Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει την ερχόμενη Παρασκευή η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία ζητεί να κριθεί  αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο κ. Ανδρουλάκης με την προσφυγή του, η οποία θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου,  ζητεί την ακύρωση της  πράξης  με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του  να ενημερωθεί σχετικά  με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

Ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει πως η διάταξη στην οποία στηρίχτηκε η επίμαχη πράξη είναι , μεταξύ άλλων,  αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ σημειώνοντας, παράλληλα, πως δεν υπάρχει εναρμόνιση με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της υπόθεσης το εάν ο κ. Ανδρουλάκης έχει έννομο συμφέρον,  μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που  ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, την  κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών.