Ο ανηλεής δικτάτορας της Κούβας που ανέτρεψε ο Κάστρο

Φουλχένσιο Μπατίστα, ο δυο φορές πραξικοπηματίας που δεν ήταν παρά μαριονέτα των Αμερικανών


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
7:50
02/12/2016
Ο ανηλεής δικτάτορας της Κούβας που ανέτρεψε ο Κάστρο
16
loading

Εκείνη την 1η Ιανουαρίου 1959, την «Πρωτοχρονιά της Ελευθερίας», όταν οι πρώτοι γενειοφόροι επαναστάτες της Κούβας, οι περιβόητοι «μπαρμπούδος», πάτησαν το πόδι τους στα προάστια της Αβάνας τη βρήκαν εντελώς ανυπεράσπιστη.

Έχοντας τσακίσει την κυβερνητική αντίσταση στη Σάντα Κλάρα, υποτάσσοντας τον πολυάριθμο και καλά οπλισμένο από τις ΗΠΑ τακτικό στρατό της Κούβας, είχαν αναγκάσει τον δικτάτορα-μαριονέτα Φουλχένσιο Μπατίστα να εγκαταλείψει άρον άρον τη χώρα.

Εκείνη η Πρωτοχρονιά σήμαινε για τους Κουβανούς πολλά περισσότερα από τον ερχομό ενός νέου έτους: επί έναν και πλέον αιώνα πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους, πρώτα ενάντια στους ισπανούς αποικιοκράτες και στη συνέχεια κατά των γιάνκηδων της Ουάσιγκτον και των διορισμένων από αυτούς κουβανικών καθεστώτων, σαν αυτό του λοχία Μπατίστα δηλαδή που έγινε δικτάτορας και κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η θριαμβευτική είσοδος των «μπαρμπούδος» στην Αβάνα γιορτάστηκε δεόντως από τον καταπιεσμένο και στρατοκρατούμενο λαό, ο οποίος δεν πίστευε ότι οι αντάρτες του Κάστρο θα κατάφερναν να ανατρέψουν τόσο εύκολα όχι φυσικά τον ίδιο τον Μπατίστα και τους θρασύδειλους, όπως αποδείχθηκε, επιτελείς του, οι οποίοι έσπευσαν να το βάλουν στα πόδια μπροστά στα δύσκολα, αλλά την Αμερική και τα εγκατεστημένα στην Κούβα παντοδύναμα επιχειρηματικά συμφέροντά της.

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει φανερά και παρασκηνιακά τον Μπατίστα από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία το 1952 και τώρα ένιωθαν φανερά αμήχανες που το πιόνι τους φυγαδευόταν μακριά από το νησί που τόσο είχε βυθίσει στον όλεθρο, αφήνοντάς το βορά στα ξενόφερτα συμφέροντα των μεγάλων τραστ αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαφθορά, βιαιότητες και αναποτελεσματικότητα χαρακτήρισαν τα χρόνια του Μπατίστα στο τιμόνι της Κούβας, ο οποίος κυβέρνησε με τον έναν (παρασκηνιακός ηγέτης και πρόεδρος από το 1933-1944) ή τον άλλο (δικτάτορας από το 1952-1958) τρόπο τη χώρα, διαθέτοντας τεράστια δύναμη ήδη από το 1933.

Παρά ταύτα, η Ιστορία θα τον θυμάται πάντα ως τον άνθρωπο που ανατράπηκε από τον Φιντέλ Κάστρο, μιας και ό,τι είχε εκείνος να επιδείξει σε επίπεδο κυβερνητικού έργου ήταν μάλλον αντικουβανικό: διώξεις και φυλακίσεις στους αντιφρονούντες, τρομοκρατικό κράτος και πλουτισμός του ίδιου και των πρωτοπαλίκαρών του…

Πρώτα χρόνια

ffolllofnvvbattsistaa1

Ο Φουλχένσιο Μπατίστα Ζαλδιβάρ γεννιέται στις 16 Ιανουαρίου 1901 μέσα σε εξαθλιωμένη αγροτική οικογένεια αγωνιστών, μιας και οι δυο γονείς του είχαν πολεμήσει στον Κουβανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Ο μικρός μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια και αναγκάζεται να δουλέψει την ώρα που φοιτά στο δημόσιο σχολείο της αγροτικής κομητείας όπου ζούσε.

Σε ηλικία 14 ετών, έχοντας μόλις χάσει τη μητέρα του, φεύγει από το σπίτι και κάνει αναρίθμητες δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει, ως ανειδίκευτος εργάτης σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και φυτείες ζαχαροκάλαμου. Το βράδια πηγαίνει σε νυχτερινό αμερικανικό ιεραποστολικό σχολείο και αργότερα δουλεύει σε ραφείο, συνεργείο αυτοκινήτων και μικροπωλητής τελικά.

Βλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο, κατεβαίνει στην Αβάνα τον Απρίλιο του 1921 και στρατολογείται εθελοντικά ως δόκιμος στον κουβανικό στρατό. Δύο χρόνια αργότερα, ξεφτέρι στη στενογραφία και τη δακτυλογράφηση, εγκαταλείπει το στράτευμα και πιάνει δουλειά ως στενογράφος. Όταν αποτυγχάνει κι εδώ, επιστρέφει στα σώματα ασφαλείας, τώρα στην Αγροφυλακή.

ffolllofnvvbattsistaa2

Λίγο αργότερα προσχωρεί ξανά στον Στρατό ως δεκανέας και τώρα υπηρετεί ως γραμματέας σε έναν συνταγματάρχη. Ως λοχίας στενογράφος, θα εμπλακεί ενεργά με το συνωμοτικό κίνημα των κατώτερων αξιωματικών που αποζητούσαν καλύτερη μοίρα στο στράτευμα. Μηχανορράφος και δολοπλόκος καθώς ήταν, απολάμβανε πια της εκτίμησης ενός μεγάλου κύκλου αξιωματικών και μετατράπηκε έτσι στον σκιώδη ηγέτη του «Κινήματος των Λοχιών», το οποίο εκμεταλλευόμενο το κενό εξουσίας που άφησε πίσω της η κατάρρευση του καθεστώτος του Γεράρδο Μασάδο μετατρέπεται σε πραξικόπημα και καταλαμβάνει αναπάντεχα την εξουσία, ελέγχοντας τελικά όλες τις κουβανικές ένοπλες δυνάμεις. Η κατάλυση του πολιτεύματος γίνεται κάτω από τη στενή πάντα συνεργασία της αμερικανικής πρεσβείας της Αβάνας.

Χαρισματικός για τους κύκλους του, ο Μπατίστα δουλεύει παρασκηνιακά στην «Πενταρχία του 1933», όπως ονομάστηκε το δικτατορικό καθεστώς των πέντε σκιωδών ηγετών, μιας και τα ηνία κρατούσε στο σκοτάδι ο λοχίας που είχε εντωμεταξύ προαχθεί μαγικά σε συνταγματάρχη! Ο οποίος μέσω συμμαχιών με φοιτητικές ενώσεις και εργατικά σωματεία, ξεπηδά ως ο de facto ηγέτης της Κούβας και ο ισχυρός της άντρας, όντας πίσω από όλους τους επόμενους προέδρους της χώρας.

Σύντομα βέβαια οι προσωπικές του φιλοδοξίες θα έβρισκαν διέξοδο και κάποια στιγμή τα έσπασε με τους πραξικοπηματίες συνεργάτες του αλλά και τα φοιτητικά κινήματα που έλεγχε…

Πρώτη προεδρική θητεία

ffolllofnvvbattsistaa3

Ήταν το 1938 όταν ο παρασκηνιακός ηγέτης της Κούβας, Φουλχένσιο Μπατίστα, παρήγγειλε νέο Σύνταγμα και κατέβηκε στον προεκλογικό στίβο ως υποψήφιος πρόεδρος. Στις εκλογές του 1940, μέσω εκτεταμένης νοθείας και διάχυτου εκφοβισμού, εκλέγεται πρόεδρος της χώρας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να προσδέσει τη χώρα του στο συμμαχικό άρμα του Β’ Παγκοσμίου και να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες.

