Ο «αιρετικός» φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος

Η εξέλιξη των ειδών που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον φυσικό μας κόσμο!


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
10:37
23/08/2013
Ο «αιρετικός» φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος
52
loading

Ήταν το 1831 όταν ο περίφημος βιολόγος θα ξεκινούσε την πεντάχρονη ερευνητική του περιπέτεια στον κόσμο που έμελλε να αλλάξει τις παραδεδομένες πίστεις για την καταγωγή των ειδών και την εξέλιξή τους.

Μια σειρά από καλά ριζωμένες σήμερα απόψεις περί φυσικής επιλογής και εξέλιξης των ειδών χρωστούν στον θεμελιωτή τους τη θεωρητική τους επένδυση, μπολιάζοντας την επιστημονική σκέψη με νέα δεδομένα μακριά από δεισιδαιμονίες και θρησκευτικές αγκυλώσεις.

Ο Δαρβίνος ήταν ένας από τους μεγάλους διανοητές που απομάγευσαν τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τους φυσικούς μηχανισμούς και τα πρότυπα της εξέλιξης των ειδών.

Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο μετά την έκδοση του μνημειώδους συγγράμματός του «Η Καταγωγή των Ειδών» (1859), που έδωσε στην επιστήμη τα κατάλληλα εννοιολογικά εργαλεία για να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά με λαϊκές δοξασίες και θρησκευτικές ερμηνείες...

Πρώτα χρόνια

Ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος γεννιέται στις 12 Φεβρουαρίου 1809 στη μικρή επαρχιακή πόλη του Σρούσμπερι της Αγγλίας ως το πέμπτο από τα έξι παιδιά του γιατρού R.W. Darwin. Η μητέρα του πέθανε όταν ο Κάρολος ήταν μόλις 8 χρονών, με την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας και τη μόρφωση των οικείων του (ο παππούς του, Erasmus Darwin, ήταν περίφημος βοτανολόγος) να του εξασφαλίζουν ωστόσο ήρεμα παιδικά χρόνια, γεμάτα προνόμια και διάθεση για εξερεύνηση της φύσης.

Τον Οκτώβριο του 1825, σε ηλικία 16 ετών, ο Δαρβίνος γράφεται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Τμήμα Ιατρικής, η αποστροφή του ωστόσο για το αίμα σύντομα θα τον έκανε να χάσει το ενδιαφέρον του. Στα δύο χρόνια που θα περάσει εκεί θα ασχοληθεί με τη φυσική ιστορία, τη γεωλογία και τη βιολογία, παραμελώντας τις ιατρικές σπουδές του.

Κάτω από τις παραινέσεις του πατέρα του, ο Δαρβίνος εγκαταλείπει το Εδιμβούργο και γράφεται στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Τμήμα Θεολογίας, αφού η καριέρα του πάστορα ήταν μια θέση καλοπληρωμένη και κοινωνικά καταξιωμένη. Ο Κάρολος δεν είχε φυσικά κανένα ενδιαφέρον για τη θεολογία και σύντομα θα στρεφόταν στη μελέτη της φυσικής ιστορίας και της γεωλογίας, προετοιμάζοντας έτσι το ταξίδι του στον κόσμο...

Το περίφημο ταξίδι με το πλοίο «Beagle»

Όντας στο Κέιμπριτζ, ο Δαρβίνος απέκτησε έναν μέντορα, τον καθηγητή βοτανικής Τζον Στίβενς Χένσλοου, ο οποίος αναγνώρισε στον Δαρβίνο το ασίγαστο ερευνητικό του πνεύμα. Αποφοιτώντας το 1831 από τη Θεολογική Σχολή, ο Χένσλοου του πρότεινε μια θέση φυσιοδίφη στην ερευνητική αποστολή του «Beagle», με τον κυβερνήτη του, Ρόμπερτ Φιτζρόι, να έχει εξασφαλίσει κεφάλαια για μια πεντάχρονη ερευνητική εκστρατεία στα πέρατα του κόσμου. Ήταν το ταξίδι που θα επέφερε ραγδαίες αλλαγές σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους!

Στις 27 Δεκεμβρίου 1831, το «HMS Beagle» απέπλευσε από την Αγγλία με προορισμό τον κόσμο. Στη διάρκεια του ταξιδιού, ο Δαρβίνος ήρθε σε επαφή με «πρωτόγονους» πολιτισμούς και ιθαγενείς, την ίδια ώρα που συνέλεγε μανιωδώς φυσικά δείγματα, απολιθώματα και γεωλογικά υλικά, μελετώντας ταυτόχρονα ζώα που δεν είχε συναντήσει ποτέ. Μέσα από την επιτόπια αυτή παρατήρηση και τον πειραματισμό, ο Δαρβίνος απέκτησε τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσει από πρώτο χέρι και να ελέγξει στην πράξη τις παραδεδομένες θεωρίες της εποχής για τη ζωολογία, τη φυτολογία και τη γεωλογία. Ο Ειρηνικός Ωκεανός, τα νησιά Γκαλαπάγκος και η Λατινική Αμερική παρείχαν στον Δαρβίνο το απαραίτητο πλαίσιο για να την ανάπτυξη της θεωρίας του. Το ταξίδι είχε ωστόσο για τον ίδιο προσωπικό κόστος, με την υγεία του να κλονίζεται από την ταλαιπωρία και τις αρρώστιες.

Επιστρέφοντας στην Αγγλία το 1836 (2 Οκτωβρίου), ο Δαρβίνος άρχισε να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, με το ταξίδι να έχει διαδραματίσει κεφαλαιώδη ρόλο στις απόψεις του περί φυσικής ιστορίας. Η διαδικασία για τη σύλληψη της επαναστατικής του θεωρίας για την καταγωγή και την εξέλιξη των ειδών είχε ήδη αρχίσει να σχηματοποιείται, παρά το γεγονός ότι απομακρυνόταν καθοριστικά από τις δημοφιλείς βιολογικές θεωρίες του καιρού.

Η εξέλιξη των ειδών

Η πεντάχρονη έκθεση του Δαρβίνου σε δείγματα από όλον κυριολεκτικά τον κόσμο έθετε μια σειρά νέων ερωτημάτων. Οι άλλοι φυσιοδίφες της εποχής πίστευαν ότι όλα τα είδη είτε προέρχονταν από τις απαρχές του κόσμου είτε δημιουργήθηκαν στο διάβα της φυσικής ιστορίας, όπως κι αν είχε το θέμα όμως μία ήταν η ουσία: τα είδη παρέμεναν αναλλοίωτα στον χρόνο (οι μικροδιαφορές τους λογίζονταν αμελητέες). Ο Δαρβίνος παρατήρησε ωστόσο ομοιότητες μεταξύ των ειδών του πλανήτη, την ίδια στιγμή που διέκρινε και διακυμάνσεις μέσα στην ίδια οικογένεια, καταλήγοντας ότι τα είδη αυτά πρέπει να έχουν προκύψει από κάποιους κοινούς προγόνους. Τα είδη, για τον δαρβινισμό, επιβίωναν πλέον μέσω ενός φυσικού προτύπου που ονόμασε «φυσική επιλογή», έναν μηχανισμό δηλαδή συνεχούς προσαρμογής των ειδών στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος, από την αίσια έκβαση του οποίου κρινόταν πια η επιβίωση ή η εξαφάνιση του οργανισμού αλλά και του είδους του.

