Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «είναι ένοχος» και ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας την συνέντευξη στο Star Chanell είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να παριστάνει τον αγανακτισμένο θα έπρεπε να έλθει στην Βουλή να δώσει απαντήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, δεν ήλθε στη Βουλή στην συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν ήλθε στην ερώτηση που του κατέθεσα, δεν πήγε στην επιτροπή Pega και δεν έρχεται και αύριο. Έχετε δει κανέναν αθώο να κρύβεται, οι ένοχοι κρύβονται. Ο πρωθυπουργός ελέγχεται από το κοινοβούλιο και από το ευρωκοινοβούλιο. Επικαλείται το απόρρητο, κρύβει κρίσιμους μάρτυρες, απειλεί με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιους κάνουν αποκαλύψεις».

Ακολούθως είπε ότι «Έχουμε επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις. Έχουμε τέσσερις μήνες που έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν και από την επίσημη επισύνδεση και από το Predator. Το ίδιο και δημοσιογράφος ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το ίδιο και ο κ. Σπίρτζης. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να δώσει στοιχεία για την παρακολούθησή του δημοσιογράφου. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε τα στοιχεία για την παρακολούθησή του προέκυψε ότι καταστράφηκαν».

Συνολικά είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος και δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει. Εγώ δεν είμαι ντέτεκτιβ, είμαι αρχηγός της αντιπολίτευσης και θέτω ερωτήματα. Εγώ τι ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη, εάν κάποιος από τους 31 που αποκάλυψε το Documento ήταν και σε επίσημη επισύνδεση. Ας έλθει στη Βουλή να πει ότι κανένα από τα 31 πρόσωπα δεν ήταν σε νόμιμη επισύνδεση»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, November 10, 2022

Συμπυκνώνοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ή θα διαψευστεί η λίστα – και αν είναι ψευδής εκείνος που την έβγαλε να υποστεί τις συνέπειες του νόμου – ή είναι αληθής και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις».

Συνεχίζοντας είπε ότι «εδώ έχουμε έναν ‘ελέφαντα στο δωμάτιο’» και πρέπει να αποφασίσουμε «αν η χώρα θα είναι σε δημοκρατικό δρόμο ή θα είναι μία χώρα μπανανία». Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είπε ότι είναι αδιανόητο να θεωρούν κάποιοι ότι γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, σημείωσε: «Όπως ήταν αδιανόητο να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, αρχηγός κόμματος που ίσως πάρει στις προσεχείς εκλογές εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, και του είπαν ‘είναι αδιανόητα αυτά που λες’ και μετά αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση, και τώρα λένε ότι είναι αδιανόητο να λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε υπουργούς επιχειρηματίες, πολιτικούς του αντιπάλους». Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «έθεσα τέσσερις όρους για να αποκατασταθεί στο πολιτικό κλίμα. Το Predator συνεχίζει να παρακολουθεί, θα πάμε σε εκλογές με το Predator σε λειτουργία; Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι σταμάτησε. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι να σταματήσει η λειτουργία του. Ακολούθως να πάμε σε εκλογές με κοινής αποδοχής διοικητή της ΕΥΠ, να αλλάξει η αρμόδια εισαγγελέας, και να οριστεί κοινής αποδοχής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το ίδιο είπε και η υπεύθυνη ευρωβουλευτής της Pega που έκανε την έρευνα στην χώρα μας».  
 
Κλείνοντας το θέμα υπογράμμισε: «Είναι κρίσιμες οι ώρες για την δημοκρατία και για την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος». Για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακές κινήσεις που μπορεί να γυρίζουν μπούμερανγκ – γιατί τα περισσότερα προϊόντα που είναι στο καλάθι του νοικοκυριού είναι ιδιωτικής ετικέτας». Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος, είπε ότι ουσιαστική κίνηση «θα ήταν να μειώσει το ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης». Σε παρατήρηση ότι αυτό κοστίζει 1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «ναι, αλλά τα κέρδη που έχουν τα δημόσια ταμεία έχουν υπολογιστεί σε 7 δισ.. ‘Αρα είναι πολιτική επιλογή να γίνεται η αφαίμαξη των καταναλωτών». Επικαλέστηκε την έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία «σε έναν μισθωτό με 750 ευρώ τον μήνα, η μείωση της καταναλωτικής δύναμης είναι 40%». Στο ερώτημα για το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις θα φθάσουν στην κατανάλωση, απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει με τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση και με τους ελέγχους στην αγορά». Σημείωσε ακόμη, ότι «δεν πρέπει να υιοθετούμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δεν μειώνουν το ΦΠΑ γιατί ευνοούνται οι ιδιοκτήτες Καγιέν και ότι μακαρόνια τρώνε οι πλούσιοι» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διενεργεί μία πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου. Οι πλούσιοι κερδίζουν από την αισχροκέρδεια, αλλά η μεσαία τάξη γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι». 

«Ο λαός θα αποφασίσει για τις κυβερνητικές συνεργασίες»

Για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε: «Έχω καταθέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Για το αν θα είναι οι κύριοι Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Εμείς καλούμε τους πολίτες να μας κάνουν πρώτη δύναμη και να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής».

Σε ερώτηση τι σημαίνει αυτό που λένε κάποια στελέχη, ότι η «δεύτερη φορά θα είναι διαφορετική» απάντησε λέγοντας ότι «η δεύτερη φορά θα δώσει την δυνατότητα να προκύψει μία κυβέρνηση ευρύτερης νομιμοποίησης και πιο ισχυρή, και δεν θα είναι μία κυβέρνηση που θα λειτουργήσει κάτω από τις επιταγές της τρόικας και των μνημονίων».