Επιδιώκει μάλιστα να κάνει αρκετά πράγματα και η πρώτη του αυτή θητεία έχει μάλλον θετικό κοινωνικό πρόσημο. Κι έτσι κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο του 1944 με τον αέρα του νικητή, ηττάται όμως από τον δρα Ραμόν Γκράου και τα μαζεύει για Αμερική μεριά.

Εκεί θα περάσει τα επόμενα χρόνια, στην Ακτή Ντεϊτόνα της Φλόριντα, διατηρώντας ωστόσο τις επαφές του με το νησί. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1948, επιστρέφει στην Κούβα και κατεβαίνει ξανά στον πολιτικό στίβο. Εκλέγεται γερουσιαστής και οι ελπίδες του για πολιτική καριέρα φτερουγίζουν ξανά.

ffolllofnvvbattsistaa4

Ιδρύει έναν συντηρητικό δεξιό πολιτικό φορέα, πάντα κάτω από τις ευλογίες των ΗΠΑ, και συμμετέχει στις εκλογές του 1952 ως πρόεδρος κόμματος. Θεωρεί μάλιστα πως θα θριαμβεύσει εύκολα στην αναμέτρηση, μιας και νιώθει ότι έχει λείψει στον κουβανικό λαό. Κατατάσσεται τελικά τρίτος, αν και δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Με τους συνωμοτικούς θύλακές του στον στρατό και την αμέριστη συμπαράσταση της Αμερικής, κάνει νέο πραξικόπημα στις 10 Μαρτίου 1952, τρεις σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, και καταλύει για άλλη μια φορά το δημοκρατικό πολίτευμα αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Κούβας να ζητήσει άσυλο στο Μεξικό. Τώρα αυτοανακηρύσσεται «προσωρινός πρόεδρος» και βλέπει αμέσως τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν το καθεστώς του…

Δεύτερη δικτατορική διακυβέρνηση

ffolllofnvvbattsistaa7

Ο Μπατίστα ήταν για άλλη μια φορά ηγέτης της Κούβας, την τρίτη στη ζωή του, και μοιραία επανέφερε σε όλες τις θέσεις ευθύνης τους συντρόφους του από τον στρατό και τον κρατικό μηχανισμό. Ένας νεαρός δικηγόρος ονόματι Φιντέλ Κάστρο προσπαθεί να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει για την κατάλυση της δημοκρατίας, συνειδητοποιεί ωστόσο γρήγορα ότι ο δικτάτορας ελέγχει το νησί από άκρη σε άκρη.

Την ώρα που τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ λατινοαμερικάνικα καθεστώτα σπεύδουν να αναγνωρίσουν το καθεστώς Μπατίστα, ο Κάστρο καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να τον ανατρέψει με νομικά μέσα. Τα όπλα θα είναι η μόνη λύση. Εντωμεταξύ, η «μαμά Αμερική» εγκαθιστά στην Κούβα νέα επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο φανερά, όπως αυτά των μεγάλων εταιρειών σαν την ΑΤ&Τ ή τη United Fruit, όσο και υπόγεια, όπως τα μεγάλα καζίνο και τους πολυτελείς οίκους ανοχής της μαφίας του Σικάγου, η οποία σύντομα θα έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια στη βιομηχανία ακολασίας της άτυπης «51ης Πολιτείας των ΗΠΑ», όπως χαρακτήριζαν την Κούβα τα μέλη του Κογκρέσου.

