Από τις απογευματινές ώρες υπάρχει σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο, με ενδεχόμενες άμεσες θετικές επιπτώσεις στην κατεύθυνση αναστολής της απεργίας των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι δυσμενείς συνέπειες που έχει προκαλέσει η απεργία στην κοινωνία αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να αρθεί η διαδικασία της επίταξης και της πολιτικής επιστράτευσης, αν οι απεργοί αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και δεσμευτούν ότι εφόσον επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου δεν θα προχωρήσουν ξανά σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος θα αφορά τις προτάσεις του υπουργείου για θέματα που αφορούν τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα των μεταφορέων, καθώς και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Διεμήνυσε επίσης ότι θέμα παράτασης του χρόνου προσαρμογής, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι η τριετία, δεν τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο υπουργός ΥΜΔ επανέλαβε ότι παραμένει θιασώτης του εξαντλητικού διαλόγου, ενώ επέρριψε ευθύνες στους συνδικαλιστές απεργούς για την αποχώρηση από το διάλογο. Επίσης, μίλησε για ακρότητες από την πλευρά των απεργών, ορισμένους από τους οποίους αποκάλεσε οπαδούς της παρανομίας, καθώς αρνήθηκαν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας και προέβησαν σε προπηλακισμούς συναδέλφων τους.

Από την πλευρά των απεργών συνεχίζεται επίσης το έντονο παρασκήνιο, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Τζωρτζάτος, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Βυτιοφορέων, εμφανίστηκαν σήμερα σημαντικά πιο διαλλακτικοί, λέγοντας ότι μετά τις θετικές αυτές εξελίξεις που προέκυψαν από τις δηλώσεις του υπουργού, είναι έτοιμοι να προτείνουν την αναστολή της απεργίας.

Παρότι δεν υπάρχουν ακόμα σαφή αποτελέσματα, εκτιμάται ότι ίσως εντός και των επομένων ωρών να υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του κλάδου, αλλά τηλεδιάσκεψη, τις προσεχείς ώρες σήμερα, των προέδρων των εννέα Ομοσπονδιών της Ένωσης, ώστε να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, η εικόνα σήμερα ήταν πολύ καλύτερη, καθώς από το πρωί πάνω από 200 ιδιωτικά και επιταγμένα βυτιοφόρα, φόρτωσαν καύσιμα από τα διυλιστήρια της Ελευσίνας. Στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των πρατηρίων που διαθέτει καύσιμα και μάλιστα χωρίς να παρατηρούνται οι μεγάλες ουρές των προηγουμένων ημερών.