Η τομή που εισήγαγε ο δαρβινισμός δεν έγινε βέβαια δεκτή χωρίς αντιδράσεις, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τον κόσμο της εκκλησίας, που δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι τη φυσική επιλογή. Ο Δαρβίνος ήταν ωστόσο διαπρεπές μέλος της επιστημονικής κοινότητας, καθώς τα δείγματα που έφερε στις βαλίτσες του τον είχαν ήδη κάνει διάσημο στους χώρους της επιστήμης.

Με την υγεία του εμφανώς κλονισμένη, ο Δαρβίνος θα παντρευτεί το 1839 την ξαδέλφη του Έμα Γουέτζγουντ, με την οποία θα αποκτήσει 10 παιδιά (αν και τα τρία θα πέθαιναν σε νεαρή ηλικία).

Παρά τις υποχρεώσεις προς την οικογένειά του, ο Δαρβίνος δούλευε πυρετωδώς τη θεωρία του, δίνοντας παράλληλα διαλέξεις και συνεχίζοντας αναπόσπαστος τις έρευνές του. Ήταν όμως διστακτικός να δημοσιεύσει τη θεωρία του, καθώς ερχόταν σε αντίθεση τόσο με τη θρησκεία όσο και το επιστημονικό κατεστημένο. Προσπαθούσε λοιπόν να συγκεντρώσει κι άλλα στοιχεία για την εξέλιξη των ειδών, που θα θωράκιζαν την εννοιολογική μετατόπισή του και θα καταλάγιαζαν τις αντιδράσεις. Παρά ταύτα, το «Ημερολόγιο» που δημοσίευσε από το ταξίδι του και μια σειρά ακόμα από άρθρα τού έφεραν φήμη ζηλευτή, εγκαθιδρύοντάς τον ως επιφανή βιολόγο και γεωλόγο στις συνειδήσεις των συναδέλφων του.

Αν δεν ήταν βέβαια ο συνάδελφος βιολόγος Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει τη δική του μελέτη για την εξέλιξη των ειδών από την επιτόπια έρευνά του στο Βόρνεο το 1856, ο Δαρβίνος δεν θα έσπευδε να δημοσιεύσει την «αιρετική» του εργασία. Ήταν όμως το θέμα της πρωτιάς και ο Δαρβίνος δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία. Το 1858 λοιπόν, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, ο φυσιοδίφης περιγράφει φειδωλά τη σύνοψη της θεωρίας του σε ομιλία στην επιστημονική κοινότητα, ενώ στις 24 Νοεμβρίου 1859 θα κυκλοφορούσε το εμβληματικό «Η Καταγωγή των Ειδών», όπου εξηγούσε λεπτομερώς τις βάσεις του νέου επιστημονικού παραδείγματος...

Υποδοχή της θεωρίας, θάνατος και κληρονομιά

Παρά την επαναστατικότητα της δαρβινικής οπτικής πάνω στην εξέλιξη των ειδών, η θεωρία του δεν έγινε αρχικά δεκτή, και αργότερα όχι χωρίς σφοδρές αντιδράσεις. Ο Δαρβίνος παρέλειψε έξυπνα να αναφερθεί στο θέμα της εξέλιξης του ανθρώπου στο σύγγραμμά του, για να γλιτώσει τη δημόσια κατακραυγή, παρά ταύτα σύντομα θα κυκλοφορούσαν λίβελοι που τον κατηγορούσαν ότι έβλεπε τον άνθρωπο απόγονο του πιθήκου!

Μια ομάδα επιστημόνων πίστεψαν ωστόσο στα λεγόμενά του και βάλθηκαν να τον υπερασπίσουν από τις επιθέσεις, με το βιβλίο να προκαλεί τέτοια αναταραχή που να φτάσει να θεωρείται το πλέον αμφιλεγόμενο επιστημονικό σύγγραμμα όλων των εποχών!

Ο Δαρβίνος δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται ερευνητικά και θεωρητικά πάνω στην εξέλιξη των ειδών, δημοσιεύοντας αναρίθμητες μελέτες, με τις πλέον γνωστές να αφορούν στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα (1871) αλλά και την ανθρώπινη φύση εν γένει, ερευνώντας θεωρητικά την εξέλιξη της ψυχολογίας του ανθρώπου. Η δαρβινική θεωρία αποκαλύφθηκε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια μέσα από 5 συγγράμματα, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη βιολογία, τη βοτανολογία, τη ζωολογία, τη γεωλογία, την ανθρωπολογία κ.ά.

Έπειτα από μια γεμάτη ζωή αφιερωμένη στο είδος αυτό της έρευνας που θα άλλαζε τον κόσμο, ο Κάρολος Δαρβίνος πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο στις 19 Απριλίου 1882 και τάφηκε με τιμές στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, έχοντας πριν τιμηθεί εκτεταμένα με μετάλλια, επαίνους και τιμητικούς τίτλους.

Στον επόμενο αιώνα, η αποκάλυψη της δομής του DNA θα επιβεβαίωνε τη δαρβινική θεωρία της εξέλιξης των ειδών, αν και οι επιστήμονες είχαν ήδη πειστεί για την ορθότητά της. Παρά το κολοσσιαίο επιστημονικό επίτευγμα του Δαρβίνου όμως, που είναι πλέον κοινός τόπος, οι έριδες για την προέλευση του ανθρώπου δεν έχουν κοπάσει, με τη θρησκευτική θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού», που θέλει τον θεό γεννήτορα των πάντων, να μη λέει να καταθέσει τα όπλα...

