Κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρεί συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης στα μέσα ενημέρωσης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία θα στήνει κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Η χρονική συγκυρία από την Κουμουνδούρου κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη για μια σειρά από λόγους. Καταρχάς, μια εβδομάδα νωρίτερα, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μέσω του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη θα έχει παρουσιάσει την πλατφόρμα του «νέου ΠΑΣΟΚ» που ευαγγελίζεται η Χαριλάου Τρικούπη. Οπότε θα υπάρχει ήδη μια πολιτική όσμωση για το πως αντιλαμβάνεται την Κεντροαριστερά η ελάσσων αντιπολίτευση.

Συν τοις άλλοις το γεγονός ότι συμπίπτει η 10η Σεπτεμβρίου με τη συνέντευξη Μητσοτάκη, θεωρείται από την Κουμουνδούρου εξίσου θετικό, καθώς κρίνεται πως η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα επισκιάσει τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός. «Ειδησεογραφικά, κρίνεται πως θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον» όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, με την εκλογή εκείνη την ημέρα, θα δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να ανέβει την επόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με νέο πρόεδρο, ο οποίος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της κοινωνίας. Θα είναι το πρώτο πολιτικό δείγμα του νέου επικεφαλής, στις αντιπαραθέσεις που θα ακολουθήσουν με τη Νέα Δημοκρατία.