Στα υπερυψωμένα υπουργικά έδρανα μεταφέρεται η έντονη νευρικότητα της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News» οι κορυφαίοι βλέπουν το πρόβλημα, αλλά διχάζονται ως προς τη λύση, με την Άννα Διαμαντοπούλου να προβλέπει πως πιθανές εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα και τον Κώστα Σκανδαλίδη και το Δημήτρη Ρέππα να εξομολογούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να στήσει ο ίδιος πρόωρες κάλπες, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κλίμα ακυβερνησίας στη χώρα.

Ο προβληματισμός που μοιράζονται οι περισσότεροι υπουργοί, εν όψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων τη νέα χρονιά, είναι διάχυτος και πολυεπίπεδος. Αυξάνονται δε, όσοι πιέζουν για συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τη συγκρότηση μιας θεσμικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συζητά για όλα τα θέματα.

«Δε θέλουμε να θέσουμε τον πρωθυπουργό υπό ομηρία, αλλά μην ξαφνιαζόμαστε και εμείς από τις αποφάσεις, ώστε να μπορούμε να τις στηρίξουμε» λένε και σ’ αυτό συμφωνεί η πλειονότητα των κορυφαίων.

Αυτό συμβαίνει επί σειρά μηνών στο υπουργικό Συμβούλιο, αλλά το κλίμα έχει βαρύνει τόσο στην κοινωνία που δεν υπάρχει πια περιθώριο ούτε για κυβέρνηση πολλών και διαφορετικών κέντρων λήψης αποφάσεων, ούτε για υπουργικό σχήμα πολλών ταχυτήτων.