Χορό εκατομμυρίων αποκαλύπτει το πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος των κατηγορουμένων στην υπόθεση τους κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών, του οποίου θύματα εμφανίζονται εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων γνωστός εφοπλιστής και η μητέρα του, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχασαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο χρόνος για τις απολογίες των κατηγορουμένων μετρά αντίστροφα καθώς έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους αφού είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης , απάτη, άμεση συνέργεια σε αυτή ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια στο ξέπλυμα. Ήδη, οι κατηγορούμενοι αριθμούν τους 23 ενώ  εκκρεμούν και δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.

Οι πρωταγωνιστές της «εγκληματικής οργάνωσης»

Στο κατηγορητήριο αποδίδεται ηγετικός ρόλος σε έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και έναν πρώην αναλυτή και στέλεχος εγχώριων χρηματιστηριακών εταιριών οι οποίοι φέρονται ως διευθυντές «ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση , με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων» τα μέλη της οποίας δρούσαν τουλάχιστον από το 2005 έως το Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο οι πρωταγωνιστές της «εγκληματικής οργάνωσης επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης , ήτοι προβαίνοντας  με διακριτούς ρόλους έκαστος  σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται  ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα  εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από  τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων , πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι».

Οι αρχές περιγράφουν μια καλοστημένη απάτη αφού όπως υπογραμμίζεται στο επίσημο έγγραφο  «στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών προσέγγιζαν διάφορα άτομα – επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους» ενός εκ των πρωταγωνιστών «ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να  επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι φέρονται  «προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελλαν  μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς». «Με την ως άνω συμπεριφορά τους – τονίζεται- αφενός έπειθαν  τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των υποτίθεται των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια , αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά».

Για τις αρχές  «η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους την δυνατότητα να καταβάλλονται στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους ενώ ταυτόχρονα  ως μέλη της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν  μεγάλα χρηματικά ποσά , είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη καθώς εμφανίζονταν ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν  να συντηρούν  τις εκάστοτε επενδυτικές δομές μέχρι και το Μάιο του 12015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε επενδυθεί, είτε είχαν επιστρέψει στους επενδυτές ως υποτιθέμενα κέρδη ( ανακύκλωση χρημάτων) είτε είχαν μοιραστεί στους ίδιους τους κατηγορουμένους είτε είχαν χαθεί κατά την εν της πράγμασι περιορισμένη εν τέλει επενδυτική δραστηριότητα η οποία ήταν ζημιογόνα σχεδόν στο σύνολό της».

Οι ρόλοι και οι off shore

Είναι χαρακτηριστικό πως το κάθε πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση είχε συγκεκριμένο ρόλο στο κύκλωμα με τον έναν από τους δυο βασικούς κατηγορούμενους να κάνει, σύμφωνα με την κατηγορία , την διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων αφού είχε οριστεί ως διαχειριστής. Όσο για τον  δεύτερο φέρεται να είχε αναλάβει την προσέγγιση Ουκρανών επιχειρηματιών, λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα,  αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος σου ήταν να τους πείθει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή της οργάνωσης. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας φέρεται να μεσολάβησε ώστε να απονεμηθεί στον συγκατηγορούμενο του, χρηματιστηριακό στέλεχος , ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία και να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου, «τίτλοι που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προορίζονταν για τον ίδιο λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη τους οποίους αποποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο του».

Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο καταγράφονται εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους οι οποίες είχαν διακριτούς ρόλους προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης, ελεγκτών, νομικών συμβούλων , ρόλο «Μπροστινών» , μπρόκερς (μεσίτης επενδύσεων) κ.α. Επρόκειτο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία,  για  πολύπλοκα εταιρικά σχήματα, τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος, τα οποία διοικούνταν και ελέγχονταν από τους κατηγορούμενους  είτε απευθείας είτε μέσω off shore εταιριών.