«Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία του Έλληνα» ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1. Όπως είπε ο βουλευτής Ηλείας, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 ακόμη και απέναντι στις πιο σκληρές αντιρρήσεις της τρόικα έφερε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τον Ν.3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν ψήφισε τον νόμο Κατσέλη αλλά τον αντικατέστησε το 2019, δημιουργώντας έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που απέδωσε μόνο 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια.  Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως η «πόρτα» των funds άνοιξε επί διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖA – AΝΕΛ. Η δε ΝΔ κατάργησε οριστικά τον νόμο Κατσέλη, φέρνοντας νέο πτωχευτικό κώδικα που απέδωσε και αυτός μόλις 2000 ρυθμίσεις οφειλών».

«Σήμερα, ωστόσο, και με το νόμο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία προστασία πρώτης κατοικίας. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που «προστάτεψε» η κυβέρνηση είναι μόλις 3.500, αν και τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 1,5 εκατομμύρια» προσθέτει. Κατά τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή  αντιμετωπίζουμε νέα κρίση ακρίβειας και πληθωρισμού και γι’ αυτό πρέπει επιτακτικά να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες. Παρότι η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ένα μήνα πριν ότι θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί, αυτή τη στιγμή ο ρυθμός προσδιορισμού νέων πλειστηριασμών δεν έχει μειωθεί, με συνέπεια η κυβέρνηση να αφήνει ανυπεράσπιστους τους αδύναμους δανειολήπτες που πολλαπλασιάζονται λόγω της κρίσης».

Και κατέληξε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει και θα καταθέσει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και ρύθμιση με την οποία θα τίθενται κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των funds και των servicers, αφού η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα γι’ αυτό το φλέγον θέμα. Το ΠΑΣΟΚ – υπενθυμίζω πως – κατέθεσε πρόταση νόμου που έδινε την δυνατότητα στον πολίτη να υπάρξει διαπραγμάτευση πριν καταλήξουν τα δάνεια στα FUNDS κι όμως αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι με τους δανειολήπτες και όχι με τα FUNDS και τον κ. Πάτση, όπως η ΝΔ».