Το νέο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του 1952 που επανέφερε στην εξουσία τον Μπατίστα ήταν βεβαίως το καθοριστικό σημείο καμπής για τον Κάστρο, η σταγόνα που τον μετέτρεψε από νεαρό κεντρώο δικηγόρο σε φλογερό επαναστάτη. Επηρεασμένος από τον μικρό αδελφό του, Ραούλ, παθιασμένο κομμουνιστή, περνά στην παρανομία και έπειτα από ένα σύντομο διάστημα προπαρασκευής επιτίθεται στις 26 Ιουλίου 1953, εν μέσω του τοπικού καρναβαλιού, με 135 συντρόφους του στον στρατώνα της Μονκάδα, έξω από τη συμπρωτεύουσα Σαντιάγο, με σκοπό την ανατροπή του Μπατίστα.

ffolllofnvvbattsistaa5

Η αποτυχία της επίθεσης υπήρξε παταγώδης: οι μισοί σύντροφοί του σκοτώθηκαν στη μάχη ή εκτελέστηκαν και οι αδελφοί Κάστρο συνελήφθησαν και αντιμετώπιζαν τώρα τη θανατική ποινή. Στο δικαστήριο ο Φιντέλ υπερασπίστηκε τον εαυτό του με την περίφημη ομιλία του («Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία. Η Ιστορία θα με δικαιώσει!») και καταδικάστηκε τελικά σε κάθειρξη 15 ετών.

Οι σπόροι του αντιστασιακού Κινήματος της 26ης Ιουλίου είχαν πάντως τεθεί και τα αδέλφια Κάστρο προετοίμαζαν από τα κάγκελα τον αγώνα της ανατροπής του. Ο Μπατίστα είχε διαβλέψει την άνοδο του πολιτικού άστρου του Κάστρο εδώ και κάποιον καιρό και προσπάθησε μάλιστα να τον προσεταιριστεί κάνοντάς του γαμήλιο δώρο 1.000 δολαρίων!

ffolllofnvvbattsistaa13

Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, το 1955, ο Μπατίστα αναγκάζεται να χορηγήσει γενική αμνηστία και οι αδελφοί Κάστρο φεύγουν αμέσως για το Μεξικό. Εκεί ο Φιντέλ θα γνωρίσει τον νεαρό αργεντίνο γιατρό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ Ιστορία.

Την ώρα που ο λαός στενάζει στο εσωτερικό, η Κούβα του Μπατίστα μετατρέπεται σε τουριστικό παράδεισο για τις ΗΠΑ. Εκατομμύρια Αμερικανοί συνωστίζονται κάθε χρόνο στο νησί για οικογενειακή χαλάρωση ή κακόφημη διασκέδαση, αφού η Κούβα τα παρέχει όλα απλόχερα. Διατηρώντας αγαστές σχέσεις τόσο με την αμερικανική επιχειρηματική ελίτ όσο και τη Μαφία (ο Λάκι Λουτσιάνο ζούσε στην Κούβα για ένα διάστημα), ο δικτάτορας τα ξεπουλά όλα στις ΗΠΑ και το οργανωμένο έγκλημά τους και τόσο αυτός όσο και οι πραξικοπηματίες συνεργάτες του πλουτίζουν.

ffolllofnvvbattsistaa12

Ο θρυλικός «Mαφιόζος Λογιστής» Μέγιερ Λάνσκι συνεργαζόταν τώρα στενά με τον Μπατίστα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των ξενοδοχείων της μαφίας και τα επίπεδα κρατικής διαφθοράς άγγιξαν κόκκινο. Ο δικτάτορας έκλεινε τα στόματα όσων γνώριζαν ή δεν συμφωνούσαν και οι ΗΠΑ είχαν στήσει μια μπίζνα-χρυσωρυχείο στο νησί. Μέχρι και μερτικό έκοψε στον Μπατίστα ο Μέγιερ Λάνσκι από τα καζίνο και τα υπερπολή ξενοδοχεία των «νονών». Στα οποία διαμένει κάθε τόσο και χωρίς κανένα πρόβλημα ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

ffolllofnvvbattsistaa00

Η τουριστική Αβάνα ανθεί, έξω όμως από τα προάστιά της ο λαός πεινάει, μιας και αυτός δεν επωφελείται καθόλου από τα δολάρια των τουριστών. Ολοένα και περισσότεροι συντάσσονται στο αντιστασιακό κίνημα του Κάστρο και πειρατικοί ραδιοσταθμοί λειτουργούν πια σε ολόκληρο το νησί.

