Μιλώντας σε συνέδριο των Τούρκων Πρασίνων με θέμα «Αποκέντρωση στη Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε τις δικές του προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση αναφερόμενος και στη νέα δομή της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Ειδικότερα για το θέμα των δημοψηφισμάτων ανέφερε: «Τα τοπικά δημοψηφίσματα πρέπει να είναι δεσμευτικά τόσο για την τοπική Αρχή, όσο και για την κεντρική εξουσία ή τη Βουλή. Δημοψηφίσματα να διενεργούνται στο Δήμο ή Περιφέρεια μετά από αίτημα των αντίστοιχων οργάνων ή τις αντίστοιχες υπογραφές πολιτών. Δυνατότητα των πολιτών να προκαλούν δημοψήφισμα με συγκέντρωση αριθμού υπογραφών ίσου με το 5% του εκλογικού σώματος αλλά και δυνατότητα ακυρωτικού δημοψηφίσματος κατά οποιασδήποτε απόφασης του Δήμου ή της Περιφέρειας με αντίστοιχο ποσοστό υπογραφών».

Ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα εκπροσώπησης των γυναικών αλλά έδωσε και σε απτά παραδείγματα επιτυχημένων παρεμβάσεων των Ευρωπαίων Πρασίνων στην τοπική διακυβέρνηση όπως το Ελσίνκι όπου η συμμετοχή των αστικών συγκοινωνιών στις μετακινήσεις των πολιτών αυξήθηκε σε λίγα χρόνια από 30 σε 70%, το γερμανικό Φράιμπουργκ που θεωρείται η ανεπίσημη οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι αυτή τη στιγμή η πιο περιζήτητη πόλη για αδελφοποίηση, αλλά και τη Φρανκφούρτη η οποία αναδείχθηκε σε πρότυπο πολυπολιτισμικότητας.