Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κλείνει η ατζέντα της κυβέρνησης για το 2010. Σήμερα συνεδριάζει άτυπα το υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου και αύριο θα συνεδριάσει επισήμως στη Βουλή, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει στους συναδέλφους του τις κατευθυντήριες γραμμές για το νομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο θα ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και το πλάνο αποκρατικοποιήσεων.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την πώληση μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας και την παραχώρηση χρήσης των επαρχιακών αεροδρομίων σε ιδιώτες, στα πρότυπα του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι τον Ιανουάριο να περάσουν χωρίς αναταράξεις τα νέα νομοσχέδια που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση σε εκτέλεση του Μνημονίου, καθώς δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με εισηγητές των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται και σήμερα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συναντήσεις οι βουλευτές έθεσαν στον Γ. Παπανδρέου ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και με την καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Προς τούτο, δεν αποκλείεται στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου να θίξει και το ζήτημα της ενημέρωσης των βουλευτών από τους υπουργούς πριν την κατάθεση νομοσχεδίων και να γίνει γενικότερη συζήτηση για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, όπως έχουν ζητήσει στο παρελθόν κορυφαίοι υπουργοί – με προεξάρχοντα τον Ευ. Βενιζέλο.