Ως ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια μικρομεσαίας επιχείρησης (ΜΜΕ) ξέρω πόσο σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφάλεια, δημιουργικοί και παραγωγικοί. Για αυτό και κάθε βήμα που
συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι θετικό.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα που σήμερα
δημιουργούν ανασφάλεια και στην ελληνική επιχείρηση και στον Έλληνα εργαζόμενο.

Ας μην ξεχνάμε δε, ότι την δεκαετία της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι μισθοί συμπιέστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Με τη νέα αύξηση από 1ης Απριλίου, την τρίτη κατά σειρά από την
Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ (2019) φτάνει στα 780 (2023), δηλαδή
αύξηση 20%
.

Η εν λόγω αύξηση δεν έγινε τυχαία ούτε θεωρείται “επιδοματική” αλλά είναι αποτέλεσμα της σημαντικής ανάπτυξης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα έχει σημειώσει συνολικά ανάπτυξη 5,9% για το 2022, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αύξηση βασίζεται κυρίως στην ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Πέρα όμως από
τα παραπάνω, με τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, και για λόγους κοινωνικής συνοχής, κατέστη επιτακτική ανάγκη η παρέμβαση ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό, μετά από τόσα χρόνια κρίσεων, η Ελλάδα κατόρθωσε να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη τόσο με τους επενδυτές όσο και με τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους.

Πανηγυρίζουμε; Όχι. Αλλά επιτέλους βιώνουμε τα οφέλη μιας σοβαρής διακυβέρνησης που σε συνδυασμό με μια δυναμική οικονομία θα μας οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Η επιτυχία της Κυβέρνησης φαίνεται να είναι η δημιουργία κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου ώστε να ασκήσει συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές. Ταυτόχρονα όμως, η οικονομία πρέπει να εμφανίζει τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να υποστηρίξει το πλαίσιο για μεγαλύτερους μισθούς.

Το μέρισμα της όποιας ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι.

Τι σημαίνει καλύτερος μισθός, τι σημαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού; Σημαίνει ότι αυξάνεται
η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων άρα και η κατανάλωση, ευνοώντας έτσι τις ελληνικές επιχειρήσεις
. Ειδικά σε μια οικονομία όπου οι ΜΜΕ απαρτίζουν το 95% του αριθμού των
επιχειρήσεων της χώρας.

Το κράτος θα αυξήσει συνολικά 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μπορούν; Πιστεύω πως ναι, δεδομένου ότι δεν είναι απαγορευτική η αύξηση. Από την εμπειρία μου στην αγορά, οι ΜΜΕ
μπορούν να την υποστηρίξουν χωρίς να ανακόπτεται η οικονομική τους μεγέθυνση ή να κλονίζεται
η βιωσιμότητά τους.

Πέρα από το όποιο κόστος, εστιάζω στα σημαντικά οφέλη και για εμάς τους επιχειρηματίες: καλύτερη διάθεση του προσωπικού, μείωση του ποσοστού αποχώρησης, αύξηση της παραγωγικότητας, μεγαλύτερη αφοσίωση στους στόχους των επιχειρήσεων μας.

Αυτά τα οφέλη αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους εργατικού δυναμικού, ώστε η ενίσχυση του ελάχιστου μισθού να μην χρειάζεται να κοστίσει θέσεις εργασίας.

Τα αποτελέσματα της αύξησης αυτής θα ωφελήσουν πολλαπλά την οικονομική ζωή της χώρας.

Η σημαντικότερη πρόκληση όμως στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο η ενίσχυση του κατώτατου
μισθού. Είναι η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική με στόχο την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης των εργαζομένων
, της επανακατάρτισης,
των νέων δεξιοτήτων με ορίζοντα τη νέα οικονομία που αναδύεται.

Δεν αρκεί ο κατώτατος μισθός αφού πλέον το προφίλ των εργαζομένων έχει αλλάξει και δεν συμβιβάζονται με εργασίες που δεν τους αντιπροσωπεύουν ή τους εκφράζουν. Ένας ικανοποιημένος και με όρεξη υπάλληλος θα προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη τόσο στην επιχείρηση όσο και στην οικονομία. Δεν είναι ευσεβής πόθος, το έχω βιώσει.

Η πορεία σύγκλισης του ελληνικού κατώτατου μισθού με αυτών των ευρωπαϊκών χωρών δεν
μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με πολιτικές αποφάσεις.

Στόχος μας και επιθυμία μας είναι, μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως να απειλείται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Πρέπει να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος της 15ετίας. Για να το πετύχουμε πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία. Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, υγιή δημοσιονομικά και παράλληλα αύξηση μισθών.

  • Η Σμαρώ Μανιάτη είναι Επιχειρηματίας – Υποψήφια Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Νέα Δημοκρατία