Εκατόν ογδόντα λεπτά διήρκεσε το πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο η είδηση βγήκε μόλις τελείωσε και άρχισαν να αποχωρούν οι δημοσιογράφοι που έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Εξερχόμενοι του ραδιομεγάρου αποκάλυψαν, με περισσότερη έμφαση η Μάρα Ζαχαρέα από το Star, πως όταν έκλεισαν οι κάμερες, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και του είπε ότι συμφωνεί στη διεξαγωγή μιας κατ’ ιδίαν τηλεμαχίας, με τους δυο τους και μόνο, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες την 2ας Ιουλίου εάν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από την αναμέτρηση της μεθεπόμενης Κυριακής.

Κατά τα άλλα οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν πάει στο στούντιο της ΕΡΤ καλά διαβασμένοι, όπως αναμενόταν άλλωστε, και παρουσίασαν τις θέσεις τους στις προκαθορισμένες έξι θεματικές ενότητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Market pass και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το προσεχές διάστημα. Παράλληλα δεν άφησε περιθώρια για μείωση στον ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες καθώς όπως σημείωσε, όπου αυτό έγινε «δεν υπήρξε ουσιαστική ελάφρυνση για τους καταναλωτές».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας όποτε έβρισκε ευκαιρία σχολίαζε και στα όσα έλεγαν οι συνομιλητές του έχοντας εμφανή διάθεση να δείξει πως είναι διατεθειμένος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας καταρχάς με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς. Υπογράμμισε μάλιστα με νόημα ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει την ευκαιρία συγκυβέρνησης του πρώτου με το τρίτο σε πολιτική δύναμη κόμμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έδειξε αρκετές φορές ότι έχει ενοχληθεί από το γεγονός πως αποτέλεσε θύμα υποκλοπών, στρέφοντας τα πυρά του κυρίως κατά της κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ήταν άνετος στο φακό, είχε προσέξει την εικόνα του φορώντας γραβάτα, κάτι που δεν συνηθίζει, ενώ είχε αφαιρέσει το ακριβό ρολόι από το χέρι του, και το είχε αντικαταστήσει με ένα smart watch των 300 ευρώ. Ξεκαθάρισε πως «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα, αλλά έχουν κοινές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά προγράμματα» ενώ για τα οικονομικά του ΚΚΕ ανέφερε ότι «δεχόμαστε συνεχείς ελέγχους για τα οικονομικά μας, αλλά έχουμε αρνηθεί να δώσουμε λίστα στο κράτος γι’ αυτούς που μας ενισχύουν». Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Σρόιτερ που απηύθυνε σχετική ερώτηση είπε: «Θα θέλατε να σας ζητήσω 10 ευρώ, και αύριο να δείτε το όνομά σας στα μανταλάκια ότι μας χρηματοδοτείτε;».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έδωσε έμφαση στα περί παράλληλου νομίσματος, λέγοντας πως «εγώ δεν μιλάω για παράλληλο νόμισμα, αλλά για εναλλακτικό σύστημα πληρωμής χωρίς τράπεζες» επιμένοντας στο επονομαζόμενο σχέδιο «Δήμητρα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε ότι «εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη, χρειαζόμαστε ένα plan B». Είχε μάλιστα μαζί του μια σειρά από φωτογραφίες τις οποίες χρησιμοποίησε σε κάποιες από τις απαντήσεις του, όπως αυτές του πρώην πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ή την Παναγία ντυμένη γκέισα ή μαύρη στην όψη, εικόνες που προέρχονται όπως τόνισε από σχολικό βιβλίο του δημοτικού.

Λόγω των όρων που είχαν τεθεί από την διακομματική επιτροπή, δεν έγινε ελεύθερος διάλογος. Για μια ακόμη φορά παρακολουθήσαμε ένα τρίωρο πρόγραμμα με παράλληλους μονόλογους, με τον κάθε πολιτικό αρχηγό στο τέλος να στέλνει το δικό του τρίλεπτο μήνυμα που θύμισε περισσότερο πολιτική διαφήμιση παρά οποιασδήποτε μορφής παραγωγική πολιτική συζήτηση.