Με μια αναδρομή στο παρελθόν ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του υπουργείο Εργασίας για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όταν κάλεσε στο τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη τον Ιανουάριο του 2021 για να αναλάβει υπουργός Εργασίας υπήρξε μια παύση στο τηλέφωνο. Του εξήγησε ότι είναι μια δύσκολη αποστολή και ότι καταλαβαίνει πως τον αιφνιδίασε αλλά για να τον ενθαρρύνει του είπε χαριτολογώντας ότι τουλάχιστον δεν κινδυνεύει να του πέσουν τα μαλλιά. «Η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε στο ακέραιο και λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ηγεσία του υπουργείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και είναι υποχρέωση της πολιτείας να απονέμει συντάξεις το συντομότερο δυνατόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει αν υποστηρίζουμε ή όχι την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. «Το 2019 παραλάβαμε μια κατάσταση τραγική με εκκρεμότητες που ήρθαν από το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα ότι τα συμπεράσματα που πρέπει να κρατήσουμε είναι τρία. «Το πρώτο ότι το Δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα δημόσιες πολιτικές. Αυτό φάνηκε» όπως υπογράμμισε «με την συνεργασία του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους δικηγόρους».

«Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την χρήση της τεχνολογίας», και ευχαρίστησε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. «Το τρίτο είναι ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον πυρήνα του κράτους με κίνητρα και αντικίνητρα».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα διαφορετικό μοντέλο του κράτους το οποίο όπως εξήγησε πετυχαίνει. Τόνισε ακόμα ότι «όλοι μας είχαμε υποτιμήσει την περιπλοκότητα του εγχειρήματος που κληθήκατε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και παράλληλα ο ΕΦΚΑ να συνεχίσει την λειτουργία του. Το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι ρεκόρ. Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε δυο μήνες και έτσι να ανταγωνιζόμαστε πιο προηγμένες χώρες», είπε ακόμα και τόνισε ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι είμαστε σε μια εποχή δύσκολη και το υπουργείο σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τους συνταξιούχους και περιμένουμε μια ουσιαστική αύξηση συντάξεων από 01/01/2023 που θα ξεπεράσει το 7%.