Συνολικά 67 άτομα συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε για τη θανάσιμη επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι 63 κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν καθώς κατά τους ελέγχους που έγιναν χθες σε σπίτια και οχήματα στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν στην κατοχή τους πυροτεχνήματα και ναρκωτικά.

Οι 67 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων όπου ο Εισαγγελέας ποινικής Δίωξης, αφού μελετήσει την ογκώδη δικογραφία, που σχημάτισαν οι αστυνομικές αρχές ύστερα από εκτεταμένη έρευνα, θα αποφασίσει για την απαγγελία κατηγοριών και τα αδικήματα που θα αποδοθούν.

Στις εξελίξεις αναφέρθηκαν σήμερα ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, ο Παντελής Τίγκας, αστυνομικός διευθυντής ε.α., και ο Κώστας Τσουμάνης, πρόεδρος των αστυνομικών Υπαλλήλων ΒΑ Αττικής.

«Θα καθιερώσουμε μια αθλητική εκδήλωση στη μνήμη του Γ. Λυγγερίδη για να πούμε ΟΧΙ στη βία», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο κ. Πάκος ο οποίος μιλώντας για το θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού δήλωσε ότι «είναι ο πρώτος νεκρός αστυνομικός σε οπαδικά επεισόδια».

Μιλώντας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Πάκος έδωσε συγχαρητήρια στους συναδέλφους του που «έδεσαν» την υπόθεση φέρνοντας ενώπιον της δικαιοσύνης τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας Λυγγερίδη.

«Να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει να πάνε, γιατί ήταν και θέμα τιμής για όλους εμάς. Το θέμα της βίας στους αθλητικούς χώρους μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια των ομάδων. Έχουν περάσει στο ποινικό έγκλημα, στο οργανωμένο έγκλημα, στις γειτονιές, στη στρατολόγηση νέων ανθρώπων», πρόσθεσε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών.

«Ήρθε η ώρα με αυτές τις συλλήψεις να αρχίσουν να “ξεριζώνονται” και οι υπόλοιποι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάκος.

«Γίνεται στρατολόγηση από την ηλικία των 15 ετών»

Από την πλευρά του, ο Παντελής Τίγκας που κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΛ.ΑΣ. είχε ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των 67 συλληφθέντων υπάρχουν γνωστά ονόματα. «Γίνεται στρατολόγηση από την ηλικία των 15-16 και σιγά σιγά ανεβαίνουμε επίπεδα και στάδια μέσα στην οργάνωση», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής, την ευθύνη γι’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση έχουν η Πολιτεία και η ΕΛ.ΑΣ., γιατί τους έδωσε το περιθώριο να δράσουν. «Σήμερα έχουμε να κάνουμε με στρατούς οργανωμένους, οι οποίοι μετά το γήπεδο μπορεί να κάνουν ποινικά εγκλήματα και να έχουν ώσμωση με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτά θα βγουν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Πάκος.

«Ήταν κάτι που το περιμέναμε»

Για μια καλή ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία μίλησε ο Κώστας Τσουμάνης, λέγοντας ότι οι συλλήψεις των 67 είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς.

«Τέσσερις μήνες γίνεται μια συστηματική δουλειά από την πρώτη μέρα που είχε γίνει η δολοφονία του συναδέλφου. Είχαν προσαχθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα αποτυπώματα. Ήταν μια σημαντική κίνηση που είχε γίνει, καθώς είχαν καταγραφεί όλοι όσοι συμμετείχαν στον αγώνα», σημείωσε ο πρόεδρος των αστυνομικών Υπαλλήλων ΒΑ Αττικής.

«Στα γήπεδα υπάρχουν ποινικοί, υπάρχουν άτομα που βρίσκονται στο κοινό έγκλημα, σε ληστείες και κλοπές. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο δύσκολο είναι να προλάβεις μια συμμορία που ληστεύει και κλέβει σπίτια, τόσο δύσκολο να προλάβεις μια εγκληματική οργάνωση η οποία δρα οργανωμένα», σχολίασε ο κ. Τσουμάνης.