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

52
σχόλια
 1. avatar Stefanos

  Αυτή η υποτιθέμενη "μάχη" μεταξύ επιστήμης και θρησκείας είναι εντελώς άνευ ουσίας αφού η επιστήμη καλείται να απαντήσει στο ερώτημα "Πως φτιάχτηκε ο κόσμος" ενώ η θρησκεία στο "Γιατί φτιάχτηκε ο κόσμος"

 2. avatar ΔΙΑΣ

  Δεν έχω πρόθεση να αντιδικίσσω με κανέναν σχετικά με το τι έγραψε ο Δαρβίνος και ο κάθε Δαρβίνος.
  Θα σας παραπέμψω όμως στην "Θεογονία του Ησίοδου" που έγραψε ο Αρχαίος μας αυτό πρόγονος ο οποίος λέει πολλα σχετικά με την προέλευση του ανθρώπινου είδους.
  Θεωρώ λοιπόν ιεροσυλία να ακούσω τον Δαρβίνο ή τον οποιονδήποτε άλλον όταν υπάρχει ένας Ησίοδος που έχει δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά θέματα.
  Οποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει την Θεογονία του Ησίοδου.
  Υπάρχει και διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο σε μορφή PDF.

  1. avatar Νικος

   δια δεν ξερω και δεν θελω να μπω σε συγκρισεις ησιοδου και δαρβινου.για να πω την αληθεια,δεν νομιζω πως τιθεται καν συγκριση,διοτι ο ενας μιλαει για την δημιουργια του κοσμου και ο αλλος για την εξελιξη των ειδων(με καθε επιφυλαξη)..αυτο που πραγματικα με θλιβει ειναι οτι η πλειοψηφια των ελληνων ουτε καν ξερει τον ησιοδο,ενω εχουν ''εντρυφησει'' στον δαρβινο.ο ησιοδος δεν ειναι της μοδας,καθοτι ελληνας.κατι σαν τον αρισταρχο,που ανακαλυψε το ηλιοκεντρικο συστημα,την ωρα που οι νενεκοι το χρεωνουν στον κοπερνικο.

   1. avatar Πόπη Ζαράγκα

    Συμφωνώ κι εγώ. Άλλο, εντελώς διαφορετικό το έργο του Ησιόδου από αυτό του Δαρβίνου.

  2. avatar Braindamaged

   Πραγματικά τι σχέση έχει ένα έργο τέχνης, το οποίο δεν απαντά σε κανένα ερώτημα από αυτά που λες και αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, με τη θεωρία της εξέλιξης και το Δαρβίνο;

 3. avatar ineth

  Στο τέλος της ημέρας, και αφού παραδεχτώ πως περνώ περισσότερο χρόνο στο να κάνω πλάκα στους Πιστούς από όσο τους αναλογεί, είμαι και εγώ ένας άνθρωπος που όταν σβήσουν τα φώτα, κάθε ήχος και κάθε μη ήχος συνδέεται με σκέψεις κακές. Ο ματεριαλισμός δεν έχει απαντήσεις για τα πάντα και βαθιά μέσα μας ξέρουμε πως μπορεί να υπάρχει και κάτι λιγότερο απτό και κατανοητό παντού γύρω μας. Η λέξη κλειδί είναι "μπορεί" ο Δαρβίνος κατέληξε σε συμπεράσματα βάση παρατηρήσεων και από αυτά εκμαιεύτικαν-ζυμώθηκαν παρατηρήσεις που τις πίστεψε ενώ το συνειδητό του κομμάτι παράλληλα τις απέρριπτε μια και δεν είχε τα μέσα να τις αποδείξει απόλυτα.
  Κάπως έτσι μπορεί να συμβαίνει με τους ανθρώπους της θρησκείας.
  Δεν κατανοώ γιατί το ένα να πρέπει να αναιρεί το άλλο. Εκείνο που με ενοχλεί είναι πως οι άνθρωποι που πιστεύουν στα Θεία μιλούν με τόση σιγουριά για τις Θείες επιταγές, και Θείες οδηγίες και κανόνες και τελετουργικά όταν δεν μπορούν να δουν και να παραδεχτούν πως αυτό που είναι απτό και πραγματικό είναι.
  Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως υπάρχει και μια ταινία "Creation" την οποία σας συνιστώ μια και πραγματεύεται την θεωρία του Δαρβίνου.

 4. avatar A.K.

  Το κωμικοτραγικό στοιχείο, πραγματικά, της όλης συζήτησης εδώ μέσα είναι ότι ΟΛΟΙ (υπέρ ή κατά τη εξέλιξης) έχουν την ίδια ιδέα για το ΘΕΟ: ανθρωπόμορφος, δημιουργός (ή όχι), κατ' εικόνα και κατ' ομοίωση του ανθρώπου κτλ.
  Χαλαρώστε.
  Υπάρχει και ο Θεός του Σωκράτη, του Πυθαγόρα, του Σπινόζα, του Πασκάλ, των Βεδουίνων, των φυλών του Αμαζονίου κτλ.
  Θεός δεν σημαίνει απαραίτητα Δημιουργός-Κατασκευαστής ή Παππούς με γένια.

  1. avatar Braindamaged

   Α.Κ. αυτό ακριβώς έγραψα μόλις σε ένα σχόλιό μου πιο κάτω. Η ύπαρξη θεού ή όχι δεν έχει να κάνει με τη θεωρία της εξέλιξης. Δεν σημαίνει ότι ο θεός είναι και ο Δημιουργός. Προσωπικά, ο λόγος που νομίζω ότι δεν υπάρχει θεός (αν δηλαδή θεωρήσουμε ότι με κλίμακα 0 ως 10, το 10 σημαίνει δεν υπάρχει θεός και είμαι 100% σίγουρος και το 0 υπάρχει θεός και είμαι 100% σίγουρος, εγώ βρίσκομαι στο 9) δεν βασίζεται ιδιαίτερα στην εξέλιξη (είναι και αυτό ένα στοιχείο αλλά όχι το σημαντικότερο). Βασίζεται πρώτα από όλα στο γεγονός-παρατήρηση ότι ο άνθρωπος στο ανεξήγητο προσπαθούσε να βρει απαντήσεις κατασκευάζοντας υποθέσεις. Και ο Θεός/Θεοί ήταν μια από αυτές. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει και δεν έχω δει ούτε μια ένδειξη για ότι υπάρχει (άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν φυσικά). Αν εσείς λοιπόν είχατε πολλές ενδείξεις και ισχυρές για κάτι και καμία για κάτι άλλο, θα διαλέγατε το δεύτερο από πίστη; Μάλλον κάποιοι το κάνουν και δικαίωμά τους, δεν θα τους εμποδίσω ούτε θα τους χλευάσω. Πιστέψτε με όμως όλα αυτά τα χρόνια οι θρησκείες κάνουν αυτό ακριβώς. Και όλα αυτά που έχουν κάνει, είμαι σίγουρος ότι αν υπήρχε Θεός σίγουρα δεν θα τα ενέκρινε!

