Η πολιτική εκεχειρία των ημερών του Πάσχα κράτησε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, όταν δυο νέα μέτωπα αντιπαράθεσης οδήγησαν τα κομματικά επιτελεία να πάρουν θέσεις μάχης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον χορό των ανακοινώσεων με αφορμή τη σύρραξη στο Σουδάν εμπλέκοντας το θέμα των υποκλοπών και κατηγορώντας στην ουσία την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τις συγκρούσεις στην χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής. Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας και ελαφρότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Στην συνέχεια ήρθε η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη με τον ευρωβουλευτή να παραιτείται μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Η γενικόλογη ανακοίνωση εκ μέρους του παραιτηθέντος ευρωβουλευτή αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδήγησαν τη ΝΔ να ζητήσει εξηγήσεις.

Εν μέσω λοιπόν των παραπάνω, η εβδομάδα που επί της ουσίας ξεκινά σήμερα Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να είναι καυτή πολιτικά αλλά και γεμάτη για τον πρωθυπουργό, ο οποίος το Σάββατο 22 Απριλίου αναμένεται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει την διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Η επιστροφή σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει με μια σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μπει και πάλι σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των εκλογών της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιοδεύσει στην Κέρκυρα, ενώ την Πέμπτη 20/04 θα επιστρέψει στην Αθήνα για την πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης στη γαλάζια βάση και θέτοντας μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα.

Μια ημέρα αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει σε Αργολίδα και Μεσσηνία, ενώ το Σάββατο 22 Απριλίου αφού θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει για τα Χανιά.

Από τη στιγμή που θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές η επόμενη κίνηση θα είναι η ανακοίνωση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ , το οποίο θα έχει έντονο άρωμα γυναίκας σε εκλόγιμες και μη θέσεις, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα τέλη Απριλίου σε ειδική εκδήλωση θα γίνει η ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετια με βασικούς άξονες, την δέσμευση για καλύτερους μισθούς για όλους, καλύτερη υγεία, αξιολόγηση και λογοδοσία στο Δημόσιο αλλά και στήριξη των νέων.

Επίσης, θα πυκνώσει η προβολή των προεκλογικών σποτ στην πλειοψηφία των οποίων θα κυριαρχεί η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εδώ και καιρό ζητάει από τους πολίτες να συγκρίνουν τον ίδιο ως ηγέτη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εξελίξεις και στην οικονομία

Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά για την κυβέρνηση θεωρείται αυτό της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό και περιμένουν με έντονο ενδιαφέρον τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα έχει μηδενίσει τα ελλείμματά της ήδη από το 2022 τότε αυτό θα στείλει άλλο ένα μήνυμα για σημαντική αποκλιμάκωση και της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 170% του ΑΕΠ.

Αναμένεται επίσης η έκθεση της S&P, όπου είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβάθμιση ως προς το σκέλος των προοπτικών, δηλαδή να χαρακτηριστούν «θετικές» και αυτό θα φέρει τη χώρα μας άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.