Όλο κι πιο πολλοί γίνονται οι μαθητές που πέφτουν θύματα εξάρτησης, τόσο από ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, όσο και από συνήθειες όπως η χρήση του διαδικτύου αλλά και ο… τζόγος!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε σε πανελλαδικό επίπεδο το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών του ΟΚΑΝΑ, όχι μόνο αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ και κάνουν χρήση παράνομων ουσιών αλλά, πλέον, σημειώνονται και περιστατικά που έχουν να κάνουν με την χρήση ηρωίνης αλλά και κοκαΐνης.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα που αφορούν στη σχέση των νέων με το διαδίκτυο καθώς πολλοί είναι οι μαθητές που παραδέχονται πως αναλώνονται με τις ώρες στο internet είτε παίζοντας παιχνίδια είτε απασχολώντας τον εαυτό τους με άλλες υπηρεσίες που τους παρέχει.

Όσον αφορά τον τζόγο κι εδώ καταγράφονται περιπτώσεις μαθητών που έχουν πέσει στα δίχτυα του, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερα στοιχεία.

Η έρευνα από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας και διενεργείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης με την συμμετοχή περισσότερων από 40 χώρες. Τα οριστικά αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.