 5. avatar Nick

  γεια σου κάρολε λεβεντόπαιδο

 6. avatar spylab

  Τελικα αφου το -κατ εικόνα και καθ ομοίωση- ειναι μια βλακεια δεν θα πρεπει οι χριστιανοταλιμπαν
  να το ξανασκεφτουν λιγο?
  Ολη ζωη πανω στην γη προερχεται απο ΕΝΑ κυτταρο γνωστο και σαν luca (last common universal ancestor)
  και αυτο ειναι τοσο σιγουρο οσο η θεωρια της βαρυτητας !

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Θεωρία της βαρύτητας;;;;
   Και τι λέει αυτή η θεωρία;

  2. avatar Stefanos

   κι εγώ ο βραδύνους χριστιανοταλιμπάν αναρωτιέμαι , το luca ποιός το έφτιαξε ? Και κυρίως γιατί το έφτιαξε ?

 7. avatar salonikios

  Χα χα χα !! Με το περασμα του χρονου καταδεικνυεται η πνευματικη θολουρα των απανταχου θρησκευομενων, ο Ριτσαρντ Ντονκινς (το ροντβαιλερ του Δαρβινου οπως τον αποκαλουν) χρονια τωρα σας σκαβει τον πνευματικο σας ταφο!! βουτηξτε μεσα απο τωρα!!

 8. avatar Braindamaged

  Διαβάζοντας τα σχόλιά σας, είπα να επέμβω κι εγώ προσφέροντας την άποψή μου. Θα πω σε αυτό το σημείο ότι 1. είμαι βιολόγος 2. είμαι αγνωστικιστής. Αυτές τις 2 ιδιότητες τις αναφέρω ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις σε αυτά που θα πω παρακάτω. Μιλώντας λοιπόν για τη θεωρία του Δαρβίνου, όταν αυτή αναπτύχθηκε από τον Δαρβίνο με βάση μια σειρά παρατηρήσεων και πειραμάτων ήταν ΘΕΩΡΙΑ. Εμπεριέχει φυσικά πολλές μα πολλές ενδείξεις ότι ισχύει και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι ενδείξεις-παρατηρήσεις κατέρριψαν άλλες προηγούμενες θεωρίες. Κι αυτό γιατί στην επιστήμη τα πάντα είναι in questioning και μπορεί να υπάρχουν πολλές ενδείξεις, αλλά να βρεθεί μια και μόνο απόδειξη που να την καταρρίψει. Η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και στην επανάληψη. Στη συνέχεια της θεωρίας του Δαρβίνου, η εξελικτική θεωρία προσαρμόστηκε και εμπλουτίστηκε με τα νέα δεδομένα της γενετικής και της μοριακής βιολογίας σε σημείο που σήμερα να υπάρχουν τόσες πολλές και ισχυρές ενδείξεις που όπως αναφέρει ο "Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς" μια ωραία μέρα οι επιστήμονες το θεώρησαν θεωρία και γεγονός, όπως ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Προσοχή, η θεωρία του Δαρβίνου είχε ελαττώματα τα οποία όμως διόρθωσε/βελτίωσε η σύγχρονη εξελικτική θεωρία. Επομένως, κ. "Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς", δεν είναι αυθαιρεσία των επιστημόνων το γεγονός ότι η εξελικτική θεωρία είναι και γεγονός. Είναι πλέον τεκμηριωμένο με βάση τις πολλές και ισχυρές ενδείξεις που υπάρχουν και στην έλλειψη έστω και μιας εξαίρεσης. Από την άλλη, απαντώντας και στον κ. sexκαιβια, δεν νομίζω ότι είναι κάποιος καθολικά δογματικός (τουλάχιστον όχι εγώ) αν πιστεύει κάποιο επιστημονικό γεγονός. Όσο γι αυτά που λες περί Αφρικής....

  1. avatar politis panagiotis

   Κατά τη γνώμη μου θεός είναι η ελπίδα στις ανασφάλειες - φοβίες του ανθρώπου.

  2. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

   Braindamaged, κατ αρχάς να πω ότι είναι από τα πιο ωραία σχόλια που έχω διαβάσει τόσο σε περιεχόμενο όσο και (κυρίως) σε ύφος. Μόνο και μόνο γι’ αυτό συγχαρητήρια. Παρ όλα αυτά διαφωνώ με το συμπέρασμά σου (Πιστεύω ότι δεν ανήκεις σε αυτούς που απαγορεύουν στους άλλους να διαφωνούν). Το κυριότερο μου πρόβλημα με την εξελικτική θεωρία δεν είναι αν τελικά ισχύει τότε αποδεικνύει την έλλειψη δημιουργού. Το πρόβλημά μου είναι η μαθηματικά απόλυτη αδυνατότητα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε τυχαία εξελικτική διαδικασία. Θα το θέσω απλοϊκά (είμαι σίγουρος όμως ότι θα καταλάβεις τι εννοώ). Η εξελικτική διαδικασία μου λέει μεταφορικά ότι αν βάλω σε ένα γιγαντιαίο κουβά πλαστικό, σίδερο, τζάμι, χαλκό, λάστιχο, νερό κλπ και αρχίσω να το ανακατεύω βομβαρδίζοντάς το με ηλεκτρισμό, μαγνητισμό κλπ κλπ τότε κάποια στιγμή μετά από εκατομμύρια χρόνια θα βγει από τον κουβά μία Porsche γεμάτη βενζίνη και έτοιμη να ξεκινήσει. Επειδή μαθηματικά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό (εάν και περισσότερες από την τυχαία παραγωγή μίας πρωτεΐνης π.χ) είναι απειροελάχιστες, στατιστικά δεν θα συμβεί ποτέ. Εδώ είναι και το πρόβλημά μου με την εξέλιξη. Παίρνει το αδύνατον επιστημονικά (μαθηματικά αποδεδειγμένα) και το κάνει δυνατό απλά επειδή προσθέτει δισεκατομμύρια προσπάθειες σε βάθος δισεκατομμυρίων χρόνων.

