, στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου και από την κόκα του Κολωνακίου στο ζεύγος Παπαντωνίου, τον Σώρρα και τον Μυτιληναίο


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
9:50
01/01/2019
Οι μεγάλες δίκες που θα γίνουν μέσα στο 2019
26
loading

«Θερμό» δικαστικό έτος θα είναι το 2019, με υποθέσεις διαφθοράς με πολιτικό άρωμα, οικονομικά σκάνδαλα αλλά και σημαντικές αποφάσεις σε δίκες που απασχολούν επί σειρά ετών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Για να δούμε τις υποθέσεις που αναμένεται να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας...

Το σκάνδαλο NOVARTIS

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση NOVARTIS βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Πρόκειται για μια υπόθεση η αποκάλυψη της οποίας προκάλεσε πολιτική θύελλα και έλαβε διαστάσεις θρίλερ με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα, προστατευόμενους μάρτυρες, μια πανίσχυρη φαρμακοβιομηχανία, εκατοντάδες γιατροί αλλά και «μαύρο χρήμα» που φέρεται να διακινήθηκε μέσα σε βαλίτσες και φακέλους.

Το …σενάριο ενισχύθηκε με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ραϊκου και της σημερινής εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και τους επίκουρούς της.

Η αγωγή κακοδικίας που έχει καταθέσει σε βάρος τους η κ. Ραϊκου και ο σύζυγός της, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης θα απασχολήσει το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας το Μάρτιο.

Η τύχη του ζεύγους Παπαντωνίου

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κριθεί αν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του θα καθίσουν στο εδώλιο κατηγορούμενοι στην υπόθεση διακίνησης «μίζας» ύψους 2,8 εκατομμυρίου ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού το 2003 και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα χρήματα εμφανίζονται να μεταφέρονται από τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρίας THALES, σε πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου και από εκεί σε λογαριασμούς της οικογένειας.

Με την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας τη σκυτάλη θα πάρει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει αν το ζεύγος Παπαντωνίου θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη για την υπόθεση που τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις μαραθώνιες απολογίες του κρίθηκε προφυλακιστέο.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και τα 250.000 ευρώ

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να πέσει η αυλαία στην υπόθεση με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον πρώην διευθύνοντα  σύμβουλο της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με «μίζα» ύψους 250.000 ευρώ για την ανάθεση  στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς ο οποίος θεωρείται μάρτυρας «κλειδί» καθώς ήταν  εκείνος που έφερε την υπόθεση στην δικαιοσύνη προκειμένου  να ερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων κατέθεσε ήδη ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι απολογίες των δυο κατηγορουμένων οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο κ. Μυτιληναίος παραπέμπεται για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ έχει απαλλαγεί, για νομικούς λόγους, για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) ενώ ο κ. Νέζης, για παθητική δωροδοκία, με τις ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία»

Στο στάδιο των απολογιών βρίσκεται η πολυσυζητημένη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens μετά από ακροαματική διαδικασία η οποία ήδη μετρά δυο χρόνια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μέσα στο έτος θα εκφωνηθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, με την ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνά αν χρηματίστηκαν στελέχη του Οργανισμού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Στο εδώλιο κάθονται περισσότεροι από 60 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ. Ωστόσο, οι φερόμενοι ως βασικοί πρωταγωνιστές Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας είναι απόντες.  Μεγάλος απών και ο Ζαν Κλοντ Οσβλαντ, ο οποίος πρόσφατα «έσπασε» το βραχιόλι επιτήρησης και απέδρασε.

Η δίκη για το C4I 

Το 2019, το ενδιαφέρον στρέφεται και στη δίκη για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορητηρίου οι πρώην υπουργοί της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστας Αιλιανός αλλά και ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου.

Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν  συνολικά 19 άτομα, τότε στελέχη της γερμανικής εταιρίας, που φέρονται να «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους».

Υποκλοπές και σχέδιο «Πυθεία»

Μέσα στο 2019 αναμένεται να δικαστεί ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της CIA κατηγορούμενος για την υπόθεση των πολυσυζητημένων τηλεφωνικών υποκλοπών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αυτές της κατασκοπίας και της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Αμερικανός πράκτορας  ήταν εκείνος που οργάνωσε τις  υποκλοπές σε βάρος του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και μελών του υπουργικού του συμβουλίου.

Ο… μαραθώνιος της ΧΑ

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν πως μέσα στο νέο έτος το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποφανθεί για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η οποία τον Απρίλιο συμπληρώνει τέσσερα χρόνια από την έναρξη της. Το 2017 ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 130 μαρτύρων κατηγορητηρίου, ενώ το 2018 ξεκίνησε η ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων.

Θα ακολουθήσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο αρχηγός, αλλά και πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι  που θεωρούν πως λόγω του μεγάλου αριθμού των παραγόντων της δίκης ενδέχεται η έκδοση της απόφασης να ανακοινωθεί το 2020.

Folli Follie

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεσης της Folli Follie και οι καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες. Ήδη, η οικογένεια Κουτσολιούτσου και επτά ακόμα άτομα είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τα αδικήματα της  απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα, στους κατηγορούμενους, που αναμένεται να κληθούν σε απολογία, έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα καθώς κρίθηκε ότι είναι ύποπτοι φυγής.

Ο Αρτέμης Σώρρας και τα… εξώδικα

Ο προφυλακισμένος Αρτέμης Σώρρας αναμένει την απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβούλιου το οποίο θα αποφασίσει για την τύχη του.

Ο Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο είναι αντιμέτωπος με  σωρεία κακουργηματικών πράξεων καθώς φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές, με τη δράση του να προκάλεσε  ζημία στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού χιλιάδες είναι οι πολίτες που προσκόμισαν τα περίφημα «εξώδικα Σώρρα» αρνούμενοι να πληρώσουν χρέη και εισφορές. Οι δικαστές θα αποφασίσουν, με βούλευμα τους, για την παραπομπή ή όχι σε δίκη του κατηγορούμενου.

Η κόκα του Κολωνακίου

Ανοίγει η αυλαία για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε γνωστό μαγαζί του Κολωνακίου με φερόμενους ως πρωταγωνιστές γνωστά ονόματα της «σόου μπιζ».

Συνολικά, 27 κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα διάσημων ηθοποιών, παρουσιαστών, μοντέλων, η σύζυγος γνωστού εμπόρου όπλων αλλά και επιχειρηματίες. Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφονται οι τρόποι με τους οποίους 53χρονος εμφανίζεται να διακινούσε ναρκωτικά σε επωνύμους πολλοί από τους οποίους κάθονται στο εδώλιο.

Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Τα κομμάτια του πάζλ της στυγερής δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που συγκλόνισε τον Οκτώβριο του 2017, θα ενώσει η δικαιοσύνη με τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος να κάθονται στο εδώλιο.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να ζητούσαν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, που είναι μάρτυρας στην υπόθεση, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους στις οποίες τον  κατονόμαζαν ως τον άνθρωπο που παρήγγειλε την επίθεση σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται να προσέλαβαν τους δύο συμπατριώτες τους, προκειμένου να «εκφοβίσουν» τον άτυχο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος ήταν νομικός παραστάτης του Α. Φλώρου, με στόχο να μην σταθεί εμπόδιο στα σχέδια τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Διδάσκαλος

  Στις 17 Απριλίου είναι η δίκη του Πάσαρη για τις δλοφονίες πριν από19 χρόνια.
  [...]

 2. avatar panic ass

  καλημερα και χρονια πολλα.
  εχω παρατηρησει οτι εμεις οι ελληνες δεν βλεπουμε τα λαθη του κομματος που ψηφιζουμε παρα μονο των αλλον.
  κρατησται ο καθεναςτο κομμα που του εκφραζει και πεταξτεαπο μεσα τη βρομια..........

