Στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου βρίσκεται η σημερινή σύνοδος κορυφής των χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει σχετικά με το ελληνικό θέμα.

Ειδικότερα ο Τύπος αναφέρεται στην αντικατάσταση του έλληνα υπουργού Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών χθες στην Αθήνα, καθώς και στη συνάντηση του «διαλλακτικού» Ολάντ με την «αποφασιστική» Μέρκελ στο Παρίσι.

Μερίδα του βελγικού Τύπου κάνει λόγο για «τελευταία ευκαιρία» όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την οποία εξαρτά από τις «σοβαρές και αξιόπιστες» προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα η Αθήνα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης προβάλλει το Grexit ως το πιθανότατο σενάριο.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Le Soir σε άρθρο με τίτλο «Ή θαύμα ή Grexit» αναφέρει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη φαίνεται τώρα ως το πιθανότερο σενάριο.

«Η τύχη της Ελλάδας στα χέρια της Μέρκελ» σημειώνει από πλευράς της η Libre Belgique, ενώ η Echo αναφέρει ότι η Αθήνα προσπαθεί να ξανανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων. «Είναι πιθανή η λύση, αν ο καθένας κόψει ένα από τα χέρια του», επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ο γνωστός οικονομολόγος Αντρέ Σαπίρ ο οποίος υποστηρίζει ότι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είχε να κάνει με την εσωτερική νομιμοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης. «Υπό την έννοια αυτή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κέρδισε το στοίχημά του», αναφέρει ο Σαπίρ τονίζοντας όμως ότι «με τη διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος, η ελληνική πλευρά υιοθέτησε μια παράλογη γραμμή».