Ανοίγει, σήμερα, ο κύκλος των απολογιών των κατηγορούμενων για την απάτη-μαμούθ με fund που εκτιμάται ότι καρπώθηκε από επενδυτές περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτος, το κατώφλι του κατώφλι της 10ης τακτικής ανακρίτρια περνά, για να δώσει εξηγήσεις για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Πρόκειται για τον επιχειρηματία και επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Ελλάδα ο οποίος φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση». Μια οργάνωση η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λειτουργούσε τα τελευταία δέκα χρόνια «με δομημένη και διαρκή δράση , με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων» και μέσω υπεράκτιων εταιριών εξαπάτησε εκατοντάδες επενδυτές μεταξύ των οποίων και ένα γνωστό εφοπλιστή και τη μητέρα του που εκτιμάται ότι έχασαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια.

Το κατηγορητήριο αποδίδει στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ότι λειτουργούσε ως «πελαταγωγός» καθώς ο ρόλος του ήταν να πείθει «Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή». Μάλιστα, οι αρχές κατηγορούν τον επιχειρηματία ότι είχε μεσολαβήσει για να απονεμηθεί στον συγκατηγορούμενο του, με τον οποίο φέρεται να διηύθυνε την «εγκληματική οργάνωση», ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία και να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου.

Ωστόσο, οι δυο φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται να είναι στα μαχαίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας μαζί με άλλους επενδυτές έχει υποβάλλει μήνυση σε βάρος του συγκατηγορουμένου του, και άλλοτε στενού του συνεργάτη, αξιώνοντας τα χρήματα των επενδύσεων και κατηγορώντας τον πως τον παραπλάνησε και τον χρησιμοποίησε για να προσελκύσει επενδυτές χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει πως επρόκειτο για απάτη. Για το λόγο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η απολογία του καθώς δεν αποκλείεται να δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση.

Οι αρχές, πάντως, περιγράφουν μια καλοστημένη απάτη αφού όπως υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο «στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών προσέγγιζαν διάφορα άτομα – επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους» ενός εκ των πρωταγωνιστών «ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία «προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελλαν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς».

Τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης προκειμένου να απολογηθούν το πρωί της Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται, μέχρι σήμερα, 23 άτομα τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε αυτή ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια στο ξέπλυμα ενώ εκκρεμούν και δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.