Στις 350.000 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που υπέστησαν ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από τη δράση σπείρας που κατέστρεφε μετασχηματιστές, αφαιρούσε τα καλώδια χαλκού και στη συνέχεια τα πωλούσε.

Οι δύο από τους τρεις δράστες συνελήφθησαν χθες το πρωί στη Λιβαδειά, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης. Πρόκειται για έναν 39χρονο Αλβανό, έναν 21χρονο κάτοικο Λαμίας και έναν ακόμη συνεργό τους, επίσης αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο ύποπτα οχήματα να κινούνται σε αγροτική περιοχή, και επιχείρησαν να τα σταματήσουν για έλεγχο. Οι δράστες επιχείρησαν να αποφύγουν τη σύλληψη. Οι δύο τελικά συνελήφθησαν, ενώ ο τρίτος τράπηκε πεζός σε φυγή.

Σε έρευνα που έγινε στα οχήματα των δραστών εντοπίστηκαν δύο μεγάλοι χειροκίνητοι κόφτες καλωδίων, ένας λοστός, ένα βαρούλκο χειροκίνητο, ένα σιδηροπρίονο, ένας χειροκίνητος κόφτης μετάλλων, μία κουκούλα τύπου Full Face και μία τσάντα, που περιείχε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μονωτικών ταινιών και κόπτες καλωδίων.

Επίσης ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαλκός, που οι δράστες είχαν αφαιρέσει από δύο μετασχηματιστές, βάρους διακοσίων πενήντα 250 κιλών, καθώς και χάλκινα καλώδια παροχής ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους εκατό 100 περίπου μέτρων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες οι δράστες είχαν καταστρέψει δεκαπέντε μετασχηματιστές, στην ευρύτερη περιοχή των δ.δ Παρορίου και Βασιλικών Βοιωτίας, από υποσταθμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι εξυπηρετούσαν αντλιοστάσια άρδευσης, για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και αγροτών της περιοχής.

Οι δράστες, αφού απομόνωναν με αυτοσχέδια ξύλινη κατασκευή την υψηλή τάση που διέρχεται από τα καλώδια, αποκολλούσαν τους μετασχηματιστές, τους έριχναν στο έδαφος και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους τις χάλκινες περιελίξεις καθώς και τα καλώδια παροχής ρεύματος.

Όπως υπολογίζεται, η ζημιά σε βάρος της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 150.000 ευρώ περίπου, ενώ σε βάρος της ΕΥΔΑΠ σε 200.000 χιλιάδες ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για την ανακάλυψη και σύλληψη και άλλων συνεργών τους, αφού ομολόγησαν πως έχουν προβεί σε ανάλογες πράξεις και στους Σοφάδες.