Αστυνομικοί του Τμήματος Όπλων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου παράνομης εμπορίας και διάθεσης πυροτεχνημάτων, συνέλαβαν 44χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί Βεγγαλικών-Φωτοβολίδων-Πυροτεχνημάτων παιδικών αθυρμάτων και Συσκευών Εκτόξευσης».

Μετά από αιφνιδιαστικό αστυνομικό έλεγχο, στα ράφια της συγκεκριμένης επιχείρησης, που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 799 είδη πυροτεχνουργίας, τα οποία διατίθεντο προς πώληση, χωρίς την απαραίτητη άδεια εμπορίας.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, κρίνουμε σκόπιμο να… υπενθυμίσουμε μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές και να τονίσουμε ότι τα είδη πυροτεχνίας (κροτίδες, βεγγαλικά, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα κ.λπ.) ΔΕΝ είναι παιχνίδι, καθώς:

• Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πυροτεχνήματα που κυκλοφορούν παράνομα, πληρούν έστω και τα στοιχειώδη κριτήρια ασφαλείας.

• Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει απόλυτα ασφαλής μέθοδος χρήσης των ειδών αυτών.

• Η κατοχή και η χρήση των ειδών αυτών, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.

• Η πώληση ειδών πυροτεχνίας από πλανόδιους πωλητές, αλλά και καταστήματα χωρίς άδεια των Αστυνομικών Αρχών είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.

• Η κατασκευή, αποθήκευση και κυκλοφορία αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας είναι παράνομη και αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση ως προς τις ποινικές συνέπειες.

• Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να προσπαθήσετε να κατασκευάσετε μόνοι σας αυτοσχέδια πυροτεχνήματα, καθώς επίσης και να προσπαθήσετε να πειραματιστείτε με πυροτεχνήματα που ήρθαν στην κατοχή σας με οποιοδήποτε τρόπο.

• Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των ειδών. Πρόκειται για υλικά επικίνδυνα