Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της αποπομπής της Αικατερίνης Σαββαΐδου από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου από το υπουργικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2015.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από προσφυγή της κ. Σαββαΐδου, η οποία ήταν παρούσα , υποστήριξε ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας δεδομένου ότι εκδόθηκε όχι προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά προς ικανοποίηση κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων, για το λόγο ότι η αιτούσα δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, έκανε λόγο για πολιτική εμπάθεια απέναντί της αναφέροντας σειρά γεγονότων, που σύμφωνα με τη ίδια, αποδεικνύουν την προσπάθεια απομάκρυνσή της από τη γενική γραμματείας αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν για να την υποχρεώσουν να παραιτηθεί.

Η κ. Σαββαΐδου υπογράμμισε πως με το υπ’ αριθμ 1338/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφασίστηκε να μην γίνει σε βάρος της κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και να μην παραπεμφθεί σε δίκη. Η δίωξη σε βάρος της είχε ασκηθεί διότι φερόταν να είχε δώσει χρονικό περιθώριο ενός έτους – και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος – στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Η απόφαση της 7μελους σύνθεσης του Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.