Όσο ενδυναμώνονταν όμως οι αντάρτες στα βουνά, τόσο πιο πολύ βίαιος γινόταν ο Μπατίστα, οι δυνάμεις ασφαλείας του οποίου στράφηκαν στα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις για να απαλλαγούν από τους «μπαρμπούδος». Τώρα τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά, μιας και ήταν άντρα εκκόλαψης επαναστατών…

Κουβανική Επανάσταση και τέλος

ffolllofnvvbattsistaa10

Στις 26 Νοεμβρίου 1956, μια ετερόκλητη ομάδα 81 ανδρών ταξιδεύουν από το Μεξικό στην Κούβα με ένα αμερικανικό ξύλινο γιοτ, το θρυλικό «Granma» («Γιαγιάκα»). Οι αντάρτες αποβιβάζονται στους βάλτους, πέφτουν όμως σε ενέδρα και αποδεκατίζονται. Μόλις 20 από αυτούς επιζούν και καταφεύγουν στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα. Το λαϊκό μίσος ενάντια στον Μπατίστα και τις ΗΠΑ είναι όμως τόσο έντονο ώστε πολύ σύντομα το κίνημα του Κάστρο γιγαντώνεται.

Τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται από εμφύλιες συγκρούσεις και οι επαναστάτες ελέγχουν πια μεγάλα τμήματα της ορεινής Κούβας. Μέχρι τα τέλη του 1958, όταν η Σάντα Κλάρα έπεσε στα χέρια του Τσε και του Γουίλιαμ Μόργκαν, ο Μπατίστα συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν και πολλά πια να κάνει για να καταπνίξει την Κουβανική Επανάσταση. Αυτός και τα φιλαράκια του στις ΗΠΑ είχαν ηττηθεί.

ffolllofnvvbattsistaa11

Κι έτσι την Πρωτοχρονιά του 1959, έχοντας εξουσιοδοτήσει έναν αξιωματούχο του να συνεχίσει να μάχεται τους επαναστάτες, ο δικτάτορας εγκαταλείπει τη χώρα μεταφέροντας στο αεροπλάνο πολλά σεντούκια με αρκετά εκατομμύρια δολάρια εντός τους.

Ο πάμπλουτος αυτοεξόριστος δικτάτορας καταλάγιασε τελικά στην Πορτογαλία και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια του χωρίς σκοτούρες. Υπηρετούσε για σειρά ετών ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας ισπανικής ασφαλιστικής εταιρίας, δεν είχε όμως οικονομικά προβλήματα πάνω από το κεφάλι του.

ffolllofnvvbattsistaa8

Αφού έγραψε και μερικά βιβλία, απόλαυσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη δεύτερη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά από τον νέο γάμο του. Είχε επίσης άλλα τρία παιδιά με την πρώτη του σύζυγο, από την οποία χώρισε το 1945.

Ο Φουλχένσιο Μπατίστα έφυγε από τον κόσμο στις 6 Αυγούστου 1973. Φημολογείται ότι δύο μέρες πρωτύτερα είχε αναχωρήσει από την Κούβα ένα δολοφονικό απόσπασμα με συμβόλαιο θανάτου εναντίον του. Εντολοδότης λέγεται πως ήταν ο Φιντέλ…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Καλά Κρασιά!

  Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το μίσος και τη χολή που ρίχνετε όλοι εδω! ένα βλέπω μόνο ... το φόβου του έχετε ... ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! Ήταν από της μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20 αιώνα είτε το θέλετε είτε όχι και έσωσε την Κούβα από την αμερικανική μαφία πολιτική και εγκληματική. Και καλά έκανε σε όλα τα παλιόσκυλα που αποπειράθηκαν αν τον δολοφονήσου 1,000,000 φορές γιατί χάσανε την μάσα σε βάρος του κουβανικού λαού. και όσο για τα μηνιάτικα μην μπερδεύετε την πούτσα με τη βούρτσα. Εσάς ενδιαφέρει το μηνιάτικο και το ύψος του στο σύστημα που σας έχουν επιβάλει και γουστάρετε και καλά κάνετε και όχι τον Κουβανικό λαό που άνθησε με άλλο σύστημα και απόδειξε την βιωσιμότητα του για όλους.

 2. avatar ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ….

  Οποιος και να κΕρδιζε τΟτε την μΑχη που Επεσαν κορμιΑ για την ~δημοκρατΙα~ στην κοΥβα, τελικΟς νικητΗς θα Ηταν ο φασισμΟς.
  μισοΥσες τον φασΙστα απΕναντΙ σου, ανΑλογα το ποΙα πλευρΑ υποστΗριζες και χωρΙς να ξΕρεις Οτι φασΙστας Ησουν και εσΥ.

 3. avatar Θεσσαλονίκη – Μακεδονία

  Έφυγε ο ένας δικτάτορας και ήρθε ο άλλος . Σπουδαία αλλαγή .

 4. avatar Μστ

  ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ..??? ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..??

 5. avatar …………………………

  τα ειπες ολα.......................

 6. avatar Φθάνει πιά!

  Η εμμονική και μακροσκελής απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας, αποδεικνύει πως οι σκοτεινές δυνάμεις επιχειρούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο. Πατήστε τους!

 7. avatar Nikath13

  Μονο και μονο απο τα μακροσκελη κειμενα που ανεβασες για να προσπαθησεις να μειωσεις τον Καστρο, δειχνει ποσο τον φοβαστε και τον τρεμετε.

 8. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  Τι ήταν τελικά ο Φιντέλ Κάστρο; Έχει δώσει την απάντηση η κόρη του, Αλίνα Φερνάντεζ, από το 1993, λέγοντας ότι ο πατέρας της "δεν ήταν δικτάτορας αλλά τύραννος". Συγκεκριμένα, είπε: "Όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι είναι ένας δικτάτορας, τους λέω ότι δεν είναι η σωστή λέξη. Για να κυριολεκτήσουμε, ο Φιντέλ είναι ένας τύραννος. Έχω ψάξει και τις δύο λέξεις στο λεξικό. Ο δικτάτορας είναι ένα πρόσωπο που αποκτά απόλυτη εξουσία για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση εθνικής ανάγκης σε προσωρινή βάση. Ο τύραννος είναι ένα απόλυτος άρχοντας που δεν μπορεί να περιορισθεί από το νόμο και σφετερίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων.»

  1. avatar Ξελιγωμενος

   Εχουνε γραφει τοσες ανακριβειες (και ιστορικες ανακριβειες) αυτο το διαστημα. Και σκοπιμα και απο παραπληροφορηση. Εισαι απολυτα σωστος. Και επιεικης θα ελεγα. Επρεπε να γραψεις και δυο λογια για Camilo Cienfuegos, Huber Matos, για την κοντρα του Τσε για μονοπαραγωγη/πολυπαραγωγη για να καταλαβουνε περι τινος επροκειτο. Τον περιγραφεις σωστα.Ημουνα εκει αμεσως μετα τη "σκουρια" του Μαριελ και εκατσα παρα πολυ καιρο. Φυσικα οχι σαν τουριστας.

 9. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  - Περίπου 1,200,000 Κουβανοί απέδρασαν από τη «φυλακή που περιτριγυρίζεται από νερό» προς τις ΗΠΑ, όπως αποκάλεσε την Κούβα η κόρη του Φιντέλ Κάστρο, Aλίνα Φερνάντεζ, η οποία επίσης απέδρασε το 1993 με πλαστό διαβατήριο. Υπάρχουν πολλές εξιστορήσεις για τις προσπάθειες Κουβανών να αποδράσουν. Η πλέον γνωστή είναι η μαζική μετανάστευση «Mariel Boatlift». Ξεκίνησε, όταν 10,000 προσπάθησαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Περού. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όποιος ήθελε μπορούσε να φύγει, με αποτέλεσμα 125,000 Κουβανοί να αποδράσουν σε λίγους μήνες. Η μαζική μετανάστευση σταμάτησε όταν η Αμερικανική Κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η Κούβα έδινε δικαίωμα μετανάστευσης σε κρατούμενους από φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα.

 10. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  - Οι εκτελέσεις λόγω πολιτικών φρονημάτων υπολογίζονται από 4,000 έως 33,000 για το χρονικό διάστημα 1958-1987. Οι διώξεις έναντι αντιφρονούντων ήταν ασταμάτητες. Το 1986 παρουσιάστηκε στο Παρίσι το βιβλίο «Castro’s Tropical Gulag», το οποίο περιείχε μαρτυρίες από πρώην φυλακισμένους του καθεστώτος. Γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στα βασανιστήρια μέσα στις φυλακές, οι απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα εργασίας και οι καταδίκες χωρίς μάρτυρες ή υπεράσπιση. Πολλές αναφορές γίνονται και από τη Διεθνή Αμνηστία για τα βασανιστήρια και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων στην Κούβα.

  - Οι ΛΟΑΤ όχι μόνο δεν είχαν δικαιώματα μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από το Ραούλ Κάστρο το 2008, αλλά ήταν και θύματα διώξεων με αποκορύφωμα -την δεκαετία του 60- τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας (UMAP).

 11. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  Μεγάλες οι «επιτυχίες» του καθεστώτος Κάστρο και στις ατομικές ελευθερίες:

  - Διεξάγονται εκλογές τύπου «υπαρκτός σοσιαλισμός», δηλαδή δεν επιτρέπεται η συμμετοχή της Αντιπολίτευσης. Ακόμα κι αν επιτρεπόταν θα ήταν πρακτικά δύσκολη, διότι οι περισσότεροι ηγέτες της είναι φυλακισμένοι

  - Η ελευθερία του τύπου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Επιτρέπονται μόνο το κρατικό κανάλι τηλεόρασης κι ένα ραδιοφωνικό. Λογικά, θα είναι η χώρα πρότυπο για τον κ. Παπά.

  - Η χρήση ίντερνετ βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου και λογοκρισίας. Επιτράπηκε πρόσφατα σε κρατικά internet cafe κι απαγορεύεται η χρήση σε σπίτια, προφανώς για να μην μολυνθεί ο αγνός κουβανικός λαός από τη διεφθαρμένη δύση. Παρόλα αυτά, λειτουργεί μια μαύρη αγορά από κρατικούς αξιωματούχους που ενοικιάζουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε άλλους πολίτες.

 12. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, η ανεργία είναι εξαιρετικά χαμηλή, στο 1,7% του πληθυσμού. Ο μέσος μισθός είναι περίπου 466 Pesos (αντιστοιχούν σε $19). Κι όμως, κανείς θαυμαστής του κουβανικού καθεστώτος δεν διαμαρτύρεται για τους άθλιους μισθούς. Φυσικά, υπάρχουν και τα περίφημα Libreta, δηλαδή τα δελτία τροφίμων για τη σίτιση του πληθυσμού.

  Αυτό είναι το μοντέλο της Κούβας. Εικονική απασχόληση με αστείους μισθούς και τα τρόφιμα, όταν υπάρχουν, τα μοιράζει το κράτος.

  Όσον αφορά τις συντάξεις ο μεγαλόψυχος Ραούλ Κάστρο το 2008 έκανε μια γενναία αύξηση της τάξης του 20%, ανεβάζοντας την ελάχιστη σύνταξη στα 9,5 δολάρια το μήνα⁶. Πάλι δεν ακούσαμε διαμαρτυρίες για τις άθλιες αμοιβές και την εξαθλίωση από τους ντόπιους θαυμαστές του υπαρκτού σοσιαλισμού, παρότι ξιφουλκούν καθημερινά για τα δεινά του καπιταλισμού.

