Οι αρχές θα πραγματοποιήσουν έρευνα στην εμπορική αμαξοστοιχία -ένα από τα δύο τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη-, ώστε να διαπιστώσουν αν μετέφερε τυχόν εύφλεκτο υλικό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε σχετικά πως «παραγγέλθηκε στους ανακριτές να προχωρήσουν στη διερεύνηση των θεμάτων που αφορούν την ύπαρξη ή μη κάποιων εύφλεκτων υλών να δούνε τι συμβαίνει με κάτι βίντεο που υπάρχουν και αυτό σημαίνει ότι αυτό το υλικό πιθανότατά θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας έτσι ώστε να έχουμε μία πιστοποίηση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης για το τι έχει συμβεί. Του τι υπάρχει ή δεν υπάρχει. Όπως επίσης πιθανόν να χρειαστεί και η συνδρομή του ΕΜΠ στον τομέα της πραγματογνωμοσύνης».

Επίσης, η Ιωάννα Μάνδρου ανέφερε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, πως η ανάκριση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν 32 κατηγορούμενοι εκτός από τον σταθμάρχη που είναι στη φυλακή όπου βρίσκεται και ο προϊστάμενός του.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ που είχαν κατά καιρούς αρμοδιότητες να ελέγχουν τη σιδηροδρομική γραμμή και το ποιος έχει τον έλεγχο όταν περνάει τρένο.

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων με τη συνδρομή τεχνικού συμβούλου αναφέρουν ότι το ατύχημα δεν ήταν μόνο η σύγκρουση των τρένων, αλλά ότι σε αυτό συνέβαλε περισσότερο πυρκαγιά που οδήγησε σε τόσους νεκρούς, η οποία μπορεί να οφειλόταν σε κάτι που μετέφερε αυτό το τρένο. Το αναφέρουν αυτό καθώς ο πραγματογνώμονας που διόρισαν είπε ότι βρέθηκαν υπολείμματα κάποιας ουσίας και πρέπει να ελεγχθεί.