Στα κόμματα στα οποία απευθύνθηκε προεκλογικά έριξε την ευθύνη της ήττας του ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση του προέδρου του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να απαντήσει χαρακτηρίζοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «πρωταθλητές του θράσους». «Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία. Πριν από τις εκλογές τούς έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως, όπως αποδείχθηκε περίτρανα, τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «χρυσό χορηγό» της Νέας Δημοκρατίας που θα μείνει «στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κοιταχτούν στον καθρέφτη» ενώ απευθύνομενο στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει: «Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη».

Newsroom

Οι εκλογές του 2012 ήταν εκείνες που άλλαξαν για πρώτη φορά τον συσχετισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας χρεωθεί την ευθύνη για το πρώτο μνημόνιο κατέρρεε από το 44% που είχε λάβει τρία χρόνια νωρίτερα στο 13% την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4% αναδεικνυόταν αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνοντας 16%.

Τον Ιανουάριο του 2015 οι 3 μονάδες που είχαν στο μεταξύ γίνει 14 στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, έφτασαν τις… 32 με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 36% και να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ να πιάνει ιστορικό χαμηλό με 4,6% και τη μεταξύ τους διαφορά στις 32 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε 6 περιφέρειες

Μετά από μια δεκαετία και κάτι κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μοιάζει να επιστρέφει με αξιώσεις. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου μάλιστα κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 6 περιφέρειες.

Συγκεκριμένα στη Δράμα όπου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 16,93%, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 13,89%. Στο Κιλκίς το ΠΑΣΟΚ στο 17,34% και ο ΣΥΡΙΖΑ 13,63%, στη Λακωνία το ΠΑΣΟΚ στο 15,22% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,79%. Ενώ στην πανωλεθρία που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο Λασίθι με 21,47% έναντι 17,76% όσο και στο Ρέθυμνο και πάλι με 21,47% κόντρα στο 21,03%. Τέλος στη Χίο, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 19,3% έναντι 12,36%

Αποτελέσματα – Εκλογές 2023: Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τη ροή των αποτελεσμάτων