 13. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα άθλιας εκμετάλλευσης, όπως το γεγονός ότι απαγορεύεται σε όποιον γιατρό νοσήσει από μεταδοτική ασθένεια να επιστρέψει στην Κούβα, ούτε καν για ταφή. Επίσης, αν αρνηθούν γιατροί να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, η κυβέρνηση έχει τρόπους να τους εκβιάσει (απόλυση συγγενών από την εργασία, απαγόρευση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα παιδιά τους κ.α.).

  Όταν ο Κάστρο αναθέτει την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε ​πολυεθνικές εταιρίες με πλήρη αδιαφάνεια, τότε δεν είναι ​"αποικιοκρατικές συμβάσεις ξεπουλήματος" αλλά "δίκαιες συμφωνίες για το καλό του λαού" ;

  Κατά ένα, επίσης, παράδοξο τρόπο, ο Φιντέλ Κάστρο φέρεται να έχει περιουσία 900 εκ. δολαρίων. Ο πρώην σωματοφύλακας του, Juan Reinaldo Sanchez⁵, υποστηρίζει ότι έχει χτίσει ένα υπερπολυτελές θέρετρο στο απομονωμένο νησί Cayo Piedra με 60μετρη προβλήτα, για να δένουν σοσιαλιστικά γιωτ.

  Το πως απέκτησε αυτή την περιουσία παραμένει μυστήριο. Υπάρχουν υπόνοιες για ενεργή συμμετοχή του καθεστώτος Κάστρο σε εμπόριο ναρκωτικών. Η τέλεια σοσιαλιστική κοινωνία έφτασε να εκτελεί στρατηγούς του Κουβανικού στρατού το 1988, όπως τον Arnaldo Ochoa το νούμερο τρία του καθεστώτος μετά τους αδελφούς Κάστρο, για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης. Συγκάλυψη ή άμεση εκκαθάριση; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

 14. avatar Γιατί δεν μας γράφετε για τον Κάστρο;

  Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μια παρανοϊκή προσωπικότητα. Δεν δίσταζε να πιέζει τον Ν. Χρουτσώφ να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ, τις ημέρες της «περίφημης κρίσης των πυραύλων της Κούβας» (1962), παρότι αυτό θα σήμαινε τον αφανισμό της Κούβας. Τέτοια ήταν η αγάπη, που έτρεφε για τον λαό του.

  Ο Κάστρο εθνικοποίησε εταιρίες Αμερικανικών συμφερόντων που είχαν προνόμια από το καθεστώς Μπατίστα. Πρακτικά, όμως, τι πέτυχε; Απομόνωσε τη χώρα, εξασθένισε όπως κάθε χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού την παραγωγή προϊόντων και σταδιακά οδήγησε την οικονομία σε παρακμή.

  Το Κουβανικό μοντέλο παραγωγής, που πολλοί σοσιαλιστές το θεωρούν επιτυχημένο, εισάγει το 80% των τροφίμων που διατίθεται στους πολίτες. Εφόσον, λοιπόν, το σοσιαλιστικό οικοδόμημα είναι -σύμφωνα με την άποψη αρκετών- τέλειο και ο καπιταλισμός καταρρέει, για ποιο λόγο έχουν εμπορικές συναλλαγές με τους καπιταλιστές; Δεν θα έπρεπε οι ίδιοι να επιδιώκουν το εμπάργκο με τη «διεφθαρμένη Δύση» αντί να διαμαρτύρονται για αυτό;

  Αν δίναμε τη δυνατότητα στους κατοίκους της Κούβας να επιλέξουν "μεταξύ εξαιρετικού συστήματος περίθαλψης" κι ελεύθερης επιλογής, εργασίας, δυνατότητας να δημιουργούν και να παράγουν πλούτο αντί να περιμένουν τα δελτία τροφίμων, ατομικής ιδιοκτησίας, ελευθερίας στο εμπόριο, την μετακίνηση και την έκφραση, πιστεύει κανείς ότι θα επέλεγαν το "​εξαιρετικό σύστημα περίθαλψης"​;

 15. avatar Nikath13

  Θ αρχισουν τα τρολλακια παλι και θα συγκρινουν με την Σοβιετικη Ενωση του τοτε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει