Τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού των ψαριών περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων Κρήτης στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον «Εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησης των αλλόχθονων ιχθύων», προϋπολογισμού 388.675 ευρώ, την «Ανάπτυξη Καινοτόμων μέτρων Καταγραφής, Χαρτογράφησης και Περιορισμού των πληθυσμών λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου» προϋπολογισμού 417.599 ευρώ και τον «Σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων εμπορικής αξιοποίησης των ξένων ειδών, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού τους» προϋπολογισμού 551.633 ευρώ.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους για την έκβαση των ενεργειών του στο πρόσφατο ‘Ατυπο Συμβούλιο Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στο Βίγκο της Ισπανίας, για την επίλυση του προβλήματος του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου.

«Έθεσα το πρόβλημα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της ΕΕ στην Ισπανία. Ήδη ερευνούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειες από την εξάπλωση των εισβολέων-ψαριών, και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων ψαριών» είπε σχετικά ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας ότι «σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας ιδρύματα και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, διερευνούμε και άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, τους οποίους θα παρουσιάσουμε ως εναλλακτικούς τρόπους δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣΠρώτη συνάντηση στον ΟΛΗ, μαζί με τον…

Posted by Λευτέρης Αυγενάκης on Wednesday, July 26, 2023

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι ζήτησε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις, ενώ παράλληλα, το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζεται τεκμηριωμένη εισήγηση, στην όποια θα περιλαμβάνονται και πιθανές εναλλακτικές λύσεις του προβλήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το θέμα της αντιμετώπισης της εισβολής στις ελληνικές θάλασσες του λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου, ανατέθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την άμεση σύνταξη μελέτης ενός Σχεδίου Δράσης.

Στάθηκε στο σχέδιο δράσης που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία ως καλή πρακτική, για την καταπολέμηση του είδους «λαγοκέφαλος» στην παράκτια ζώνη της Κύπρου από συλλογικές ομάδες αλιέων

Το εν λόγω σχέδιο αφορά την άσκηση έντονης αλιευτικής πίεσης στον αναπαραγωγικό πληθυσμό του είδους από τον επαγγελματικό στόλο της Κύπρου, η οποία έχει αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους και ειδικότερα το Μέτρο για την προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Η χρηματοδότηση των συλλογικών ομάδων που συμμετέχουν στο Σχέδιο ανέρχεται στο 100% δημόσια δαπάνη. Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 3 ευρώ ανά κιλό ψαριών.