   1. avatar Braindamaged

    "Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς" [...] η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με το αν υπάρχει θεός ή όχι και φυσικά σε αυτό έχεις δίκιο. Είναι απλά ένα στοιχείο ακόμη που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να μην πιστεύει ότι υπάρχει θεός. Όσο για την εξελικτική διαδικασία, νομίζω πως έχεις παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Μιας και αναφέρεις την primordial soup στα πρώτα χρόνια πριν εμφανιστεί ζωή, ο τρόπος που περιγράφεις την εξέλιξη είναι ανακριβής. Τα υλικά της σούπας εκείνης ήταν ανόργανα και στη συνέχεια οργανικά και όχι πολυμερή τα οποία είναι κατασκευασμένα από τον άνθρωπο. Σκέψου λοιπόν ότι στην προβιοτική σούπα μετά από πολλά χρόνια φτιάχτηκε τυχαία μια μεμβράνη. Όχι μόνο μια φορά, αλλά χιλιάδες φορές. Η πιθανότητα να συμβεί ήταν ας πούμε 1/100000. Κάποιες από αυτές τις χιλιάδες την ίδια ή κάποια άλλη χρονική στιγμή εγκλώβισαν διάφορα χημικά μόρια μαζί σε τυχαίους συνδυασμούς. Με τα χρόνια, κάποια από αυτά έδωσαν τους πρώτους μονοκύτταρους κ.ο.κ. Επομένως, η Πόρσε δεν φτιάχτηκε κατευθείαν μετά από πολλές προσπάθειες χιλιάδων ετών, αλλά κάθε φορά βήμα βήμα και σταδιακά. Όσο μικρές και αν είναι πιθανότητες να συμβεί κάτι, όταν υπάρχει άφθονο υλικό και αρκετός χρόνος γίνεται περισσότερο πιθανό ότι θα συμβεί. Αν αυτό που θα συμβεί ευνοείται από τη φυσική επιλογή θα επιβιώσει, αλλιώς όχι. Μα θα πει κανείς αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Δημιουργός. Μα γιατί η ύπαρξη θεού να σχετίζεται με τη δημιουργία ζωής στη Γη; Άλλοι θα πουν μα η Φυσική επιλογή είναι ο θεός! Και άλλοι μπορεί να φανταστούν το θεό σαν μια μορφή ενέργειας που αιωρείται στο σύμπαν....

    1. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

     Καλή σου μέρα Braindamaged. Αφού συμφωνούμε απόλυτα στο Θέμα του Θεού το αφήνουμε στην άκρη και πάμε στον αρχικό μου προβληματισμό. (Δεν είναι δικός μου καν- είναι προβληματισμός άλλων επιστημόνων μαθηματικών και βιολόγων με τον οποίο τείνω να συμφωνώ). ¨όπως σου έγραψα το παράδειγμά μου ήταν απλοϊκό μεν αλλά στην σφαίρα των πιθανοτήτων αρκετά πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί απ' ότι για παράδειγμα μια μεμβράνη ή ακόμα περισσότερο ένα ζωντανό κύτταρο Και αυτό γιατί εγώ στο παράδειγμά μου σου έβαλα ήδη έτοιμα υλικά και όχι τα υλικά των υλικών που θα έπρεπε αρχικά να σχηματίσουν πιο πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες μετά θα σχημάτιζαν μια οργανική ένωση.
     Μια πρωτεΐνη π.χ. για να σχηματιστεί τυχαία σε σωστό συνδυασμό κλπ έχει 1 πιθανότητα στις 10στην390η. Επειδή πολλοί δεν καταλαβαίνουν αυτόν τον αριθμό απλά να πω ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων στο γνωστό σύμπαν. Δεν είανι έτσι απλά όπως το λες 1 στις 100.000. Μία στις 100.000 είναι σαν να έχεις δύο ζάρια, να τα πετάς και να περιμένεις να φέρεις εξάρες 10 φορές συνεχόμενες (σχήμα λόγου). Εάν το κάνεις για ένα δισεκατομμύρια χρόνια ίσως σου κάτσει μια φορά.
     Αλλά Μία στις 10στη 390η είναι σαν να έχεις 10 ζάρια να τα πετάς και να περιμένεις να έρθουν εξάρες και στα 10 ζάρια 1.000.000 φορές συνεχόμενα (πάλι σχήμα λόγου).

     1. avatar Braindamaged

      Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς: Δεν ξέρω αν συμφωνούμε απόλυτα, όπως και έχει όμως μάλλον έχουμε κατανοήσει τι θέλει να πει ο άλλος. Σχετικά με τον αρχικό σου προβληματισμό οι πιθανότητες που αναφέρεις προέρχονται από άτομα που υποστηρίζουν τη Δημιουργία έναντι της εξέλιξης και φυσικά δεν ευσταθεί. Θα σου απαντήσω από ένα άρθρο στα αγγλικά γιατί βαριέμαι να μεταφράζω: "For example, the simplest theorized self-replicating peptide is only 32 amino acids long. The probability of it forming randomly, in sequential trials, is approximately 1 in 10^40, which is much more likely than the 1 in 10^390 claim creationists often cite.
      Though, to be fair, 10^40 is still a very large number. It would still take an incredibly large number of sequential trials before the peptide would form. But remember that in the prebiotic oceans of the early Earth, there would be billions of trials taking place simultaneously as the oceans, rich in amino acids, were continuously churned by the tidal forces of the moon and the harsh weather conditions of the Earth.
      In fact, if we assume the volume of the oceans were 10^24 liters, and the amino acid concentration was 10^-6M (which is actually very dilute), then almost 10^31 self-replicating peptides would form in under a year, let alone millions of years. So, even given the difficult chances of 1 in 10^40, the first stages of abiogenesis could have started very quickly indeed." Αυτό εξηγεί αυτό που σου έλεγα και πιο πριν με το να γίνεται πολύ πιθανό ένα γεγονός, με το πέρασμα των αιώνων και με μεγάλες συγκεντρώσεις μορίων, που σαν μεμονωμένο γεγονός ήταν ελάχιστα πιθανό ως απίθανο. (Αλλά όχι τόσο απίθανο όσο αναφέρεις).

     2. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

      Braindamaged: είναι όπως τα λέει το άρθρο που παραθέτεις; Πιθανόν! Δεν το γνωρίζω προσωπικά όσο δεν το γνωρίζει και κανένας μας υποθέτω. Συμπέρασμα όλων των ανωτέρω (προσωπικά για μένα), Υπάρχουν επιστήμονες πολύ πιο ειδικοί από εμένα και είναι άλλοι υπέρ της εξέλιξης (η πλειοψηφία), άλλοι όμως κατά (η μειοψηφία). ¨όπως και να έχει όμως ένας φυσικός νόμος δεν είναι θέμα δημοσκόπησης ή δημοκρατικών πλειοψηφιών! Ή Ισχύει ή δεν ισχύει. Στην Θεωρία της εξέλιξης πάντως από τα σχόλιά μας αποδείχτηκε (πιστεύω) ότι εφόσον υπάρχουν ακόμα ειδικοί (και μάλιστα σημαντικοί) που αμφισβητούν την θεωρία της εξέλιξης (γενικά ή ειδικά) παραμένει μια θεωρία. Επειδή αυτήν την συζήτηση την έχω κάνει δεκάδες φορές με καθηγητές πανεπιστημίου,) φοιτητές, παππάδες κλπ μουρλούς, (δεν εννοώ εσένα – χαριτολογώ απλά ) μάλιστα με ένα βιολόγο καθηγητή της Οξφόρδης χάσαμε μια ολόκληρη νύχτα 15 νοματαίοι, διαφωνώντας πάνω στο θέμα της εξέλιξης ( των φαλαινών ήταν το θέμα πιο ειδικά ). Γιαυτό θα σε παρακαλούσα να με συγχωρέσεις εάν δεν επανέλθω στο θέμα. Νομίζω ότι το εξαντλήσαμε στον βαθμό ενός site στο οποίο σχολιάζει κάθε καρυδιάς καρύδι. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις απόλυτα τι θέλω να πω και νομίζω ότι και εγώ καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις εσύ. Φοβάμαι ότι σαν την διαμάχη περί της φύσης του φωτός του προπερασμένου αιώνα, θα βγούμε και οι δύο λάθος στο τέλος ή τουλάχιστον μισο-λάθος! Ευχαριστώ ιδιαίτερα για το ύφος και το επίπεδο της συζήτησης, ήταν πραγματικά πολύ όμορφο, επιφυλάσσομαι στο μέλλον να ξανα-συμφωνήσουμε διαφωνώντας και για άλλα πράγματα.

