«Ό,τι είπε χθες ο πρωθυπουργός, είναι μετρημένο και κοστολογημένο αλλά και πλήρως εφαρμόσιμο τόσο για τη Δυτική Μακεδονία όσο και για την ενίσχυση των συνταξιούχων». Με αυτά τα λόγια κυβερνητική πηγή θέλησε να δώσει το περίγραμμα αλλά και τη φιλοσοφία που διακατέχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στην αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων.

Στον δρόμο για τις εκλογές ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει όποια εκκρεμότητα υπάρχει αλλά και να αποκαταστήσει τυχόν αδικίες στο μέτρο πάντοτε του εφικτού.

Αγρότες και καλλιτέχνες βγήκαν στους δρόμους και αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Όπως μας θύμιζε άνθρωπος με γνώση της αγροτοσυνδικαλιστικής ανθρωπογεωγραφίας, οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να βρεθούμε μπροστά σε εικόνες που θα θύμιζαν άλλα χρόνια με αποκλεισμούς δρόμων κ.λ.π.

Όμως, μετά από συνεχείς συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι μέρος του πλεονάσματος στον δημοσιονομικό χώρο που έχει σχηματιστεί, θα δοθεί στους αγρότες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θύμιζαν βέβαια ότι λόγω και των κρίσεων που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, πανδημία και ενεργειακή κρίση, οι αγρότες έχουν λάβει στήριξη από την κυβέρνηση, τόσο στη φορολόγησή τους όσο και στην κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για τους αγρότες για όλο το 2023.

Σύμφωνα  με πληροφορίες η επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα γίνει με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022. Επίσης, θα δοθούν αποζημιώσεις για πολλά προϊόντα (όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα), ενώ εξετάζεται η ενίσχυση για τις ελιές, αλλά μόνο τις πράσινες, ενώ πλην απροόπτου δε θα ανακοινωθεί ενίσχυση για το βαμβάκι.

Βλέπει σήμερα τους καλλιτέχνες

Μια κινητοποίηση η οποία έχει ξυπνήσει πολλά πάθη και αντιπαραθέσεις είναι αυτή των καλλιτεχνών. Αφορμή ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προκάλεσε ένα ρήγμα στις σχέσεις του καλλιτεχνικού κόσμου με την κυβέρνηση και καχυποψία. Μετά από 2 μήνες κινητοποιήσεων και πολλές διορθώσεις και υπαναχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το θέμα ανοίγοντας σε εκπροσώπους των καλλιτεχνών την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε διορθώσεις στο ΠΔ 85/2023 που αφορά στα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου και έχει εξαιρέσει τους καλλιτέχνες από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται. ‘Όμως, η εξαίρεση των καλλιτεχνών δεν επέφερε μείωση των αντιδράσεών τους.

Στην κυβέρνηση κρίθηκε ότι το μέτωπο αυτό πρέπει να κλείσει καθώς βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο αλλά και γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να εξηγηθεί στους εκπροσώπους των καλλιτεχνών ότι από τη μια εκλείπει πλέον ο λόγος για κινητοποιήσεις και από την άλλη έχει ήδη δρομολογηθεί το πλαίσιο για αναβάθμιση των σπουδών όσων ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Η Κοζάνη έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω του «βραχνά» της προσωπικής διαφοράς. Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το περίγραμμα της παροχής προς χιλιάδες συνταξιούχους που αδικήθηκαν και σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς θα ακούσουμε την εξειδίκευση του μέτρου.

Το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα είναι κλιμακωτό και θα το λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση. Εδώ, θα είναι ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας και την προσωπική τους διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.