Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου η κοινωνία μας έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας, με την τετραετία 2019 – 2023 να γίνεται η γέφυρα προς μια νέα εποχή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στηριζόμενος σε δομημένο, κοστολογημένο, ορθολογικό και εξωστρεφή προς την Ευρώπη, πολιτικό λόγο, επιβραβεύθηκε από τον Ελληνικό λαό το 2019, και από τότε έως σήμερα ο λαός μας διαπίστωσε ευχάριστα ότι αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και στη χώρα μας.

Τα προηγούμενα χρόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές εξωγενείς κρίσεις, με πολλές εθνικές προκλήσεις. Τις ξεπεράσαμε όλοι μαζί νικηφόρα. Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, αλλά παράλληλα υλοποιήσαμε και όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, όπως διαμορφώθηκε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με βαρύτερη ευθύνη. Μια ευθύνη να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στις προεκλογικές μας εξαγγελίες. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε, καθώς αυτές προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα, το οποίο μας εμπιστεύτηκε.

Το έργο της Κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, θα καλύπτει όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, έχοντας στο επίκεντρο τον κάθε πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς.

Το όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα αναλύεται σε τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Καλύτεροι μισθοί πρώτα και πάνω απ’ όλα, η κεντρική μας δέσμευση.
  • Αξιοπρεπής υγεία. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας ήρθε η ώρα να χτίσουμε το νέο ΕΣΥ.
  • Αποτελεσματικό κράτος, ψηφιακό, αλλά και φιλικό.
  • Και φυσικά μία σταθερά περήφανη πατρίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα, όπως προβλέπεται και στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επέκταση του market pass για άλλους τρεις μήνες, χορήγηση του Youth Pass τον Σεπτέμβριο σε όσους συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024, επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες , μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2024 για τα ασφαλισμένα ακίνητα, μόνιμη απαλλαγή στη φαρμακευτική δαπάνη των δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ.

Στον τομέα της Υγείας, έχουμε ήδη δεσμευτεί για αύξηση των δαπανών και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ και πρώτες βοήθειες σε 7 – 10 λεπτά, καθώς και δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές. Επίσης, έμφαση δίνεται στις προληπτικές εξετάσεις, που επεκτείνονται για όλα τα βασικά νοσήματα.

Προχωράμε ακόμη σε μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών, με πλήρη κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης, δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας, καθώς και ενίσχυση των 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε όλη μας την ενέργεια για να οικοδομήσουμε, μαζί με τους πολίτες και μέσα από τον δημιουργικό κοινοβουλευτικό διάλογο, την αισιόδοξη, δημιουργική Ελλάδα του 2030, με όραμα, σχέδιο και πολλή δουλειά.

Είμαι βέβαιη ότι θα το πετύχουμε!

  • Ζωή Ράπτη, Αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος ΝΔ