Η συνήθεια του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου να κρατάει «τεφτέρια» για τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητές του έχει καταστήσει το αρχείο του πραγματικό θησαυρό για τους δύο ειδικούς ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα επιβαρυντικά στοιχεία που κρατούσε ο πρώην υπουργός, ακόμη και σε γραμματοκιβώτια, στο πολιτικό του γραφείο στην Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη, είναι ατελείωτα και άκρως ενοχοποιητικά, αν και τον βαθμό τους θα τον αξιολογήσουν οι ανακριτές στο μέλλον.

Εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι, εκτός από τα έγγραφα και τα αντίγραφα των εμβασμάτων για τη μίζα των 16.200.000 ελβετικών φράγκων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR –M1, που βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του πρώην υπουργού, υπάρχουν ακόμα χαρτιά και σημειώματα με την πορεία του «μαύρου χρήματος», που αφορούν τη λιβεριανή υπεράκτια εταιρεία PetA Investment.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω αυτής της λιβεριανής εταιρείας εκδόθηκαν από τον Λιβανέζο Al Jayad Fouad (το ίδιο πρόσωπο που έκοψε τις επιταγές για την Blue Bell) έξι ακόμα επιταγές, συνολικής αξίας 16.200.000 ελβετικών φράγκων.

Στα σημειώματα όμως που βρέθηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις κινήσεις των χρημάτων που έλαβε ως μίζα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR – M1 υπάρχει και το όνομα μιας ακόμα λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας. Πρόκειται για την Beeston Management S.A., σε διαταγή της οποίας εκδόθηκαν από τον Λιβανέζο επιπλέον τρεις επιταγές, 2.845.000, 1.665.000 και 1.200.000 ελβετικών φράγκων. Συνολικά τα χρήματα που φέρεται να διακινήθηκαν για το εξοπλιστικό πρόγραμμα TOR-M1 μέσω των τριών offshore εταιρειών ανέρχεται στο ποσό των 38.110.000 ελβετικών φράγκων (δηλαδή περίπου 32.000.000 ευρώ).