Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επουλώσει τις «πληγές» του τομέα υγείας αναφέρθηκε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σε πολλές περιπτώσεις ο πατριωτισμός των γιατρών κρατά όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε ωστόσο πως ο τομέας της υγείας είναι ο μόνος που έχει εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων.

Υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβριο έχουν γίνει 440 προσλήψεις στα νοσοκομεία και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη προκηρύξεις για την πρόσληψη κι άλλων υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις γιατρών, δήλωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθούν νέες θέσεις, οι οποίες ελπίζει ότι θα καλυφθούν στο β’ εξάμηνο του 2010 ή το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θέλουμε προσλήψεις, αλλά ότι υπάρχει ανισοκατανομή», δήλωσε, προθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει δώσει ισχυρά κίνητρα για την περιφέρεια. «Σε μία περίοδο όπου όλοι κάνουν θυσίες, το ότι έρχεται η κυβέρνηση και δίνει αυτό το επιπλέον 10% δεν μπορεί να μην πει κάποιος ότι δεν είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου προανήγγειλε τη συνεργασία των στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα μπουν στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Αναφερόμενη δε στο πρόβλημα των εφημεριών, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για τον εξορθολογισμό τους και ότι στο τέλος του μήνα οι εφημερίες θα πληρώνονται μαζί με τη μισθοδοσία.