Άκρως εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι χθες στο Ελ Αλαμέιν. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για μια επίσκεψη που απέδωσε καρπούς και συνέβαλε στην προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης της γεωπολιτικής και ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Παράλληλα συζητήθηκαν σε βάθος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα του μεταναστευτικού, και ακόμα πιο σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι Μητσοτάκης και Αλ Σίσι συμφώνησαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου δεν ετεροκαθορίζονται και αυτό φάνηκε και από την απόφαση που πήραν οι δυο ηγέτες για την σύγκληση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στη χώρα μας στις αρχές του 2024.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει όταν είχε συμφωνηθεί η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης η οποία «έσβηνε» από το χάρτη με διπλωματικό τρόπο το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Επιτυχία θεωρείται επίσης το γεγονός ότι την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να έρθει πιο κοντά με την Αίγυπτο η Ελλάδα δείχνει στους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ΕΕ ότι οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου έχουν στέρεες βάσεις. Μάλιστα διπλωματικές πηγές θύμιζαν ότι μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για τα τέλη Ιουλίου αναβλήθηκε μετά από αίτημα του τελευταίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάζοντας προς την Άγκυρα, σημείωσε με έμφαση ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις «δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προχωράει το GREGY – Green Energy Interconnector – Μεγάλα ενεργειακά οφέλη

Το εμβληματικό έργο GREGY – Green Energy Interconnector που είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελεί κοινό στόχο των δυο χωρών. Το γεγονός επισήμανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο «δόθηκε έμφαση στα θέματα της ενέργειας, και πλέον η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η φθηνή πράσινη ενέργεια από την Αφρική θα γίνει πραγματικότητα μέσω αυτού του έργου και όπως τονίζεται εμφατικά το έργο Gregy αναπτύσσει πολύ μεθοδικά η Elica, εταριεία του Ομίλου Κοπελούζου.

Πιο αναλυτικά, το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY.

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δισ. Ευρώ, θα ωφελήσει τόσο τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.