 9. avatar Duke

  Δείτε και την ταινία "Η δική των πιθήκων" με τον Τζακ Λέμον
  Αριστούργημα και μέσα στο θέμα

 10. avatar Astrahan

  Δεν υπάρχουμε.Τρωγόμαστε ακόμα και για τους νόμους της Φύσης!!!

 11. avatar Αλεξης

  μας την επιβεβαιώνουν κάθε μέρα οι χατες...

 12. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΘΗΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΗΚΟΣ.

  1. avatar Mike

   Μύγδονα παιδί μου, ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις γράμματα...Θα τα καταφέρεις...χαχαχαχα...!

   1. avatar Braindamaged

    Μύγδονα επιστημονικά είναι άτοπο αυτό που λες και δεν το υποστηρίζει κανένας. Είναι αδύνατο ένα σύγχρονο είδος να είναι πρόγονος κάποιου άλλου. Αυτό που υποστηρίζει η εξελικτική θεωρία είναι ότι ο άνθρωπος και ο πίθηκος βρίσκονται κοντά στην κλίμακα της εξέλιξης και έχουν ένα σχετικά πρόσφατο κοινό πρόγονο (σε σχέση με άλλα είδη). Φυσικά, ο άνθρωπος έχει κοινό πρόγονο και με τα φίδια και με τα πεύκα, αν ανατρέξουμε ίσως αρκετές γεωλογικές περιόδους πριν. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες το πιο πιθανό είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένας κοινός πρόγονος για όλους τους οργανισμούς, πιθανότατα κάποιο είδος βακτηρίου για να το πω όσο πιο απλά γίνεται. Το νερό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και κυττάρων γενικότερα, αλλά είναι εξίσου άτοπο να λες ότι ο άνθρωπος προήλθε από το νερό. Πιο σωστό ίσως ότι η ζωή ξεκίνησε στο νερό.

  2. avatar Δεινόσαυρος

   Επίσης η Γη είναι επίπεδη και φυσικά το κέντρο του σύμπαντος, ο Ήλιος στην πραγματικότητα είναι άρμα που διασχίζει τον ουρανό, στο υπέδαφος υπάρχουν σπηλιές όπου κόβουν βόλτες οι νεκροί και φυσικά οι τρικυμίες προκαλούνται όταν ο Ποσειδώνας κουνάει την τρίαινά του.
   Και δεν φτάνουν όλα αυτά, πήγαν οι [....] εγκάθετοι του Ανδρέα Παπανδρέου και φυτέψανε απολιθώματα σε όλη τη Γη για να πας πείσουν ότι υπήρχαν κι άλλοι πριν από εμάς!
   Παράλογο βέβαια αφού στα 4,5 δισεκατομύρια χρόνια που υπάρχει ο πλανήτης είναι απόλυτα λογικό να εμφανιστούμε ως είδος μόλις το 4004 πΧ.
   Καλά δεν τα λέω Μύγδονα?

  3. avatar Μπόμπ Σφουγκαράκης

   εσύ πάντως μύγδον είσαι σίγουρα το πιστεύεις ή όχι

  4. avatar RK

   @ΜΥΓΔΟΝΑΣ
   Όποιος λέει αυτό που λες είναι άσχετος με τη θεωρία. Δεν υποστηρίζει ότι προήλθαμε από τον πίθηκο, αλλά ότι έχουμε κοινό πρόγονο με τον πίθηκο...

   1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ.

 13. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Ενδιαφέροντα όλα αυτά τα άρθρα αναφερόμενα σε μεγάλες προσωπικότητες. Μια παρατήρηση όμως. η τελευταία παράγραφος του άρθρου "Στον επόμενο αιώνα...." δίνεται η εντύπωση ότι η Θεωρία της εξέλιξης είναι ένα επιβεβαιωμένο γεγονός, πράγμα που δεν ισχύει. Δεν έχω πρόθεση (εδώ τουλάχιστον) να αμφισβητήσω την θεωρία της εξέλιξης απλά να τονίσω ότι δεν είναι επιβεβαιωμένο επιστημονική γεγονός. Είναι (τουλάχιστον κατά την άποψη των υποστηρικτών της επιστημόνων) μια σχεδόν βέβαιη υπόθεση, που δικαιολογεί λογικά ορισμένα πράγματα. άλλο όμως το ένα άλλο το άλλο. Και για να προλάβω τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ εξελικτικών και δημιουργικών να πω ότι κατά την προσωπική μου άποψη, ακόμα και εάν η θεωρία της εξέλιξης είναι 100% σωστή δεν αποκλείει την ύπαρξη Δημιουργού (απλά δείχνει τον τρόπο που χρησιμοποίησε) και το αντίθετο βέβαια, εάν η θεωρία της εξέλιξης κάποια μέρα καταρριφθεί πλήρως, αυτό δεν αποδεικνύει την ύπαρξη Δημιουργού.

  1. avatar Mike

   Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...!ΠΡΟΣΟΧΗ στις θρησκείες, είναι ύπουλες και θα κάνουν τα πάντα ώστε να μην εξαφανιστούν! Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι παλαβομάρα τους πεί το βιβλίο τους έχουν και το θράσος να μιλάνε για αποδείξεις.Τους έχουμε στριμώξει και το παίζουν και αντικειμενικοί, τάχα μου να κρατάμε το μυαλό μας ανοιχτό! Μην ασχολείστε με την επιστήμη, πηγαίνετε να κάνετε κανέναν εξορκισμό!

  2. avatar dimitris

   Δεν ειναι πλεον θεωρια,ειναι νομος της φυσικης.....

   1. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

    Δημήτρη επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν είναι ΝΟΜΟΣ! Δέχομαι οποιαδήποτε απόδειξη!

    1. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

     Οι αρνητικές ψήφοι δεν είναι απόδειξη για όσους δεν το έχετε καταλάβει ακόμα. Βάλτε 2.000.000 αρνητικές αλλά έστω και μια (1) αποδεκτή από τον επιστημονικό κόσμο απόδειξη! Θα σας ήμουν ευγνώμων!

    2. avatar Δεινόσαυρος

     @Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς
     Μιλάς γενικά για την εξέλιξη ή γι' αυτή του ανθρώπινου είδους? Γιατί αν ψάξεις καλά θα δεις ότι σχεδόν για κάθε είδος γνωρίζουμε και έναν εξαφανισμένο του πρόγονο, όπως και έναν πρόγονο του προγόνου κ.ο.κ.
     Επίσης γνωρίζουμε με μεγάλη για τα δεδομένα της χρονικής κλίμακας ακρίβεια το πότε τα ζώα έπιασαν ξηρά, πότε αναπτύχθηκαν τα φυτά, τα άνθη, τα πουλιά...
     Γιατί θέλεις να δείξεις μετριοπαθής και ανοιχτόμυαλος επί του θέματος ενώ ξεκάθαρα παίρνεις θέση υπέρ της Δημιουργίας?

     1. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

      Δεινόσαυρε κάθε γραφή έχει και μια διαφορετική αντίληψη. Δεν φταίω εγώ εάν το αντιλαμβάνεσαι έτσι. Για να το επαναλάβω απλά και ας γίνομαι κουραστικός. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος (το παρακολουθώ όσο μπορώ όμως από την παγκόσμια βιβλιογραφία και διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων). Δεν παίρνω θέση γιατί δεν μπορώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη γιατί όπως έγραψα ξεκάθαρα ακόμα και εάν είναι 100% σωστή δεν μου αποδεικνύει την έλλειψη δημιουργού και το αντίθετο φυσικά. Υπάρχει διαμάχη μεταξύ των ίδιων των επιστημόνων σχετικά με την εξέλιξη αλλά αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Δεν είναι ΝΟΜΟΣ αποδεδειγμένος όσο και να χτυπιέστε μερικοί. Ακόμα και η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν που έχει δεχθεί εκατονταπλάσιες περισσότερες επιβεβαιώσεις από την εξέλιξη είναι ακόμα Θεωρία. Βαράτε όσο θέλετε και φωνάζετε όσο θέλετε. Απλά μάθετε και την απλή αλήθεια. Τέλος για να κλείσω! Ποια η διαφορά με την εξέλιξη γενικά ή το ανθρώπινο είδος. Εάν η εξέλιξη ισχύει τότε ισχύει για όλους! Συνεπώς μιλάω για την εξέλιξη όλων! Των πάντων και του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου.

  3. avatar RK

   Η θεωρία ΕΙΝΑΙ επιστημονικά αποδεδειγμένη ιδίως αφού λύθηκε το μυστήριο του DNA.
   Το ότι μπορεί να γίνονται μικροβελτιώσεις παρελθόντως του χρόνου δεν είναι καινούριο, συμβαίνει σε όλες τις επιστήμες.

   1. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

    Εάν κάτι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο δεν είναι θεωρία αλλά είναι Νόμος της φύσης πλέον, ή γεγονός. Όμως η ΘΕΩΡΙΑ της εξέλιξης δεν είναι ακόμα επιστημονικά αποδεδειγμένη (ίσως επιστημονικά αποδεκτή) άρα παραμένει Θεωρία. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες που την υποστηρίζουν βρήκαν τελευταία (1981 νομίζω) το ευφυολόγημα ΌΤΙ Η θεωρία είναι ταυτόχρονα και θεωρία και γεγονός (κατά το και έτσι και γιουβέτσι). Για να μην παρεξηγούμε δεν έχω πρόβλημα με την εξέλιξη (οι επιστήμονες έχουν), απλά αν το καταλάβουμε ότι είναι απλά μια (πολύ καλή) θεωρία, τότε κρατάμε ανοιχτό το μυαλό μας και σε άλλες πιθανότητες.

 14. avatar Braindamaged

  Εξαιρετικός επιστήμονας... Η θεωρία του βέβαια έχει πλέον εξελιχθεί μιας και υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα από τότε που τη διατύπωσε. Η εξέλιξη της θεωρίας της εξέλιξης!

 15. avatar StDumas

  εγω σας παω και τους 2 παντως!!

 16. avatar Άγνωστος

  Ο Δαρβινισμός έλεγε ότι οι άνθρωποι στην Αφρική είναι έγιναν μαύροι (όχι πέθαναν οι λευκοί) προσαρμοσμένοι στην πιο έντονη ηλιοφάνεια της περιοχής και αντίστοιχα ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την περιοχή που ζει και τον τρόπο ζωής αναπτύσσει χαρακτηριστικά που του επιτρέπει να επιβιώνει πιο απροβλημάτιστα στην περιοχή του. Οι αλλαγές αυτές γίνονται σε βάθος χρόνου και όχι σε μία γενιά και βέβαια το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα γύρω μας (ζώα, φυτά κλπ).
  Νίκο που αναρωτιέσαι που ζω. Ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων όπως είπες από κάποιους θεωρείται ότι είναι 700.000 χρόνων αλλά από κάποιους άλλους θεωρείται ότι είναι 150.000 με 250.000 χρόνων, που και τα δύο βέβαια είναι περισσότερα από 100.000 χρόνια. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν θεωρείται σύγχρονος άνθρωπος αλλά πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου (οπότε η αμάθεια η μάλλον καλύτερα η ημιμάθεια δεν είναι μόνο δικό μου προνόμιο).

 17. avatar spylab

  Στην επιστημη το βαρος της αποδειξης καλειται να το φερει αυτος που παρουσιαζει τον ισχυρισμο η την υποθεση του.
  Αν πιστευεις οτι υπαρχει θεος καλεισαι να το αποδειξεις.
  Αν πιστευεις γενικοτερα οτι το υπερφυσικο εχει επιδραση στον πραγματικο φυσικο κοσμο
  καλεισαι να αποδειξεις τον ισχυρισμο σου.