  1. avatar Καλή Χρονιά με Υγεία!

   Μας έβγαλες τα μάτια..

 3. avatar rtyuio

  βίρνα, εμείς τη γλυτώσαμε για φέτος βίρνα. του χρόνου και βλέπουμε βίρνα.

 4. avatar Ellraiser

  Να δουμε (και αν) ποτε θα ποινικοποιηθει η πολυσυνθετη αχρηστια που ειναι τρισχειροτερη απο την κλεψια!!!.

 5. avatar Στη φυλακή και γρήγορα

  Οι κλεφαράδες πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έπαιρνανμίζες με τις βαλίτσες από τη Novartis και όχι μόνο... Οι ίδιοι που είχαν κάνει αυλή των σκανδάλων το ΚΕΕΛΠΝΟ... Να πάρουν το δρόμο για τον Κορυδαλλό!
  Είναι αυτοί που μας οδήγησαν στο μνημόνιο της φτώχειας και της ανεργίας!

  1. avatar Τζαννης . Σπαρτη

   Στην φυλακη θα μπουν οι ψευτες Συριζαιοι που μας κατεστρεψαν.
   Ολα τα ψεμματα οπως νοβαρτις , σιμενς. κελπνο θα καταπεσουν και πολυ γρηγορα , γιατι ειναι παραμηθια για μικρα παιδακια ..
   Ολα αυτα που λενε για Βολτερους , μεγαρα και δηθεν για of sors δεν υπαρχουν και ειναι φαντασιοσεις του αλλου ψευτη του Πολλακη.

   1. avatar Καλή Χρονιά με Υγεία!

    Το ίδιο και συ..

   2. avatar achilleυς

    οσο δικιο εχεις για τα παραμυθια με η τοσο δικιο εχεις και για τα αλλα

   3. avatar @Τζαννης . Σπαρτη

    χανεις λιγα λαδακια.

    1. avatar @Τζαννης . Σπαρτη

     Εσύ χάνεις από παντού χαϊβάνι της Κουμουνδούρου.

 6. avatar Ποτε ξανα Συριζα,,,,,,,

  Δεν υπαρχει σκανδαλο Νοβαρτις.
  Ολα ειναι σημενα απο τον Πολακη.
  Αν υπηρχε εστω και ενας που να ειχε κανει μια λαδια δεν θα τον ειχε καλεσει τεσσερα χρονια τωρα η εισαγγελεια να του παρει μια καταθεση. Ολα παραμυθια της χαλιμας ειναι και μονο κατι τυποι σαν τον Μστ και τον Λχι και τον Κυπη τα πιστευουν αυτα πλεον.

  1. avatar Lxi

   Eσυ λες οτι δεν υπαρχει σκανδαλο Νovartis και φανταζομαι ουτε Siemens και ουτε Κεελπνο, το αλλο εθνίκι πιο πανω γραφει οτι δεν υπαρχουν οφ σορς ουτε Βολταιροι.
   Τωρα αν κατσω και απαντησω και στους δυο σας στα σοβαρα, θα φτασω δυστυχως, αλλά άστο καλυτερα να μη πω τα παρακατω και λογω της ημερας, οπως θα ελεγε και ο Αντωνακης στην Κυρία Κοκοβικου. .

  2. avatar @Ποτε ξανα Συριζα,,,,,,

   ο Κυικας Χανιων -δανειων υπαρχει ?
   τα θαλασσοδανεια του κομματος ΝΔ υπαρχουν?
   το σπιτι του Βολταιρου υπαρχει?
   στο πλανητη σας υπαρχει κατι απο ολα αυτα?

 7. avatar αντισυριζα

  Η δίκη για την προδοσία της Μακεδονίας πότε θα γίνει;

 8. avatar Sådan er syriza

  Οι δίκες του Πολάκη του Τσίπρα και του Καμένου πότε θα γίνουν;

 9. avatar θα θα θα θα ……..

  θα δουμε......

 10. avatar Lxi

  Kαλα πρωτη ημερα του χρονου και θελετε να στεναχωρησετε τα εθνίκια και τα ελαχιστα πλεον Πασοκια??
  Τι τους θυμιζετε πρωτοχρονιάτικα οτι θα γινουν οι δικες για Νοβαρτις- C4i- Keelpno κτλ.
  Αστα τα κακομοιρα να περασουν την πρωτη ημερα του χρονου με την ησυχια τους ,γιατι φοβαμαι οτι τους περιμενει μια πολυ, πολυ δυσκολη χρονια !! Ψηλά το κεφαλι εθνίκια. !!

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Χαχαχαχα κλαιω απο τα γελια απο τα ανεκδοτα σου χαχαχαχα κανενας δεν θα μπει μεσα ρε δολιε γιατι λασπες πετατε, οπως ελεγες οτι θα τους δεσουμε ανοιξη μετα πηγε αυγουστος μετα χριστουγγενα χαχαχαχα οπως και τωρα τζιφος εδω ειμαστε να το θυμασε(διοτι ξεχνας τι εγραφες ηηη μαλλον εκανες την παπια οπως τα αδηλωτα εκατομυρια και ακινητα του συριζαιου κλεφτη σταθακη οταν στα εγραφα) ασε τα πασοκια εγιναν συριζαιοι εσεις ειστε οι κλεφτες ρε δολιε εσεις καταστρεψατε την χωρα οσο και να τραγουδας με την ανουλα οπως και να εχει καλη χρονια, οσο μπορει να ειναι με τους αρχικλεφτες προδοτες ανθελληνες συριζαιους

  2. avatar Αννα Μ.

   Καλή Χρονιά lxi και ασε ήσυχους τους φιλελεδες σημερα και απο αυριο παλι να αρχησουμε να τους λεμε τα δικά μας τα κάλαντα.

 11. avatar Giorgos Karkanis

  Καμία δίκη τής ΧΑ δεν πρόκειται να γίνει το σύστημα τούς κρατά αιχμαλώτους για να μην παίρνουν τα χρήματα της επιχορήγησης των κομμάτων γιατί αυτοί τα επιστρέφουν στον Ελληνικό λαό και δεν τα κλέβουν όπως οί τού αντισυνταγματικού τόξου πολιτικοί Ανθέλληνες

 12. avatar 10/2019

  Ετσι θα κερδισουμε τις εκλογες ειπε ο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και δη επισημως

  1. avatar Lxi

   Δλδ, απο οτι καταλαβα εσυ θελεις να μεινουν ακαταδιωκτοι οι οσοι και οποιοι πολιτικοι μας εκλεβαν και μας λεηλατουσαν ?? Ωραια αποψη για το δικαιο και το σωστο εχεις εθνίκι..!!
   Οποιοι , οσοι και οποτε τα αρπαζαν και οσοι εαν τωρα τα αρπαζουν ή και μελλοντικα ,το ταχυτερο δυνατον στη δικαιοσυνη και οσοι βρεθουν ενοχοι Κορυδαλλό.!! Μονο ετσι αγαπητε/η θα μπορεσουμε να γινουμε ενα κρατος σοβαρο. !! Διαφορετικα δεν θα υπαρξει μελλον για τους νεους και για τις επομενες γεννεες. !!

   1. avatar @lxi

    Mην εισαι αφελης αγαπητε lxi γιατι κανενας πολιτικος της Νδ δεν ηταν αρπαχτρας. Θα το δεις και εσύ συντομα οτι κανενας δεν θα παραπεμφθει σε δικη ,γιατι ειναι ολοι αθωοι , οι πραγματικοι απατεωνες ειναι μαλλον στο κομμα που εσυ υποστηριζεις.

    1. avatar @lxi

     Οταν σε ταιζουν οι κλεφες.....τι να πεις....αθωοι θα πεις.

 13. avatar Ch 10:36

  Προς όλο το τιμ του new beast,να έχετε ένα Ευλογημένο και Ειρηνικό Έτος,στις καρδιές σας,στις οικογένειες σας,στον χώρο της εργασίας σας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει