Δέσμευση να επιστραφούν δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, όπως οι τριετίες, έδωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος ακόμα σε «ορισμένα προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας» και δείχνουν τρόπος που ένας εργαζόμενος συνταξιούχος μπορεί να βγει χαμένος από τη μεταρρύθμιση για την κατάργηση του πέναλτι στη σύνταξη, σημείωσε: «Αντί του πέναλτι θα επιβάλλεται ένας έξτρα μικρός φόρος επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία του συνταξιούχου. Το ύψος της φορολογικής σφήνας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 10% – 30%. Ο έξτρα φόρος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%».

Παράλληλα σημείωσε «Δεν πρέπει να τιμωρούμε τους συνταξιούχους που εργάζονται είτε για να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε για να νιώθουν ενεργοί πολίτες. Δεν θα βγει χαμένος κανένας συνταξιούχους. Θα ορίζουμε κόφτες ώστε να μην υποστεί ζημιά».  

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν υψηλά κέρδη να επιστρέψουν το μερίδιο που αναλογεί στους εργαζόμενους, αυξάνοντας τους μισθούς τους. Παράλληλα εξήρε τη συνεισφορά του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, για τα «εργαλεία» που του άφησε.