 18. avatar Braindamaged

  Νίκο βγάζεις συμπεράσματα από μόνος σου για το τι γνωρίζει και έχει διαβάσει ο καθένας. Πέρα από αυτό όμως, όπως σωστά είπες, δεν έχει καμία σχέση και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μιας και αναφέρονται σε διαφορετικά ζητήματα και κυρίως πρόκειται για διαφορετικά πεδία λογοτεχνίας. Φυσικά και δεν περίμενε κανείς από τον Ησίοδο να περιγράψει με επιστημονικούς όρους στη Θεογονία το οτιδήποτε, μιας και πρόκειται για φιλοσοφία και για μια έντεχνη προσπάθεια εξήγησης βασικών ερωτημάτων. Δεν νομίζω ότι ειρωνεύεται κανείς τον Ησίοδο. Όσο για τον Αρίσταρχο όντως ήταν ο πρώτος που το πρότεινε και οι σύγχρονοί του μάλλον το υποβίβασαν και ο Κοπέρνικος στηρίχτηκε στις ιδέες του (όπως και ο ίδιος αναφέρει) για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Αυτό όμως είναι διαδεδομένο σε όσους ασχολούνται και έχουν διαβάσει, οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα. Ακόμη και για την εξέλιξη/δημιουργία των ειδών υπήρχαν θεωρίες στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρονται σε πολλά βιβλία: Ηράκλειτος, Αναξίμανδρος, Εμπεδοκλής, Πλάτωνας και φυσικά ο Αριστοτέλης. Το έργο τους αποτέλεσε έμπνευση για πολλές ανακαλύψεις/θεωρίες του μέλλοντος. Αυτό δε σημαίνει ότι το έργο τους ήταν τέλειο ή ότι οι ιδέες του ήταν σωστές. Σημασία έχει ότι το φιλοσόφησαν και οδήγησαν και άλλους στο να το ψάξουν, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα.

 19. avatar Νικος

  η κοσμογονια στην Γεννεση πώς περιγραφεται ρε παιδια;με ορους επιστημονικους;ή περιμενατε απο τον ησιοδο το 800 πΧ να περιγραψει επιστημονικα αυτο που σημερα ακομα δεν εχουμε καταληξει;λιγη σοβαροτητα παιδια...για τον αρισταρχο ομως δεν ειρωνευεστε...

 20. avatar demere

  Φυσικα αποψη σου οσα γραφεις για την υπαρξη Θεου και οχι επιστημονικα δεδομενα. Αν εχεις κατι ευπροσδεκτο. Οποτε αίολα, μεχρι αποδειξεως του αντιθετου, οσα γραφεις, οπως αλλωστε ισχυσε για πολλα "επιστημονικα" δεδομενα κατα εποχες. Την επιστημονικοτητα που επικαλεισαι τωρα, την ιδια ειχαν επικαλεστει και για αυτα που ανατραπησαν επιστημονες και αποδεκτες της λογικης σκεψης καποτε.
  ΥΓ. Γραφω "επιστημονικα" και οχι επιστημονικα διοτι προερχεται απο το επισταμαι=γνωριζω καλα. Για πες μας: 1) τι ειναι σε θεση να γνωριζει με βεβαιοτητα 100% για την δημιουργια ο ανθρωπος; 2) Μπορουμε να δωσουμε απαντησεις σε καποια ερωτηματα για το "πως γινεται" κατι με εναν μεγαλο βαθμο βεβαιοτητας, μπορουμε να απαντησουμε ομως "στο γιατι ενα φαινομενο εξελισσεται ετσι" (και οχι αλλιως); Και μην μου απαντησεις τι νομιζεις εσυ λογικο, η υποκειμενικη σου λογικη δεν ειναι απολυτο συστημα συντεταγμενων στο συμπαν.

 21. avatar ineth

  Δεν ήταν χαρακτηρισμός με απόδοση Αγγλικούλιων αλλά μια και στο τέλος της ημέρας έρχεται η νύχτα και αλλάζουν όλα.... με πιάνεις εύχομαι!

 22. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Κόμη Μοντεξύστο: Νομίζω ότι αναφέρεσαι σε μένα και όχι στον Braindamaged! Κατ αρχάς επέτρεψέ μου να αρνηθώ την κατηγορία ότι σε είπα πίθηκο. Εσύ επιμένεις σε αυτόν τον τομέα και εγώ αναγκαστικά συμφώνησα.
  Δεύτερον: Επέτρεψέ μου ξανά να μην έχω καμία πρόθεση να σου αποδείξω απολύτως τίποτα. Η συζήτηση σε οποιοδήποτε θέμα έχει μόνο τότε νόημα όταν προάγει κάποιο σκοπό. Προφανώς μαζί σου είναι στείρα αντιπαράθεση για να χάνουμε χρόνο. Εγώ έγραψα μια προσωπική μου άποψη, απόλυτα κατανοητή. Δεν ανακάτεψα παππάδες, ιερά βιβλία και λοιπές μπουρδολογίες που επιμένεις να μου βάζεις στο στόμα. Είτε έχεις σοβαρό πρόβλημα αντίληψης είτε δεν έχεις επίπεδο αποδεκτό. Συνεπώς δικαίωμά μου να αποφασίζω και να συζητώ με όσους έχουν τα προσόντα και όχι με χασοχρόνιδες.

 23. avatar Νικος

  φιλε αγνωστε,συγνωμη που θα ταραξω την αμαθεια σου,αλλα ο αρχανθρωπος των πετραλωνων χρονολογειται απο καποιους στο 700000 πΧ και απο αλλους στα μισα.παντως πολυ παλιοτερα απο τα 100000 που λες εσυ..και ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρχουν τετοιοι ανθρωπινοι σκελετοι και σε αλλα μερη στην ευρωπη.δεν φτανει που δεν ξερεις τα αυτονοητα,πουλας και ειρωνεια εππιπλεον!ρε που ζειτε ορισμενοι...

 24. avatar ineth

  Αν πας να δεις ποιοι πάνε για καφέ στον πύργο του Άϊφελ ίσως να αλλάξει γνώμη. Πάντως μου αρέσει ο τρ΄πος γραφής σου, το συντακτικό σου και η απόψεις σου όταν όπως και γω δεν παθιάζεσαι με αυτό που γράφεις.

 25. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Κόμη Μοντεξύστο: Όταν διαβάζω σχόλια με περιεχόμενο σαν το δικό σου δεν έχω ουτε νμια αμφιβολία περί της καταγωγής σου από πιθήκους. ϊσως η επιστήμη να πρέπει να το ψάξει και ΄'ισως θα έπρεπε να προσφέρεις εαυτόν.

 26. avatar Άγνωστος

  Ποιος είπε ότι οι λευκοί της Αφρικής πέθαναν λόγο φυσικής επιλογής και από την ίδια αιτία πέθαναν οι μαύροι της βόρειας Ευρώπης? Πριν σχολιάσεις κάτι φρόντισε τουλάχιστον να το γνωρίζεις.
  Το ότι υπάρχει άνθρωπος στην γη πριν από τα 100.000 χρόνια σε τι ακριβώς στοιχεία το στηρίζεις? Μήπως θεωρείς ότι οι πρώτοι άνθρωποι κυνηγούσαν δεινόσαυρους, η μήπως ακόμα καλύτερα ότι κατασκεύαζαν τον πλανήτη?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει