Με το δικό του «Mea Culpa» για την απλή αναλογική, θυμίζοντας εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου του 1988, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το εκλογικό σύστημα, φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριπταν. Θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα. Αυτή η στάση και η θέση ακύρωσε μια στρατηγική επιλογή. Mea culpa. Ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε. ‘Εχω την ευθύνη, δεν κρύφτηκα ποτέ από την ευθύνη, την ανέλαβα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση με διαφορετικό νόμο.

Ερωτώμενος αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ρελάνς στις εκλογές του Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας. Δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας. Ήταν από το 2012 και μετά και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Ούτε κόμμα συμπληρωματικό όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 μετά. Διεκδικούμε το αυτονόητο για ένα κόμμα εξουσίας. Τη νίκη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν πετάω στα σύννεφα. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να το πετύχουμε.

Δεν είναι μόνο για την κοινωνία αναγκαίο να υπάρχει ένας ισχυρός πόλος και όχι μια παντοδύναμη κυβέρνηση, είναι και για τη Δημοκρατία σημαντικό. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής Δημοκρατία. Ούτε οι συντηρητικοί θα διαφωνήσουν σ’ αυτό. Δεν είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα τέτοιο που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη μια δύναμη.

«Θα κάνουμε ταμείο στις 26 Ιουνίου»

Ερωτώμενος σχετικά με την ανάδειξη νεότερων στελεχών και τον παραμερισμό παλαιότερων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως: «Ταμείο συνολικό θα κάνουμε στις 26 Ιουνίου. Θέλουμε να δείξουμε ότι καταλάβαμε. Ήταν ηχηρό το μήνυμα και αλλάζουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε εν κινήσει. Η ατομική συνεισφορά δεν κρίνεται από την ηλικία αλλά από τη συμβολή του και τις ικανότητές τους. Θα κριθούμε όμως όλοι και συλλογικά και ατομικά».

Τέλος ερωτώμενος για το αν θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος, απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε εκ νέου στην επομένη των εκλογών: «Εμείς έχουμε ήδη υποστεί ένα σοκ στις εκλογές. Ο πήχης μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να ανατρέψουμε τον συσχετισμό και να έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό ώστε να μην υπάρχει μια παντοδύναμη κυβέρνηση.

Θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μηνός και αυτό θα αφορά όλους. Θα πάρουμε τις συλλογικές αποφάσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διαδικασίες διαφορετικές από αυτές των πολιτικών μας αντιπάλων. Εμείς τις συλλογικές διαδικασίες τις τηρούμε ευλαβικά. Οφείλω να σας απαντήσω ότι στην Αριστερά δεν παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ».