Το παζλ των προτεραιοτήτων των επόμενων ημερών συνθέτουν τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς η «οδηγία» που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι υπουργοί να «τρέξουν» τις εκκρεμότητες του χαρτοφυλακίου τους με έμφαση τα έργα που εντάσσονται στο ταμείο Ανάκαμψης και συνεπώς απαιτείται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Και μπορεί σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ωστόσο τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ( ψήφος αποδήμων- οικονομικό) οδεύουν προς συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστούν πριν κλείσει η βουλή για τις διακοπές του Αυγούστου.

Σήμερα λήγει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που αφορά στην άρση των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει πολιτική συναίνεση σημειώνοντας: «Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στον απανταχού Ελληνισμό». Βάσει του Συντάγματος, για να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο απαιτείται η θετική ψήφος 200 βουλευτών. Στην προηγούμενη Βουλή η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης αριθμούσε 190 βουλευτές, ενώ σήμερα, αν και τα τρία κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, αριθμούν 202 βουλευτές.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο πάντως όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Βασική φιλοσοφία του είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος και αφορά τόσο τους εκλογείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και τους εκλογείς που τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις συσκέψεις γίνονται σε δύο υπουργεία: Πολιτικής Προστασίας και Υγείας. Στο πρώτο στο οποίο είναι στραμμένα τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει διαρκώς και τους ανέμους να αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για πυρκαγιές.

«Εφιστώ την προσοχή όλων, αυτές τις μέρες που έχουμε καύσωνα, μελτέμια και μποφόρ και ξανά καύσωνα, να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να προασπίσουμε τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα έκανε έκκληση στους πολίτες λόγω να μην κάνουν εργασίες καύσης, μπάρμπεκιου ή να πετούν τσιγάρο στην ύπαιθρο, καθώς πλέον αυτού του είδους οι «αμέλειες» μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

Εντατικοί ρυθμοί και στην Αριστοτέλους με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να έχει μπει δυναμικά στη μάχη προκειμένου να μειωθούν οι αναμονές στις λίστες των χειρουργείων αλλά και τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, ενώ ενδεικτικές είναι οι κινήσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ (μικτά πληρώματα με Στρατό και Πυροσβεστική). Το βάρος όμως ρίχνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στις νησιωτικές περιοχές, καθώς λόγω διακοπών οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και απαιτείται καλύτερος συντονισμός.