Τον κύκλο των επώνυμων μαρτύρων στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής άνοιξε με την κατάθεση του ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο κ. Αλιβιζάτος κλήθηκε στη δίκη, καθώς υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης σε εκδήλωση το 2010, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου που αφορούσε στην απόκτηση της ιθαγένειας από παιδιά νόμιμων μεταναστών.

Στην κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο καθηγητής αναφέρθηκε στην Οργάνωση και μίλησε για «μόνιμη δομή» και «επανάληψη μοντέλου Χίτλερ».Για τον κ. Αλιβιζάτο πρωταγωνιστικό ρόλο στην λήψη των αποφάσεων παίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος , Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς , Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός.

Αναφερόμενος δε στη δομή της Χρυσής Αυγής εκτίμησε πως κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων λέγοντας χαρακτηριστικά «στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή».

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε χτύπημα της Οργάνωσης τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Έπρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης» τόνισε και πρόσθεσε «η βία είναι αυτή που συνιστά την κόκκινη γραμμή, όχι σε απώτερο χρόνο, αλλά σε χρόνο άμεσο».

«Θεωρώ γελοίο το να πάει κάποιος φυλακή επειδή είναι οπαδός της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Ανοχή πρέπει να υπάρχει και ως προς τις απόψεις για τη δικτατορία του προλεταριάτου (…) Το έρεβος του ναζισμού από την μια μεριά η αναρχία του κομμουνισμού από την άλλη. Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων αλλά αν δεν κριθούν παράνομες και οι μεν και οι δε πράξεις, δεν θα επιβιώσει η Δημοκρατία» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλιβιζάτος.

Ο καθηγητής προκάλεσε την αντίδραση συνηγόρων της υπεράσπισης όταν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι χριστιανική και ότι η σχέση της με τον χριστιανισμό είναι «εξωτερική και όχι βαθύτερη». Συνέστησε μάλιστα στα μέλη της Χρυσής Αυγής να αντιληφθούν ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και «δεν ταιριάζει πολύ με πράξεις βίας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.