Τον Νοέμβριο του 2023 ξεκίνησε η έρευνα από τις Εσωτερικές Υποθέσεις για την υπόθεση των εφοριακών της Χαλκίδας, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι χθες οι Αρχές προχώρησαν σε συνολικά 7 συλλήψεις μετά από έφοδο στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Χειροπέδες πέρασαν στη διευθύντρια, τον υποδιευθυντή και πέντε υπαλλήλους της εφορίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, άτομα που εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία ζητούσαν χρήματα από πολίτες που είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις… τακτοποιήσουν έκνομα είτε να βγάλουν φορολογικά πιστοποιητικά.

Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την οποία είχαν στήσει οι εφοριακοί της πόλης, εκβιάζοντας και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.

Χθες το πρωί ειδοποιήθηκαν οι Αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ, προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του κυκλώματος, έγινε η έφοδος, ενώ εντοπίστηκε και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της διευθύντριας. Η τελευταία, όπως ανακοινώθηκε, είχε τον ηγετικό ρόλο, ήταν το άτομο που έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, από επιχειρηματίες κατά βάση, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.

«Έδωσα 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό»

Θύμα της οργάνωσης είπε στις Αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Παρέδωσα στην προϊσταμένη, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της ανωτέρω υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής μου. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς και στις 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή, είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο».

Θύμα, η καταγγελία του οποίου «ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων» για να οδηγήσει σε συλλήψεις, είπε στις Αρχές: «Παρέδωσα το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, για να απεγκλωβιστώ από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της υπαλλήλου…».