O αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί εγγυήθηκαν την καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

«Το βασικό κριτήριο για μια κυβέρνηση είναι η αποτελεσματικότητα της. Αυτό είναι από το οποίο θα κριθεί και το οποίο θα αξιολογήσουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Η συγκρότηση της Κυβέρνησης γίνεται με γνώμονα το πόσο θα μείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αποτελεσματικοί στη δουλειά μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και στις προκλήσεις που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, όπως συνέβη και στην προηγούμενη», είπε αρχικά σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Η θέση μας ήταν ότι δεν αξιοποιήσαμε τα φορολογικά εργαλεία για τη καταπολέμηση της ακρίβειας, διότι, κατά την άποψη μας αυτά δεν θα είχαν την αποτελεσματικότητα που θα είχαν άλλα μέτρα, όπως αποδείχθηκε και σε χώρες που τα εφάρμοσαν. Άλλα από τα μέτρα που έχει το νομοσχέδιο και που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις μας έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για παράδειγμα το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα υλοποιηθούν το 2024, όπως είχαμε πει.

Ό,τι έχουμε νομοθετήσει είναι μετρημένο και είναι εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Μόνο παραπάνω δημοσιονομικά περιθώρια μπορούν να δημιουργηθούν χάρη στην ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει –γιατί είναι και αυτό πολύ σημαντικό– δυο πράγματα τα οποία απαντούν και σε μια στρέβλωση που επιχειρήθηκε να γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, την επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑΛ. Θυμάστε όλη αυτή τη συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης του νερού, ότι δήθεν θα παίρναμε το νερό και θα το ιδιωτικοποιούσαμε. Η έμπρακτη πολιτική απάντηση συνέπειας σε αυτά που λέγαμε, η αξιοπιστία μας και σε αυτό το κομμάτι, είναι ότι παίρνουμε πίσω από το Υπερταμείο που είχε εκχωρηθεί και έρχεται ξανά σε δημόσιο έλεγχο.

Τα νομοσχέδια μας, όπως και το νομοσχέδιο για την επέκταση του Επιτελικού Κράτους –που θα είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο– είναι στο μήκος κύματος και στη φιλοσοφία, στο υπόδειγμα δουλειάς Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας –για να έχουμε και αυτήν την τετραετία μια Κυβέρνηση στον αστερισμό της όσο το δυνατόν καλύτερης και δυνατής αποτελεσματικότητας.

Οι πολίτες ψήφισαν κυρίως με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια μεταξύ δεσμεύσεων, εξαγγελιών και υλοποίησης πολιτικών σε αυτούς που διαχειρίστηκαν εξουσία. Αυτά έκριναν, αυτά αξιολογούν και αυτά θέλουν από εδώ και πέρα.

Απαιτείται θεσμική σοβαρότητα από όλους. Η Δημοκρατία έχει κανόνες, δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Το Κοινοβούλιο έχει κανόνες, είναι θεσμική ευθύνη όλων μας, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών μας και των διαφορετικών κομμάτων στα οποία ανήκουμε, τηρώντας τους κανόνες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με θεσμική σοβαρότητα, με επιμονή στις απόψεις και στα ζητήματα που ο καθένας θέλει να αναδείξει, να περιφρουρήσουμε το ρόλο του Κοινοβουλίου και να δείξουμε την απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτούν και οι πολίτες.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε αυτές τις εκλογές ψήφισε με κριτήριο το πώς η ζωή του θα είναι σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, ασφάλειας, ποιος μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον. Η άσκηση διακυβέρνησης σήμερα είναι πολύ πιο απαιτητική και δύσκολη από ότι ήταν χρόνια πριν».