Με τα κόμματα να έχουν το βλέμμα πλέον στραμμένο στις δεύτερες εκλογές, συνεχίζεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σήμερα, στις 11:00, όπως προβλέπει η διαδικασία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή, επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες για σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή και διάλυση της την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου οι νέες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν, στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ανάλογη στάση αναμένεται και από τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, έριξε την ευθύνη για τη σοβαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα στα οποία απευθύνθηκε προεκλογικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να απαντήσει χαρακτηρίζοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «πρωταθλητές του θράσους». «Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία. Πριν από τις εκλογές τούς έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως, όπως αποδείχθηκε περίτρανα, τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «χρυσό χορηγό» της Νέας Δημοκρατίας που θα μείνει «στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κοιταχτούν στον καθρέφτη» ενώ απευθύνομενο στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει: «Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη».

Σημειώνεται πως μετά από μια δεκαετία και κάτι κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μοιάζει να επιστρέφει με αξιώσεις. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου μάλιστα κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 6 περιφέρειες.

Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τη ροή των αποτελεσμάτων