Δεκάδες κόμματα διεκδικούν για μια ακόμη φορά την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες εθνικές εκλογές 2023, ωστόσο ελάχιστα από αυτά θα μπουν στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να εισέλθει ένας πολιτικός σχηματισμός στη Βουλή θα πρέπει να έχει λάβει πανελλαδικά ποσοστό άνω του 3%, κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, η επόμενη σύνθεση του Σώματος θα έχει από 5 με 6 κοινοβουλευτικές ομάδες. Εξαιρετικά δύσκολα θα υπάρχει διαφοροποίηση από αυτό το εύρος.

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Στην επόμενη Βουλή θα βρίσκεται σίγουρα η Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για το μοναδικό κόμμα που δεν έχει λείψει από καμία μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική σύνθεση και παράλληλα είναι πάντα πρώτο ή δεύτερο στην κατάταξη.

Θα έλεγε κάποιος πως και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απουσιάζει από καμία μεταπολιτευτική Βουλή. Με τη στενή έννοια όμως, δεν κατερχόταν πάντοτε ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αφού στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εμφανίστηκε ως ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο (και κατετάγη τελευταίο με μόλις 4,68%), στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ως Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου 2019 ως Κίνημα Αλλαγής. Οι δημοσκοπήσεις το φέρουν σταθερά τρίτο κόμμα, οπότε θα συγκαταλέγεται μετά βεβαιότητας στην επόμενη σύνθεση της εθνικής Συνέλευσης.

Προφανώς στην επόμενη Βουλή θα βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα διεκδικώντας μια από τις δύο πρώτες θέσεις, καθώς επίσης και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις κινείται μεταξύ του 5,3 και 5,5%. Είναι το κόμμα που έχει έναν συμπαγή αριθμό ψηφοφόρων που διαφοροποιείται ελάχιστα προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Τον Ιανουάριο του 2015 είχε λάβει 5,47%, τον Σεπτέμβριο του 2015 ποσοστό 5,55% και τον Ιούλιο 5,3%.

Από κει και πέρα εντός Βουλής φέρουν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα Ελληνική Λύση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το ΜέΡΑ25.

Εκλογές 2023: Όλη η λίστα των κομμάτων και των συνδυασμών που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο

Κόμματα

  1. ΣΥΡΙΖΑ
  2. ΚΚΕ (μ-λ)
  3. ΟΚΔΕ
  4. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  7. ΚΙΝΗΜΑ 21
  8. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
  9. ΝΙΚΗ
  10. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
  11. ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
  12. ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
  13. ΟΑΚΚΕ
  14. Μ-Λ ΚΚΕ
  15. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  16. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  17. ΤΟΛΜΑ
  18. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  19. ΝΕΑ ΔΟΜΗ
  20. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
  21. ΚΟΤΕΣ
  22. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  23. SOCIAL
  24. ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  25. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  26. ΕΑΝ
  27. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

  1. ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  2. ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  3. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  4. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
  5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  6. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  7. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  8. ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